Jokić protiv Lejkersa (©AFP)
Jokić protiv Lejkersa (©AFP)

Kreće plej-of, a za kraj dana spektakl: Lebron opet pokušava da zaustavi Jokića – neće uspeti

Vreme čitanja: 8min | sub. 20.04.24. | 18:24

Večeras na programu još tri utakmice

To je to, nema više čekanja. Plej-in turnir NBA lige je završen, sinoć su Majami i Nju Orleans ugrabili poslednja mesta u plej-ofu koji počinje već danas. A počinje na spektakularan način - kako to Amerikanci već godinama rade, ovog vikenda na rasporedu su prve utakmice u svih osam serija - četiri danas, a četiri sutra. Da stvar bude još bolja, vreme odigravanja mečeva se ne poklapa nego idu jedna za drugom pa svakog dana praktično imamo oko deset sati košarkaškog maratona. Ako vam to nije dovoljno, onda znajte da prvi mečevi počinju u 19 časova po našem vremenu, a pre ponoći možete da pogledate dva vrhunska NBA meča.

Prve utakmice plej-of serija su jako važne iz više razloga. Naravno da je prvi onaj da obe ekipe kreću s 0:0, bez bilo kakve prednosti osim na papiru. Bez obzira na međusobne mečeve koji su se igrali u regularnom delu sezone, ovo je sada druga stvar. Napetost je veća, ulog najveći, a sada će NBA početi da prate i oni koji (pogrešno) smatraju da je prvi deo sezone cirkus. Sve utakmice se u Americi prenose na nacionalnim televizijama šta je još jako važno, jer to automatski donosi i pažnju i onog dela medija koji nije duboko u NBA ligi.

Izabrane vesti

Nakon prvih utakmica krenuće prilagođavanja - treneri poraženih timova će pokušati da isprave greške iz prvih mečeva dok će pobednici napraviti sve da ponovo iskoriste ono što im je donelo slavlje na otvaranju plej-ofa. Iako jedna pobeda ili poraz nije sudbonosan u seriji na maksimalno sedam mečeva, danas i sutra se postavljaju temelji za ostatak serije.

O tim prilagođavanjima ćemo pisati u sledećim danima, a za vikend vam na Mozzart Sportu donosimo najavu prvog kruga plej-ofa u dva nastavka: svakog dana s po četiri serije koje su tog dana na rasporedu i to posloženo po vremenu odigravanja.

KLIVLEND KAVALIRS - ORLANDO MEDŽIK

Dve ekipe koje imaju mlado jezgro došle su do međusobnog dvoboja koji će jednu od njih gurnuti u drugi krug što je svakako veliki uspeh i za jednu i za drugu. I Klivlend i Orlando imaju svojih aduta za ovu seriju i videćemo ko će da uspešno iskoristi svoje prednosti. Ono šta je najvažnije je da nema povređenih s niti jedne strane jer to praktično nije bio slučaj kada su se susretali ove sezone. U međusobnim okršajima je 2-2, a ni u jednoj utakmici nisu igrali svi najbolji košarkaši.

Najvažnija misija Orlanda je da zaustavi Donovana Mičela, a za to na raspolaganju ima Džejlena Sagsa, jednog od najboljih odbrambenih bekova cele lige. On će sigurno da juri za Mičelom, a Medžik na raspolaganju tu ima i Gerija Herisa te Entonija Bleka. No, Klivlend nije samo Mičel, tu je i Darijus Garland koji može da preuzme njegovu ulogu u nekim mečevima, a tu je i mladi centarski par Evan Mobli - Džeret Alen koji je opasna pretnja s obe strane parketa. Mobli će, doduše, imati veliki zadatak da uspori Paola Bankera koji je imao odličnu sezonu, a ključevi ove serije mogli bi da budu u rukama Franca Vagnera. Ako Nemac uspe da uspešno diriguje ekipom, da bude opasan po koš, ali i da ima puno asistencija, onda će Orlando da bude bliže uspehu.

Mi prednost ipak dajemo Klivlendu. Čini nam se da je to raznovrsnija ekipa, s dobrom ravnotežom bekovske i centarske igre, a veliki problem za Medžik je činjenica da su oni jedna od najgorih ekipa lige u trojkama. Poslednji su po ubačenim trojkama, pretposlednji po broju šuteva i sedmi od kraja po procentu pogođenih trojki. S takvim brojkama ne možeš da napraviš veliki rezultat u modernoj košarci.

MINESOTA TIMBERVULVS - FINIKS SANS

U Minesoti nikako ne mogu da budu srećni. Celu sezonu su igrali odlično, praktično do poslednjeg dana bili u borbi za prvo mesto u Zapadnoj konferenciji, a onda im je u prvom krugu na megdan došla ekipa koja im nikako ne odgovara. Sansi su ih pobedili u sve tri ovosezonske utakmice, a najvažnija pobeda se dogodila pre šest dana kada je Finiks slavio u poslednjoj, jako važnoj utakmici regularnog dela sezone. Minesoti bi ta pobeda donela drugo mesto, a Finiks bi porazom ispao u plej-in. Doduše, možda bi se onda opet susreli u prvom krugu plej-ofa, ali bi atmosfera sigurno bila drugačija.

Naime, u toj utakmici Minesota praktično nije postojala. Finiks je nametnuo svoj ritam od početka utakmice, imao 44:22 nakon prve četvrtine, a na svaki pokušaj približavanja Vukova, imali su odgovor. Mlade zvezde Minesote, Entoni Edvards i Karl Entoni Tauns, nisu bili u pravom ritmu, a jedino su veterani, Majk Konli i Rudi Gober, pokazivali neku veću želju za pobedom. Meč je to koji je sigurno imao velikog uticaja na ono šta ćemo da gledamo danas, ali i na celu seriju.

Minesota ima jednu od najboljih odbrana lige, a posebno su opasni u branjenju svojeg reketa šta nije čudno jer imaju Gobera. Francuz taj posao radi toliko dobro da se ostali igrači mogu koncentrisati na branjenje šuta za trojke gde su također odlični, ali problem je taj šta najjača snaga Finiksa nisu ni trojke ni šutevi oko obruča nego ono pomalo izumrlo - šutevi s poludistance. Kevin Durant, Devin Buker i Bredli Bil su neumoljivi u tim šutevima i za njih Minesota nema rešenje. Dodatna dobra stvar za Sanse je činjenica da Minesota uvek ima jednog 'pravog' centra na parketu pa to znači da Jusuf Nurkić može da igra punu minutažu, a on je važan za Finiks.

Ključ ove serije ima Tauns. Ako on dobrim igrama u napadu uspe da natera Duranta, jer će on morati da ga čuva, na faulove ili ga jednostavno iscrpi, onda bi Minesota mogla da pobedi. Ovako mislimo da će Finiks da prođe u drugi krug.

NJUJORK NIKS - FILADELFIJA SEVENTISIKSERS

Tom Tibodo je poznat kao trener koji voli 'ratničku košarku', onu s puno kontakta i s puno agresivnih igrača koji u njegovim ekipama igraju na parketu i po 40 i više minuta. Takvu sada ima u Njujorku koji je pametnim potezima poslednjih nekoliko sezona složio tim koji je završio kao drugi na Istoku i koji sada može da uđe u drugi krug plej-ofa. Problem je samo šta se s druge strane nalazi Filadelfija.

Siksersi bi verovatno bili drugi na Istoku da se nije povredio Džoel Embid, a ovako su put u plej-of morali da traže preko plej-in turnira u kojem su bili bolji od Majamija. Embid se vratio na parket, a iako još uvek nije potpuno spreman, videlo se i u meču protiv Hita koliko je on važan za tim. S njim Filadelfija ima ravnotežu u napadu jer je Tajris Maksi zadužen za napadanje s bekovskih pozicija, a Embid s centra dok je trener Nik Nurs iskoristio vreme bez Embida i pronašao neka odlična rešenja za rotaciju. Keli Ubre igra košarku života, Kajl Lauri se dobro uklopio nakon šta je otišao iz Majamija, Tobajas Heris će postići svojih 15-ak poena po utakmici, a videli smo protiv Hita koliko je važan Nikolas Batum.

Problem za Njujork je činjenica da igraju bez povređenog Džulijusa Rendla. Bez njega Niksi nemaju ovu pomenutu ravnotežu „unutra-spolja“ i to će sigurno da nedostaje Njujorku. Filadelfija će sigurno da brani Bransona s različitim oružjima - očekujemo da će ga čuvati Lauri, Ubre, pa i Batum u nekim delovima utakmice, a pitanje je ko će postizati poene ako Branson stane. Ima Njujork još dobrih igrača, pre svih - O Dži Anunobija, ali nismo sigurni da on može da napadački nosi tim u plej-ofu iz meča u meč. Filadelfija se digla u zadnjim sedmicama sezone, Nurs je trener koji odlično kombinuje rotacije u napadu i razne verzije odbrana pa nam se čini da će Siksersi ne samo proći ovaj krug, nego biti i iznenađenje ovog plej-ofa. Iako je pitanje koliko može da bude iznenađenje tim koji u svojim redovima ima Embida.

DENVER NAGETS - LOS ANĐELES LEJKERS

I za kraj - spektakl. Prošle sezone su se ove ekipe susrele u finalu Zapadne konferencije, a iako su Nikola Jokić i društvo u toj seriji pobedili s 4:0, ona je bila sve samo ne lagana. Lejkersi su bili tvrd orah, bili su blizu praktično u svakoj utakmici, ali na kraju je presudio kvalitet Nagetsa. On je i dalje na njihovoj strani, ali čini nam se da je Denver malo slabiji u odnosu na prošlu sezonu dok su Lejkersi nešto bolji.

Pisati bilo šta o petorci Denvera nema nikakvog smisla. To je najbolja petorka lige i sve dok su zdravi za trenera Majkl Melouna nema nikakvih problema. No, klupa Nagetsa nije najbolja, da se tako izrazimo, a još uvek Denver nije pronašao nikakvu igru u trenucima dok se Jokić odmara. S druge strane Lejkersi su shvatili da je jedini pravi plejmejker ekipe Lebron Džejms koji vuče konce ekipe, a to odgovara bekovima Dianđelu Raselu i Ostinu Rivsu koji koriste sve što im 'Kralj' ponudi. Entoni Dejvis je jedan deo sezone igrao na MVP nivou, a Rui Hačimura se odlično uklopio u petorku. S klupe imaju Spensera Dinvidija, Tajrona Prinsa i Gejba Vinsenta koji mogu da ponude neke dobre partije i stvarno se čine kao dobro organizovan tim.

No, šampioni su šampioni i kako je to dobro rekao Rudi Tomjanović u njegovoj (pre)često citiranoj izjavi, nikada ne treba da se potcenjuje srce šampiona. Denver je kroz celu sezonu bio jako siguran, Jokić je toliko dobar da se brzo nadoknadi svaki eventualni zaostatak koji napravi tim dok on nije na parketu, a šampionsko iskustvo će im dobro doći u ovoj partiji. Biće im teško, posebno ako Dejvis bude agresivan u napadanju Jokića, ali verujemo da će Denver da prođe u drugi krug.

NBA – PLEJ-OF

Subota:

19.00: (1,60) Klivlend (13,0) Orlando (2,60)

21.30: (1,85) Minesota (12,5) Finiks (2,15)

23.55: (1,75) Njujork (12,5) Filadelfija (2,30)

Noć subota na nedelju, 02.30: (1,40) Denver (14,0) LA Lejkers (3,35)

Nedelja:

19.00: (1,15) Boston (22,0) Majami (6,00)

21.30: (2,15) LA Klipers (12,5) Dalas (1,85)

Noć nedelja na ponedeljak, 01.00: (2,15) Milvoki (12,5) Indijana (1,85)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsLos Anđeles Lejkers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara