Dušan Ristić za MOZZART Sport: Zvezda? Želim da kompletiram lepu priču...

Vreme čitanja: 7min | pet. 20.07.18. | 09:37

Novi centar Crvene zvezde govorio je za naš sajt o novom poglavlju u crveno-belom, povratku na mesto uspeha, ambicijama, željama, napadu na trofeje, razgovoru sa trenerom Milanom Tomićem, centarskoj liniji, kao i pripremama sa reprezentacijom Srbije, ali i želji da sa Zvezdom napravi uspeh i na seniorskom nivou...

Povratak Dušana Ristića na Mali Kalemegdan posle četiri godine usavršavanja i školovanja na prestižnom univerzitetu Arizona došao je kao potvrda velike želje da se klub ponovo nađe na šampionskoj stazi, kao i da se zaključi lepa priča otvorena još u pionirskim danima.

Kao prvo pojačanje na centarskoj poziciji, jedno od tri u ovom prelaznom roku, Dušan Ristić imaće priliku da pokaže svoje kvalitete u jakoj konkurenciji i nametne se treneru Milanu Tomiću kroz napornu sezonu koja dolazi. Od velikih očekivanja javnosti ne beži, već spremno dočekuje povratak na parket dvorane Aleksandar Nikolić i priliku da pokaže sve što je naučio pod budnim okom trenera Šona Milera.

Izabrane vesti

Ristić se ovih dana nalazi na pripremama košarkaške reprezentacije Srbije u Beogradu i njegov novi start u crveno-belom dresu biće nakratko odložen. Upravo smo pričom o izazovu u nacionalnom timu i započeli razgovor s potencijalnim reprezentativcem i novim igračem Crvene zvezde.
„Mnogo mi je drago što mogu da budem tu sa ovim momcima i stručnim štabom. Posle četiri godine treniranja u SAD i igranja s američkim igračima, kada si stranac u nekom timu - mnogo je lepo kada si ovde i kada vidiš svoje ljude oko sebe, pričaš svojim jezikom, dobra je hemija u ekipi. Mnogo sam ponosan što sam tu i što mogu da upoznam ceo stručni štab. Znam da selektor Đorđević trenutno nije tu, ali opet tu su svi njegovi pomoćnici i svi košarkaški principi kojima se bavimo na treninzima su vezani za naš prvi tim“, otvara Ristić razgovor za MOZZART Sport i nastavlja:
„Ovo je veliki plus za mene i drago mi je što sam tu. Želim da se nametnem, da pokažem koliko vredim. Ovde sam da uživam u košarci i budem deo reprezentacije. Ponosan sam. Reprezentacija je za mene, pored klupske karijere, vrhunac, kao i za svakog košarkaša. Nema bolje od toga“.

Mada ga tek čekaju obaveze u crveno-beloj opremi, Ristić je prezadovoljan izborom koji je napravio za prvo poglavlje profesionalne karijere. Posebno jer je u međuvremenu postao diplomac psihologije i sportskog menadžmenta, što mu je i bila želja kada se odlučio za veliki korak i odlazak u SAD. „Presrećan sam što sam se vratio u klub i što ću nositi dres Crvene zvezde. To je moj matični klub i tu sam napravio neke od svojih najvećih uspeha u dosadašnjoj karijeri i mlađim kategorijama. Išao sam od pionira, preko kadeta do juniora, onda otišao u SAD na usavršavanje. Sada je došlo vreme da igram košarku profesionalno“.

Zato Crvena zvezda nije imala alternativu...
Zvezda je bila prioritet. Želeo sam da sednem prvo sa ljudima iz Zvezde i razgovaramo o mogućoj saradnji. Saslušao sam njihovu viziju, imali smo dobru komunikaciju. Nije nam bilo potrebno mnogo vremena da pronađemo dogovor. Želim da pokažem svima šta znam, da pomognem timu da pobedi u što više utakmica. Idemo bez ikakvih pritisaka i žurbe u budućnost“.

Tokom prvog obraćanja novinarima po preuzimanju funkcije trenera Crvene zvezde, Milan Tomić je naglasio da će detaljnom analizom tržišta odlučiti o tome ko bi mogao da pojača klub i samim tim kako će izgledati roster srpskog šampiona u narednoj sezoni. Dušan Ristić je, jasno, prošao Tomićevu filtraciju.
„Imao sam priliku da se sastanem sa trenerom Tomićem i imali smo super konverzaciju. Razmenili smo razmišljanja o košarkaškoj filozofiji, principe napada i odbrane... Smatram da smo imali konstruktivne razgovore. Trener Tomić mnogo dobro poznaje košarku i uveren sam da će sve biti dobro. Košarka je timski sport i da bi tim igrao dobro potrebno je da se sve kockice poslože. Baš zbog toga, posle mog sastanka s njim, verujem da je sposoban da napravi dobar tim i dobru priču. Posle prvog razgovora shvatio sam da je pred nama veliki proces, od početka priprema. Uz pristojan rad i pravu posvećnost košarci verujem da ćemo imati ozbiljan tim i da ćemo osvojiti trofeje“.

Milan Tomić poznat je kao strateg koji jako drži do discipline, što je princip kojeg se čvrsto drže u Olimpijakosu. Kao što smo ranije pisali, on je u stručnom štabu Janisa Sferopulosa bio „loš policajac“, a njegova filozofija zasniva se na dobroj odbrani, što će od igrača iziskivati veliku posvećenost na oba polja terena.
„Ja sam sve to prošao sa svojim trenerom Šonom Milerom u Arizoni. Znam kako je to kada imate zahtevnog trenera, jer je Šon Miler bio jedan od najzahtevnijih na koledžu, pogotovo što se tiče odbrambenih i napadačkih principa. Siguran sam da period prilagođavanja neće biti težak, jer sam već igrao u Zvezdi, prošao sam kroz celu priču. Ja volim da igram košarku i maksimalno sam joj posvećen. Nema drugih stvari u životu koje bi mogle da me odvrate od košarke. Moja posvećenost se nikada neće dovesti u pitanje“.

O budućnosti Crvene zvezde i tome kako Dušan Ristić vidi ekipu kroz sezonu koja dolazi rano je pričati. Ali, mogli smo da otvorimo diskusiju o novoj centarskoj liniji, u kojoj će se još naći povratnik Majk Cirbes, dojučerašnji igrač FMP Železnika Majkl Odžo i Nikola Jovanović. Matijas Lesor je gotovo izvesno bivši igrači crveno-belih
„Sve će zavisiti od toga koji će igrači doći i kako će se tim uklopiti. Opet, ne sumnjam da će trener ceo sistem organizovati na pravi način“, kaže Ristić i dodaje:
„Svi ćemo imati isti cilj - da Zvezda igra dobro, da pobeđuje i napreduje, jer će na kraju svima to doneti beneficije. Verujem da će biti dobar rad centarske linije na treninzima. Mene čekaju vrlo iskusan igrač u Cirbesu i vrlo snažan momak u Odžu. Tu je i moj saigrač sa priprema reprezentacije Nikola Jovanović. Imaćemo mogućnost da jedni uz druge napredujemo. Na kraju zajednički cilj nam je Zvezda“.

S jedne strane iskusni Majk Cirbes, s druge vrlo snažni Majkl Odžo, onda i Ristić sa spojem velike košarkaške inteligencije i igračke raznovrsnosti, te Jovanović kao momak koji je takođe prošao kompletan koledž sistem i celu sezonu u crveno-belom. Crvena zvezda će na raspolaganju praktično imati tri različita tipa centara, što bi trebalo da doprinese otvaranju šireg spektra rešenja u obe faze igre.
„Tako je, to je vrlo dobra stvar za Crvenu zvezdu. Sezona će biti dugačka i biće mnogo teško igrati na visokom nivou s malim fondom igrača. Igrači se mnogo troše i umaraju tokom sezone, a ne daj Bože neke povrede... Uzimajući sve u obzir, verujem da ćemo svi profitirati, jer svi možemo da igramo konkretno i kvalitetno da pomognemo Zvezdi. Svako donosi nešto drugačije, a to će značiti i za odbranu od timova s drugačijim principima, do realizacije naših taktičkih zamisli. Uz dugačku klupu i veliki fond igrača imamo više mogućnosti“.

Ristić je tokom perioda razmišljanja o daljoj karijeri imao još nekoliko ponuda pored one Zvezdine. Nekoliko njih iz Evrokupa i Evrolige...
„Ne bežim od toga da je ponuda bilo, ali ne bih da pričam o detaljima jer je to prošlost i sada sam fokusiran isključivo na Zvezdu i sezonu što dolazi. Bilo je nekoliko timova zainteresovanih za mene, kao i timova koji su nudili nešto, ali jednostavno, dao sam prednost Crvenoj zvezdi“, kaže nam Ristić i produžava:
„Želeo sam da kompletiram celu priču, jer bi mi to predstavljalo ličnu satisfakciju. Bilo bi lepo da uspehe iz mlađih kategorija pretočim u uspeh i na profesionalnom nivou u Crvenoj zvezdi. Ništa lepše od toga kada možeš da se pohvalih da si s uspehom branio boje Crvene zvezde od pionira, do prvog tima. Kada si Zvezdino dete, onda je to bonus motivacija“.

Sam priznaje - od početka je hteo u Crvenu zvezdu.
„Iskreno, nisam mnogo ni razmišljao o drugim ponudama kada sam dobio onu, Zvezdinu. Smatrao sam da je to dosta dobra opcija za mene i moj dalji napredak. Ja sam i dalje relativno mlad igrač, imam 22 godine i biće dosta prostora za moj napredak. Zato nisam imao dilemu“.

Crvena zvezda će, kakav god tim bude bio skrojen, imati obavezu kod navijača da krene u napad na sve dostupne titule. A, prvenstveno, na jadranski tron i povratak u Evroligu.
„Još nemamo sklopljen tim, sa trenerom još nismo pričali o ciljevima za sezonu. Iz ove perspektive mi je teško da govorim o ciljevima za narednu sezonu, ali o tome ćemo više moći da pričamo u septembru ili oktobru, kada sezona počne. Ja sam sada u reprezentaciji i cilj mi je da odigram što bolje pripremne utakmice i tako probam da se nametne selektoru, kako bih mogao da počnem da gradim i karijeru na reprezentativnom nivou. Što se Crvene zvezde tiče, to ćemo kada počnu pripreme“.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: KK Crvena zvezda


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara