Ilustracija (©MOZZART Bet)
Ilustracija (©MOZZART Bet)

Vreme je da Belgija osvoji Vembli, Islanđani psihički "isceđeni"

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.10.20. | 12:05

Kejn neizvestan, a Sterling povređen, dok za Belgiju neće igrati Azar i Mertens

Kada neki par čine trećeplasirani i četvrtoplasirani sa poslednjeg Svetskog prvenstva, jasno je da nas očekuje uzbudljiv i neizvestan okršaj. Pre dve godine i tri meseca Belgijanci su dobili njihov duel za bronzu u Rusiji (2:0). I ne samo to, dve nedelje ranije savladali su istog rivala i u mundijalskoj grupi (1:0), čime su stekli solidnu psihološku prednost za neke skorašnje okršaje. Međutim, Englezi na svom terenu obično izlaze na kraj sa Crvenim đavolima, te i sami imaju dovoljno razloga za optimizam, iako se gosti ponašaju baš u skladu sa nadimkom. Kako bilo, u večerašnjem dvoboju na Vembliju, u okviru 3. kola Grupe 2 najjače divizije Lige nacija, očekuje se istinski spektakl (18.00).

Zanimljivo, iako i jedni i drugi gaje fudbalsku filozofiju na gol više, što posebno važi za Belgijance koji su od marta 2019. rivale uglavnom častili sa od tri do devet pogodaka, a Islanđane su u septembru dobili sa 5:1, njihovi međusobni dueli kao po pravilu su nešto tvrđi – od 1954. samo na dva nije došlo 0-2. Na našu i vašu žalost, ovo nipošto ne olakšava posao ljubiteljima sportskog klađenja koji su pomislili: "OK, umesto ishoda tipovaću na GG".

Izabrane vesti

Selektor domaćih Geret Sautgejt odlučio je da ove utakmice u Ligi nacija iskoristi kako bi ukazao šansu nekim momcima iz mlade selekcije, a od iskusnijih neće moći da računa baš na sve fudbalere koje je planirao, recimo na Rahima Sterlinga, koji je povređen. Njegov kolega Roberto Martinez ima veliki broj igrača koji nastupaju u Premijer ligi i dobro poznaju rivala, što bi u kombinaciji sa aktuelnom situacijom oko gledalaca moglo da donese dvojku.

Potencijalno slavlje gostiju označilo bi Đavole kao prvu selekciju u ovoj deceniji koja je pobedila Englesku u tri uzastopna susreta. Ekipa Roberta Martineza slavila je 15 puta i izgubila samo jednom u svojih 16 takmičarskih duela od završetka Svetskog prvenstva.

"Belgija zaslužuje veliko poštovanje za kontinuitet. Imala je zapažen nastup na Mundijalu, pobedivši Brazil između ostalog. Mislim da je Roberto uradio fantastičan posao sa selekcijom. Naročito su u proteklih nekoliko godina počeli da pružaju fenomenalne partije, koje je iziskivao njihov talenat. Dobili smo sjajnu priliku da imamo fantastičnu utakmicu i zaista dobar test, a takođe pokušavamo da se proguramo u narednu fazu Lige nacija", istakao je Geret Sautgejt.

Sautgejt je u četvrtak, u pobedi nad Velsom od 3:0, izveo tim sa kombinovanih 54 nastupa u dresu Gordog albiona. To je bila najmanje iskusna jedanaestorka Engleske još od 1976. godine. Ali za posetu Belgije, koja je na vrhu FIFA rang liste od 2018. godine, očekuje se da se Sautgejt odluči za iskusniju postavu. Kapiten Hari Kejn je neizvestan za meč, pošto je povredio mišić, mada sa Ostrva javljaju da se čini sve da se napadač Albiona osposobi za okršaj.

Još malo o Đavolima... Bajkovito izdanje na Svetskom prvenstvu, pokazalo se, nije bilo slučajno. Dobra forma Belgije nastavila se i u kvalifikacijama za EURO 2020, pošto su Martinezovi momci bili toliko superiorni, da se stekao utisak da bi savladali i dva protivnika na terenu. Belgija je pobedila u svih 10 mečeva u grupi, postigavši 40 golova i primivši samo tri. Maksimalna je i sada u Grupi 2 Lige nacija, isprašivši Island 5:1 i Dansku u gostima 2:0. Ipak, za duel na Vembliju Martinez će biti bez uticajnih napadača Drisa Mertensa i Edena Azara.

Island i Danska ulaze u dvoboj 3. runde Grupe 2 sa težnjom da zabeleže prvu pobedu u aktuelnom izdanju Lige nacija, s tim da su gosti uspeli da osvoje bod protiv Engleske u septembru. Domaćima situaciju otežava činjenica da su tri dana pre ovog duela igrali polufinalni baraž kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Rumunije, gde su slavili 2:1, ali se pritom i psihički iscrpeli, dok su Danci imali neuporedivo lakše obaveze u vidu sparinga sa Farskim Ostrvima u sredu. Kada se te dve stvari saberu, prednost ide gostima, koji neće biti toliko iscrpljeni ni mentalno, ni fizički kao Islanđani. Uz sve to, Danci su slavili u poslednjih sedam međusobnih susreta sa ovim protivnikom, a nikad nisu izgubili.

LIGA NACIJA A - 3. KOLO

Subota

GRUPA 4

Španija – Švajcarska 1:0 (1:0)

/Ojarzabal 14/

Ukrajina – Nemačka 1:2 (0:1)

/Malinovski 77p – Ginter 20, Gorecka 49/

Nedelja

GRUPA 1

18.00: (6,25) BiH (4,00) Holandija (1,55)

20.45: (4,20) Poljska (3,40) Italija (1,92)

GRUPA 2

18.00: (2,75) Engleska (3,25) Belgija (2,60)

20.45: (4,90) Island (3,50) Danska (1,77)

GRUPA 3

18.00: (2,05) Hrvatska (3,40) Švedska (3,70)

20.45: (2,35) Francuska (3,20) Portugalija (3,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga nacijareprezentacija EngleskeFudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija Islandareprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara