Ulaz u Evretonom trening centar
Ulaz u Evretonom trening centar

U Evertonu drhte zbog želje političara da oteraju još jednog ruskog tajkuna iz engleskog fudbala

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.03.22. | 11:28

Laburisti smatraju da klupska odluka o raskidu sponzorskih ugovora sa kompanijama Ališera Usmanova nije dovoljna

Roman Abramovič "dobrovoljno" napušta Čelsi. Već je oglasio koje bi uslove trebalo da ispune potencijalni kupci kluba sa Stamford bridža i šta će da uradi sa novcem od prodaje. Drugi ruski tajkun u engleskom fudbalu - Ališer Usmanov - još se ne oglašava, iako zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, raste pritisak u britanskoj javnosti da i on napusti "svoj" klub na Ostrvu - Everton.

Rođeni Uzbekistanac sa ruskim pasošem nije zvanično tako čvrsto vezan sa Evertonom, koliko Abramovič za Čelsi, jer "na papiru" nije vlasnik kluba sa Gudison parka koji suspendovao sve sponzorske ugovore sa ruskim kompanijama (USM, Megafon i Jota). Ako se malo više zagrebe po dokumentaciji, kako pišu britanski mediji, Usmanov koji je od 2007. do 2018. godine držao u rukama priličan broj akcija Arsenala (više od 30 odsto), daleko je više od pukog sponzora koji je 2020. godine platio 30.000.000 funti kako bi bi njegova firma dobila pravo na ime za Evertonov novi dom od 53.000 mesta, a već godinama plaća 6.000.000 po sezoni za sponzorisanje klupskog trening centra Finč farm.

Izabrane vesti

Tačno je da je većinski akcionar Evertona iranski biznismen sa britanskim pasošem koji živi u Monaku - Farhad Moširi. On je predsednik USM holdinga koji je osnivao Usmanov, dok se ruska finansijska podrška smatra ključnom za planove kompanije, počevši od finansiranja novog stadiona na Bremli-Mur doku vrednog 500.000.000 funti.

Kako otkriva Tajms, Usmanov je postao toliko važna ličnost na Gudisonu da je čak bio uključen u imenovanje trenera Evertona.

"Evropska Unija je već sankcionisala Usmanova, ali Velika Britanija nije još. Pretpostavljam da će se uskoro naći na britanskoj (crnoj) listi, pa bi Everton trebalo da prekine sve veze sa njim", rekao je Kris Brajant, poslanik laburista u britanskom parlamentu.

I njegova koleginica iz partije Margaret Hodž je zatražila od Evertona da reaguje odlučno.

"Usmanov je oligarh milijarder koji možda ima bliske veze sa ruskom vladom. Kao što je London poslednjih decenija postao dom prljavog novca, fudbal se obogatio stranim novcem. Sad, posle varvarske invazije na Ukrajinu, moramo iz fudbala da izbacimo novac vezan za Rusiju. Očekujem da će Everton postupiti ispravno i prekinuti sve veze sa Usmanovim", decidna je Hodžova koja očigledno nije zadovoljna odlukom kluba da se samo liši sponzorskog novca od ruskih firmi, već želi da "protera" ruskog tajkuna sa Gudison parka.


tagovi

Ališer UsmanovEvertonRoman AbramovičČelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara