Džerijan Grent (©MN Press)
Džerijan Grent (©MN Press)

Džerijan Grent: Zvezdi nije bilo lako uz sve što joj se desilo; PAO spreman da pokaže vrednost

Vreme čitanja: 5min | sre. 20.03.24. | 08:32

"Iskreno, baš me zanima da vidim šta će se desiti ovog leta na Igrama. Ne znam u kojim će sastavima igrati, ali znam da Amerikanci stižu sa željom da neke stvari dokažu", prokomentarisao je plej Zelenih za Mozzart Sport

Da su drugačije okolnosti, Crvenoj zvezdi bi duel sa Panatinaikosom (TV Sportklub, 20.00) bio jedan od odlučujućih za četvrtfinale Evrolige ili bar plej-in turnir. Ovako, sa samo deset pobeda iz 29 kola, ekipa Janisa Sferopulosa okršaj sa atinskim Zelenima dočekuje u ne toliko dobrom raspoloženju. Šanse da se pojuri naredna faza takmičenja su iščezle, a zdravstveno stanje dodatno otežava grčkom stručnjaku posao.

Miloš Teodosić će uprkos bolovima u skočnom zglobu verovatno pokušati da pomogne saigračima da ostvare prvi trijumf posle mesec i po dana i pet uzastopnih neuspeha. Kapiten Branko Lazić se tek vratio treninzima posle povrede i nije spreman, kao ni Nikola Topić, dok se na debi Treja Tompkinsa još čeka...

Izabrane vesti

Dok Zvezda u poslednjoj duploj sedmici igra za obraz i priprema se za završnicu Jadranske lige, Panatinaikos je u Beograd stigao naoštren da utefteri recku kojom bi se zadržao u igri za pozicije koje daju prednost domaćeg terena u plej-ofu ili bar u krugu direktnih učesnika četvrtfinala. Džerijan Grent za naš portal kaže da je svestan momenta u kojem se nalazi Crvena zvezda, ali da ne očekuje da Panatinaikosu bilo šta bude poklonjeno...

"Očekujemo ozbiljnu i tešku utakmicu. Nijedan meč u Evroligi nije lak i nijedan tim nam neće samo tako pokloniti trijumf. Pogotovo ne na strani i u atmosferi kakvu ima Crvena zvezda. Oni nemaju ništa da izgube, mi imamo mnogo i zbog toga moramo da budemo fokusirani i spremni da izađemo i borimo se maksimalno", počeo je Grent priču za Mozzart Sport.

Za Crvenu zvezdu je potraga za mestom u deset najboljih završena pre vremena. Iako se u sezonu ušlo sa najvišim ambicijama, odnosno da se uz domaće trofeje i povratak na ABA tron napadne plasman na Fajnal for, klubu sa Malog Kalemegdana od početka nije išlo u elitnom takmičenju i Grent smatra da je dosta različitih faktora uticalo da ovakav rasplet...

"Definitivno im dosta toga nije išlo naruku. Nedostaju im neki igrači, povrede su napravile problem, a promenjen je i trener, što je kasnije dovelo do toga da se i ekipa koriguje. Kada sve to stavite na jedno mesto, nije lako da se izboriš sa svim tim stvarima i budeš uspešan. Baš je teško".

S druge strane, Panatinaikos je u delikatnoj situaciji. Sa skorom 18-11 na pet kola do kraja tim Ergina Atamana nalazi se na granici između mesta u šest najboljih, što bi garantovalo direktan plasman u četvrtfinale, odnosno pada u plej-in što bi zahtevalo dodatni angažman... PAO trenutno ima identičan učinak kao Fenerbahče, dok je Olimpijakos u utorak uveče pretrpeo poraz u Istanbulu od Efesa i sada je na 18-12. Makabi je sigurnim izdanjem protiv Asvela stigao na 17-13, koliko ima i Virtus koga je Žalgiris rutinski nadigrao u Kaunasu. Recku više od Panatinaikosa ima trećeplasirani Monako... Sve ovo garantuje jako uzbudljiv finiš prve faze.

"Zabavno mi je sve to, jer ne dobija se često šansa da igraš za plej-of. Mi smo dosad pokazali kvalitet i naredni dani, počev od meča sa Zvezdom biće odličan poligon za sve nas, da vidimo kakav smo zaista tim. Lično verujem da smo spremni za izazov i uzbuđeni smo zbog onoga što sledi".

U duhu Grentovog odgovora, usledila su i dva potpitanja - kako generalno vidi sve ono što se izdešavalo u Evroligi i koga vidi na Fajnal for u Berlinu?

"Prvo, sezona je dosad bila fantastična. Videli smo još jednom na delu koliko svaka utakmica znači i da svaki tim igra na pobedu, bez obzira na kojoj se poziciji nalazi", poručio je plej Zelenih i dodao:

"Biće zanimljivo do kraja, ali na Fajnal foru vidim Real, Panatinaikos, Fenerbahče i Monako".

Za Džerijana Grenta povratnička sezona u Evroligi imala je dosta uspona i padova, mada ono što ostaje kao konstanta je njegova odbrana kojom neretko nadomesti izostanak napadačkog učinka. Kada je letos sa etiketom ponajboljeg igrača Turk Telekoma dolazio u Atinu, znao je da je spreman da iskoristi drugu šansu. Nedavno je protiv Asvela zabeležio rekord karijere u takmičenju sa 21 poenom, a sa strane deluje da kod Ergina Atamana uživa veliko poverenje. On mu je vratio sa 9,1 poenom na gotovo 42 odsto za tri, te 3,7 asistencija, 2,4 skoka i 1,6 ukradenih lopti, dok prosečno na terenu provodi najviše vremena u celom timu - gotovo 30 minuta.

"Istina je, a na kraju dana samo mi je to i bilo potrebno, da nađem ekipu, trenera i navijače koji veruju u mene. Znao sam i ranije šta mogu, nedostajala mi je samo prava šansa da pokažem ono što mogu. U Atini sam našao ono što mi treba, PAO mi je dao šansu i kao što vidite, zasad se to poverenje isplaćuje svima".

Kao neko ko je svojevremeno igrao NBA košarku, čiji je brat Džerami i dalje u svetskoj eliti, a i kao bratanac čuvenog krilnog centra i četvorostrukog NBA šampiona Horasa Grenta, Džerijan oseća jaku povezanost sa najjačom ligom. Ipak, za razliku od nekih prošlih vremena u kojima su igrom dominirale figure sa domaćeg tla, sada NBA liga sve više pripada Evropljanima iliti internacionalcima poput Nikole Jokića, Luke Dončića, Janisa Adetokunba i Džoela Embida (koji je u međuvremenu dobio američke papire prim. aut).

"Reći da NBA 'pripada' internacionalnim igračima je možda malo jako, ali definitivno je svima jasno da su neki od najboljih igrača u NBA stranci koji dominiraju ligom. Videli smo da poslednjih godina MVP priznanja i šampionske titule uzimaju timovi sa evropskim igračima kao nosiocima franšiza, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu".

Pošto je žreb za grupnu fazu Olimpijskih igara tek bio završen, pitali smo sagovornika šta misli o tome što će se u istoj grupi naći košarkaši Srbije i SAD?

"Iskreno, baš me zanima da vidim šta će se desiti ovog leta na Igrama. Ne znam u kojim će sastavima igrati, ali znam da Amerikanci stižu sa željom da neke stvari dokažu".

EVROLIGA - 30. kolo

Utorak

Efes - Olimpijakos 85:72

/Larkin 15 - Piters 19/

Žalgiris - Virtus 96:81

/Samner 16 - Šengelija 19/

Alba - Real Madrid 79:86

/Tomas 16 - Hezonja 22/

Makabi - Asvel 98:90

/Boldvin 30 - De Kolo 18/

Partizan Mozzart Bet - Baskonija 87:83

/Kaminski 20 - Hauard 26/

Sreda

18.45 (1,60) Fenerbahče (16,00) Barselona (2,65)

19.00 (1,30) Monako (17,00) Milano (4,10)

20.00 (2,65) Crvena zvezda (16,00) Panatinaikos (1,60)

20.30 (1,70) Valensija (15,00) Bajern (2,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Džerijan GrentKK PanatinaikosKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara