Jokić i Batler imaju najteže zadatke do sada u plej-ofu

Vreme čitanja: 5min | čet. 01.06.23. | 19:23

Kakve zamke Majami može da pripremi srpskom asu u prvom meču NBA finala (o2.30, TV Arena)

Pre večerašnjeg početka velikog NBA finala jedna stvar je jasna - Srbija će imati NBA šampiona, samo još ne znamo hoće li to biti Nikola Jokić ili Nikola Jović. Jasno je da bi većina ipak volela da naslov prvaka podigne Jokić jer je on, ipak, najbolji igrač ekipe i jedan od najboljih u NBA ligi. Jović je tek na početku karijere...

Jokić i njegov Denver su definitivno u prednosti pre početak finalne serije. Nagetsi su bili najbolja ekipa na Zapadu u regularnom delu sezone, a u celom plej-ofu su pokazali veliku stabilnost i izgubili samo tri meča: jednom od Minesote i dva puta od Finiksa, dok Lejkersi nisu dobili tu čast da pobede. Tim iz Kolorada ima prednost domaćeg terena, a niti jednom u plej-ofu nije izgubio u svojoj dvorani.

Izabrane vesti

Majamijev put je svima poznat. Jedva su ušli u plej-of, izgubili u prvoj utakmici plej-in turnira od Atlante, a onda bili jako blizu novog poraza protiv Čikaga koji je vodio u poslednjoj četvrtini finala plejina. Kada su to prošli sledio je neverovatan put - prvo su izbacili Milvoki, zatim Nju Jork i na kraju Boston. Sve to bez drugog najboljeg strelca ekipa, Tajlera Hiroa i sa sedam igrača koji nisu izabrani na draftu. Ali i s valjda najluđim košarkašem na svetu, Džimijem Batlerom i fenomenalnim trenerom Erikom Spelstrom koji stvarno zna da od sve napravi dobar tim.

Upravo zbog Batlera i Spelstre nitko ne sme da proglasi Denver apsolutnim favoritom u ovoj seriji iako su na papiru puno jača ekipa. No, bili su to protiv Majamija i Milvoki i Boston, pa su Janis Antetokunmpo, Džejson Tejtum, Držu Holidaj i Dejlen Braun sada na godišnjem odmoru, a Batler uz Bema Adebaja, Kejleba Martina i druge saigrače juri prema istorijskom uspehu. Nitko nikada nije osvojio NBA naslov kao osmi nosioc u plejofu. Pre Majamija u finalu su samo igrali Nju Jork Niksi koje su u finalu 1999. godine  s 4-1 pobedili San Antonio Sparsi.

ADEBAJO MOŽE DA NAPRAVI PROBLEME JOKIĆU

Denver će da napravi sve da se to ne dogodi, a jako važna stvar za njih je da od početka prve utakmice uhvate pravi ritam igre. To pišemo jer je ipak prošlo čak deset dana od kada su Nagetsi odigrali poslednji meč protiv Lejkersa. Tada je izgledalo da će sličan odmor imati i Majami koji je u tom trenutku imao 3-0 u seriji protiv Bostona, ali sve je ipak otišlo u sedmu utakmicu koju je Majami odigrao pre tri dana. Činjenica je da su se Nagetsi uspeli da odmore šta je velika prednost protiv iscprljenog Hita, ali će svi sportisti reći kako će na početku prve utakmice bolje izgledati tim koji nije dugo odmarao jer je u ritmu utakmica, a adrenalin ionako zamenjuje celi umor. Rekao je to i čuveni Redži Miler kada je komentarisao sedmu utakmicu između Seltiksa i Hita te naglasio da će Majami sigurno jako žestoko ući u prvi meč protiv Denvera te tako pokušati nametnuti ritam od prve minute. Naravno da to zna i Majkl Maloun, kao i svi igrači Denvera, samo treba da se paze crne rupe na početku meča.

Denver će lakše izbeći sve zamke, pa i one lošeg ritma zbog (pre)velikog odmora od poslednjeg meča ako Jokić bude raspoložen kao šta je to bio celu sezonu i u celom plejofu. Nije nikada previše puta spomenuti kako je on u plej - ofu na tripl-dabl proseku sa 29,9 poena, 13,3 skokova i 10,3 asistencija. Sve se vrti oko njega u Nagetsima, protivnici su pokušali razne vrste odbrana na njemu, a to će sigurno da rade i u Majamiju. Ipak, najčešće će Spolstra protiv Jokića igrati s Adebajom koji je u stanju da uspori srpskog majstora, ali i da Jokiću zada probleme za vreme napada Majamija. Naime, Adebajo je često u ulozi organizatora igre Hita, ali na drugi način nego šta to radi Jokić kod Denvera.

Adebajo je jako brz i predvodi kontranapade, a protiv Bostona je često Ala Horforda kažnjavao brzim ulascima i na postavljenu odbranu. Jednostavno bi mu saigrači napravili prostor da kroz sredinu napadne koš Seltiksa, a on bi to koristio protiv Horforda. Ni Jokić nije previše brz pa ćemo to sigurno da gledamo i u ovoj seriji.

Dokaz da je Adebajo nezgodan protivnik za Jokića je i njihova statistika u međusobnim mečevima. U zadnje četiri godine igrali su osam puta jedan protiv drugoga, a Jokić je bio efikasniji četiri puta, Adebajo tri, a jednom su postigli isti broj poena. U niti jednom od tih mečeva Jokić nije postigao više od 27 poena. Adebajo je spreman da uspori Jokića, ali Srbin je tu sigurno u prednosti, a važnu će ulogu igrati i u situacijama kada Majami bude igrao zonu. Hit to često radi, protiv Bostona im je zona i donela pobedu u zadnjem meču, a zna se da je slaba tačka zone pozicija oko linije za slobodna bacanja. To je Jokićeva omiljena pozicija jer s nje može da dirigira napadom svoje ekipe, a svi znamo da to radi sjajno.

BATLER NE SME DA SE UDVAJA

Ono šta je Jokić za Denver, to je Batler za Majami. On je naprosto neverovatan kada se igraju važne utakmice, a iako je u šestom meču protiv Bostona bio ispod svog nivoa, u sedmoj se prilagodio na promene igre protivnika i odigrao odličnu drugo poluvreme. Činjenica da se lako prilagodi na sve zamke je velika stvar za Batlera, ali protiv Denvera bi mogao da ima problem šta će protiv sebe imati nekoliko odličnih odbrambenih igrača. Veći deo meča će za njega verovatno da bude raspoložen Eron Gordon, ali i Kentavius Kaldvel-Poup i Brus Braun mogu odlično da ga čuvaju. Rekli smo da Batler može da se pilagodi, ali to će morati da radi i kroz svaki meč jer su ova trojica ipak različit tip odbrambenih igrača. Jedno je sigurno - svi će oni morati da paze na njegov ulazak u desnu stranu i šut s poludistance, a videćemo hoće li se Malon odlučiti da udvaja Batlera. To Boston nije radio previše, a možda sje trebalo.

FAKTOR ŠUTA ZA TRI POENA

Problem s udvajanjem Batlera je taj šta Majami ima dobre šutere. Iako su se mučili kroz regularni deo sezone, u plejofu u im trojke počele da ulaze. Dankan Robinson ima 44,6% za trojke, Kejleb Martin 43,8%, a Gejb Vinsent 39%. Tu je i Maks Štrus koji je nešto slabiji s 35,9%, ali upravo on je za sedam trojki izbacio Čikago iz plej - ofa. S druge strane su tu Kantavius Kaldvlel-Poup (41,1%), Majkl Porter (40,8%) i Džamal Mari (39,8%). Ko bude bolje šutirao trojke biće mnogo blizu pobede u finalnoj seriji.

Majami je čvrst i ponosan, Denver pun samopouzdanja. Mogla bi ovo da bude zanimljiva serija.

Piše: Emir Fulurija


tagovi

Nikola JokićDžimi Batler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara