Gol Zaniola (Reuters)
Gol Zaniola (Reuters)

Zaniolo sa klupe, pa petominutni VAR spasili Aston Vilu u Londonu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.03.24. | 17:10

Italijan prvim golom nakon tri meseca doneo bod Emerijevom timu, Vest Hem u dubokoj nadoknadi ubacio loptu u gol Vile, ali nije pobedio jer je Tomaš Souček prethodno igrao rukom

Kao da su se Vest Hem i Aston Vila istrošili sredinom nedelje kada su na evropskim frontovima torpedirali rivale obezbeđujući četvrtfinala Lige Evrope, odnosno Lige konferencije. Čekićari su nakon petice u mreži Frajburga, u 29. kolu Premijer lige ugostili Vilu koja je istog dana iz evropske C produkcije ispratila Ajaks pokerom. A na Olimpijskom stadionu u Londonu timovi koje predvode Dejvid Mojes i Unaj Emeri imali su snage za po jedno dobro poluvreme – 1:1.

Statistički, gledajući broj udaraca ka i u okvir gola, timovi su bili potpuno izjednačeni – po 13 udaraca, po pet u metu i po jedna lopta u mreži. Ali je u dubokoj nadoknadi delovalo da će Vila i nakon povratka koji joj je obezbedio Nikolo Zanilo, biti nokautirana. Doslovce su fudbaleri Vest Hema ugurali loptu u mrežu gostiju, sudija Džered Gilet pokazao na centar, da bi krenulo višeminutno ćaskanje sa VAR sobom. I tek nakon što je prošlo najmanje 200 sekundi, glavni arbitar je otišao da pogleda snimak. Tada se uverio da je lopta, pre nego što je prešla gol liniju, dirala ruku Tomaša Součeka i delimično promenila pravac. Bilo je to drugi put u drugom delu da VAR oduzima gol Vest Hemu zbog igranja rukom. Prethodno je poništen pogodak Majkla Antonija iz 49. minuta.

Izabrane vesti

Domaćin je inicijativu u prvom delu, tokom kojeg Vila nije izgledala ni približno kao tim koji je sredinom sezone disao za vratom Liverpulu i Arsenalu, a bio ispred Mančester Sitija, naplatio malo pre isteka pola sata igre. Tada je Majkl Antonio uradio ono što poslednjih godina radi možda i najbolje u engleskoj eliti – improvizovao i u padu sa igračem na leđima, glavom zatresao mrežu.

Raspoloženi su bili i Kudus i Bouven, ali Vest Hem nije skuplje naplatio dominaciju u prvom delu, da bi u drugom neshvatilivo pao, a Vila se očekivano podigla. Od 45. do 89. minuta Čekićari su imali tek dva kontakta sa loptom u šesnaestercu Emilijana Martineza, a Vilansi čak 21 u kaznenom prostoru koji pripada Alfonsu Areoli.

Ne čudi što se domaći tim nije pomicao sa jednog gola, a Vila izjednačila u 79. Emerijev Džoker bio je Nikolo Zaniolo, iako Italijan nije postigao gol od sredine decembra prošle godine. Danas mu je bilo dovoljno svega 16 minuta na terenu da udarcem iz prve pokaže delić talenta zbog kojeg su ga, krajem prošle decenije, dizali u nebesa na Apeninima.

Mučio se Zaniolo od letos, otkako je stigao u Birmingem na pozajmicu koju je Aston Vila platila Galatasaraju 5.000.000 evra. Pogađao je samo u decembru protiv Zrinjskog i Šefilda, a potez kojim je Vili ipak obezbedio pristojnijih +3 u odnosu na petoplasirani Totenhem (koji ima utakmicu manje), nagovesio je da bi mogao da bude Emerijevo oružje u završnih desetak rundi i trci za mesto u Ligi šampiona.

PREMIJER LIGA – 29. KOLO

Subota

Barnli - Brentford 2:1 (1:0)

/Brun Larsen 10, Datro Fofana 62 - Ajer 33/

Luton - Notingem Forest 1:1 (0:1)

/Beri 90 - Vud 34/

Fulam - Totenhem 3:0 (1:0)

/Rodrigo Muniz 42, 61, Lukić 49/

Nedelja

Vest Hem - Aston Vila 1:1 (1:0)

/Antonio 29 - Zaniolo 79/

Odloženo

Arsenal – Čelsi

Kristal Palas – Njukasl

Mančester Junajted – Šefild Junated

Vulverhempton – Bornmut

Everton – Liverpul

Brajton – Mančester Siti

***kvote su podložne promenama



tagovi

Vest HemAston VilaMajkl Antonio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara