Fudbaleri Vest Hema (Reuters)
Fudbaleri Vest Hema (Reuters)

Vest Hem se konačno otarasio Frajburga i obradovao celu Englesku

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.03.24. | 20:51

Viljareal umelo da napravi čudo protiv Marselja!

Četvrti put ove sezone je Vest Hem ukrstio koplja sa Frajburgom, treći put ga pobedio i napokon ga se otarasio na evropskom putu. 

Nakon što su bili rivali u grupnoj fazi Lige Evrope gde su Čekićari dva puta savladali Nemce, žreb ih je spojio i u osmini finala istog takmičenja. Frajburg je minimalcem slavio na svom terenu u prvom meču ali je Vest Hem večeras u revanšu nadoknadio minus i trijumfom 5:0 obezbedio mesto u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

Pride je obradovao i ceo engleski fudbal. Nemačka i Engleska ove sezone na UEFA rang listi nacionalnih koeficijenata vode bitku za jedno od prva dva mesta koje donosi dodatnog predstavnika za Ligu šampiona naredne sezone. Ko bude bolji na kraju sezone, petoplasirani klub iz lige će mu igrati u Ligi šampiona. S obzirom da je ovo bio direktni duel Engleske i Nemačke, Vest Hem je tamošnjem fudbalu napravio veliku uslugu. U prevodu: Do večerašnjeg meča je Engleska imala 70 šansi za dodatno mesto u Ligi šampiona, a posle pobede Vest Hema su te šanse skočile na 85 odsto. Šanse Nemaca su pale sa 37,5 na 20 procenata.

Jasno je da je Vest Hem kvalitetom odskače od Frajburga i da tri pobede u četiri meča nisu sučajnost. Od prvog minuta je londonski tim večeras krenuo agresivno i napadački da što pre nadoknadi gol minusa. Pritiskao je sa svih strana, izvodio kornere u serijama i posle jednog od njih zasluženo poveo u devetom minutu kada je Lukas Paketa ostao sam na drugoj stativi.

Nakon nešto više od pola sata igre, stigao je i drugi gol. Džerod Boven igra u strašnoj formi u poslednje vreme, pozvan je opet i u reprezentaciju a zablistao je i večeras kada je pogodio udarcem sa ivice šesnaesterca za 2:0. Dominirao je Vest Hem do poluvremena, a u istom ritmu nastavio i posle pauze.

Aron Kresvel je u 52. minutu ostao sam na šutu i rešio pitanje pobednika, a tačku na plasman u četvrtfinale je stavio Mohamed Kudus sa dva gola. Ofanzivac iz Gane prvo uzeo loptu na svojoj polovini, krenuo u munjevit prodor, pretrčavao gostujuće fudbalera kao od šale, došao pred gol i krunisao solo majstoriju. Drugi gol je postigao preciznim udarcem sa distance.

U četvrtfinalu je i Marselj koji umalo da prokocka četiri gola prednosti sa Velodroma. Viljareal je bio na pragu senzacije, slavio 3:1 u revanšu na svom terenu i malo mu je falilo da meč uvede u produžetke.

Marselino Toral je počeo sezonu na klupi Marselja ali je otišao kada su huligani počeli da prave probleme. Preuzeo je Viljareal u teškom trenutku i podigao ga. Kada se sa Žutom podmornicom vratio na Velodrom sa da se osveti, odigrali su užasnu utakmicu bez šuta na gol, primili četiri gola i delovalo je da je sve gotovo.

Ipak, Viljareal je rešio da ne provede četvrtak veče u šetnji već da pruži sve od sebe i pokuša da napravi čudo. Četiri gola razlike iz prvog meča nisu objektivna razlika kvaliteta između dva tima. Ako razlike uopšte i ima.

Osokoljeni sa velikih 4:0 iz prvog meča, gosti su kombinovali sa timom u revanšu i umalo sve upropastili. Viljareal je krenuo furiozno i nizao šansu za šansom. Serlot je promašio tri u prvih 20 minuta, pretili su Gedeš, Kokelan, da bi posle pola sata igre stiglo zasluženo vođstvo. Kapu je pogodio glavom na centaršut Kika Femenije. Do kraja poluvremerna je Kapu promašio još dve šanse i Marselj je mogao da bude zadovoljan minimalnim zaostatkom na pauzi…

Video je gostujući trener da će đavo odneti šalu, pa su na poluvremenu ušli Harit i Obamejan ali Viljareal je uhvatio ritam i nastavio da melje. Nada se rasplamasala u 54. minutu kada je Serlot postigao sjajan gol. Norvežanin igra sjajno u poslednje vreme...

Usledio je strašan pritisak Španaca, Pau Lopes je intervencijama na golu spasavao goste ali u 86. minutu je i on kapitulirao. Moskera je udarcem glavom zapalio tribine i doveo Viljareal na korak od čuda.

Gostima je ušla voda u uši, panično su se branili, a Mandi i Morales su u nadoknadi vremena propustili sjajne prilike da meč uvedu u produžetke. Usledila je kazna pošto je Klos pogodio na asistenciju Obamejana i Marselj se izvukao. Sa ovakvim oscilacijama neće daleko...

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

Rendžers - Benfika 0:1 (0:0)

/Rafa Silva 66/, prvi meč: 2:2

Slavija - Milan 1:3 (0:3), prvi meč: 2:4

/Jurašek 85 - Pulišić 33, Loftus Čik 36, Leao 45+6/

Viljareal - Marselj 3:1(1:0), prvi meč: 0:4

/Kapu 32, Serlot 54, Moskera 86 - Klaus 90+4/

Vest Hem - Frajburg 5:0 (2:0), prvi meč: 0:1

/Paketa 9, Bouven 32, Kresvel 52, Kudus 77, 85/

21.00: (2,00) Atalanta (3,50) Sporting Lisabon (3,70), prvi meč: 1:1

21.00: (1,80) Brajton (3,60) Roma (4,60), prvi meč: 0:4

21.00: (1,17) Leverkuzen (8,00) Karabag (14,0), prvi meč: 2:2

21.00: (1,30) Liverpul (5,90) Sparta Prag (9,00), prvi meč: 5:1

***kvote su podložne promenama



tagovi

Etjen KapuAleksander SerlotMohamed KudusDžerod Bouen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara