Miloš Pantović iz Voždovca protiv Vojvodine (© MN Press)
Miloš Pantović iz Voždovca protiv Vojvodine (© MN Press)

Vodič za finiš Superlige: Zašto je prvo mesto posle 30. kola veoma važno, kako je Kup dobio na značaju...

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.04.22. | 09:22

Ostala su još dva kola osnovnog dela takmičenja, a onda će se čuti ono zvono, kao u atletici, koje obeležava završni krug

Gotovo je sa prvenstvenim pauzama. Reprezentacije će mirovati do juna i starta Lige nacija, te će se domaća prvenstva od ovog vikenda igrati do kraja bez prekida.

Superliga Srbije se primakla poslednjem krugu. Ostala su još dva kola osnovnog dela takmičenja, a onda će se čuti ono zvono, kao u atletici, koje obeležava završni krug. Plej-of i plej-aut od po sedam kola, jednokružno.

Izabrane vesti

S obzirom na to koliko se često menjaju sistemi takmičenja u srpskoj Superligi, a letos su napravljene dve promene u samo desetak dana, nije ni čudo što i dalje mogu da se čuju pitanja šta odlučuju ako dva tima imaju isti broj bodova, kako se priča da je Zvezda ispred Partizana kada su crno-beli prvi na tabeli, da li ima podele bodova na startu plej-ofa itd.

U to ime, evo brzinski vodič šta nas čeka u preostalih devet kola domaćeg prvenstva.

VAŽNOST PRVOG MESTA

Svi su pogledi pred 29. i 30. kolo upereni prema večitim rivalima, jer šampionska trka dugo nije bila ovako neizvesna. Ključna stvar je ko će kao prvi ući u plej-of, jer će u poslednjem derbiju imati prednost domaćeg terena. A, to nije zanemarljiva stvar, jer su prošle godine otkako je Zvezda slavila u Humskoj i Partizan na Marakani.

Evo kako bi izgledao raspored, po sadašnjoj tabeli, ako bi i Zvezda i Partizan dobili obe utakmice do plej-ofa: Zvezda bi igrala kod kuće sa Partizanom, Čukaričkim, TSC-om i Voždovcem, dok bi gostovala Radničkom, Vojvodini i Napretku. Partizan bi dočekao Čukarički, Radnički, Vojvodinu i TSC, a išao bi na noge Zvezdi, Napretku i Voždovcu.

MEĐUSOBNI, A NE GOL-RAZLIKA

Jeste, konfuzno je. Tabela se do 30. kola pravi po jednom obrascu, a kada prođe poslednje kolo – po drugom.

Tako imamo situaciju da je Partizan ispred Zvezde trenutno, jer ima bolju gol-razliku, a u stvari, ako oba tima dobiju obe preostale utakmice, crveno-beli će biti ti koji će kao prvoplasirani dočekati plej-of. Zato što imaju bolji međusobni skor. Tako da može mirne duše da se kaže da je aktuelna tabela iskrivljene realnosti. Kao u nekom matriksu.

Ima i još jedan veoma važan benefit prvog mesta posle 30. kola. Naime, ako se desi da Crvena zvezda i Partizan na kraju sezone, posle 37. kola, imaju isti broj bodova, onda ne odlučuje ni bolji međusobni susret, niti gol-razlika, već ko je bio bolje plasiran pre početka plej-ofa!

OSVAJAČ KUPA U LIGI EVROPE

Prema sadašnjoj računici, pošto su male šanse da će se ruski klubovi u skorije vreme vratiti na evropsku scenu, gotovo je sigurno da će Srbija imati na leto klub u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Igraće od trećeg kola kvalifikacija. Zvuči malo blesavo, jer prvo i drugo kolo – ne postoje.

A, prema odredbi UEFA, ovo mesto u Ligi Evrope je namenjeno – osvajaču Kupa. Time se podigla malo vrednost prilično zapostavljenog takmičenja u svim zemljama.

U poslednjih deset godina samo tri puta u finalu su igrali Crvena zvezda i Partizan, tako da šest ostalih klubova koji su stigli do četvrtfinala imaju pravo da sanjaju osvajanje ove velike nagrade. Ako se pogleda deset godina unazad, pehar su osvajali i Vojvodina, Čukarički i Jagodina, a do finala su dolazili i Javor, Mladost Lučani, Borac Čačak.

Nekada je postojalo pravilo da ako isti klub osvoji titulu i Kup Srbije, onda finalista Kupa dobija kartu za Evropu. To nije slučaj već neko vreme, iako se i dalje to pitanje povremeno postavlja.

Prema tome: ako klub koji nije šampion osvoji Kup Srbije, on ide direktno u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Ako klub koji je prvak osvoji i Kup, onda će u trku za LE ići klub koji je završio drugi na tabeli Superlige.

NAPREDAK I RADNIK – ZANIMAĆE I VEČITE

Fudbaleri Napretka (© MN Press)Fudbaleri Napretka (© MN Press)

Od sedme Vojvodine do desete Kolubare su tri boda razmaka i između ta četiri tima dobićemo, najverovatnije, dva poslednja učesnika plej-ofa.

Zanimljivija je situacija na obodu doigravanja, pratiće rasplet čak i večiti rivali. Osmo mesto uoči narednih 180 minuta pripada Napretku, koji je kao malo ko ove sezone namučio Partizan. Otkinuo je crno-belima dva boda u Humskoj, a beogradski sastav je na jedvite jade slavio jesenas u Kruševcu.

Odmah ispod Napretka, takođe sa aspiracijama da se nađe u plej-ofu je Radnik. Tim koji je „kriptonit“ za Crvenu zvezdu. Pobedio je crveno-bele u Surdulici, ostao neporažen na Marakani.

Jasno je onda ko će imati simpatije večitih pred završna dva kola. Naravno, ima i Kolubara svoju računicu, da preskoči i jedne i druge. Dok ni Vojvodini mesto nije garantovano, pogotovo ako hitno ne prekine seriju poraza.

2+2 ZA OPSTANAK

Poznato je da je Fudbalski savez Srbije letos doneo propis da se igra po jednom sistemu takmičenja, koji je trebalo da dovede do smanjenja lige sledeće jeseni, ali se od toga ekspresno odustalo, pa se sistem promenio. Zato je ostalo nejasno da li je ostalo na snazi da se igra baraž za opstanak u Superligi. I odgovor je – da. Ostao je.

Prema tome, dva kluba sa najmanje osvojenih bodova će se preseliti u Prvu ligu Srbije, dok je 13. i 14. na tabeli igrati baraž za opstanak sa trećim i četvrtim iz PLS.

Još devet kola i fajront. Do jula. A, onda će krenuti jedno od najbitnijih prvenstava u poslednjih 30 godina domaćeg fudbala, jer će prva dva ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, prvak možda čak i direktno.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

SUPERLIGA SRBIJE – 29. KOLO

Petak

16.15: (2,60) Novi Pazar (3,10) Napredak (2,85)

18.30: (2,40) Kolubara (3,30) Mladost Lučani (3,00)

Subota

14.00: (1,22) Partizan (6,50) TSC Bačka Topola (13,0)

14.00: (3,15) Radnički Kragujevac (3,20) Vojvodina (2,35)

16.15: (12,0) Radnički Niš (5,80) Crvena zvezda (1,25)

18.30: (2,25) Metalac (3,30) Spartak Subotica (3,25)

Nedelja

16.15: (2,00) Voždovac (3,45) Radnik Surdulica (3,80)

18.30: (3,80) Proleter (3,45) Čukarički (2,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

FK PartizanFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara