Željko Obradović (© Star sport)
Željko Obradović (© Star sport)

Obradović kreće po ono što najviše fali - trofeji

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.04.24. | 09:26

Partizan danas protiv Igokee u Beogradskoj areni (18.30, Arena Sport) počinje plej-of ABA lige i odbrana titule

Ako pitate bilo kog navijača kako izgleda Partizan Mozzart Bet sa Željkom Obradovićem na klupi, odgovor će verovatno biti da izgleda kao pravi evropski klub. Sve oko crno-belih ove prethodne, skoro, tri sezone izgleda na evropskom nivou. Ipak, ako pitate da li nešto fali, onda su to definitivno trofeji. U trećoj sezoni na kormilu kluba iz Humske po povratku, Obradović može da se pohvali jednim trofejem, doduše onim najbitnijim iz prošle sezone - ABA ligom. Sada je vreme da se osvoji drugi jer samo on može drastično da ulepša ovu sezonu koja bez obzira na sve nije išla po planu kada su sportski rezultati u pitanju.

Još od ABA Superkupa prošlog septembra koji je izgubljen u poslednjoj sekundi, preko Kupa Radivoja Koraća i na kraju Evrolige, nigde Partizan nije mogao da oseti radost one konačne pobede koja donosi trofej i najveću euforiju.

Izabrane vesti

Zato večeras Partizan mora na početku četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja protiv Igokee da pristupi kao da je finalna, da se ne dešavaju prošlosezonski problemi kao protiv Studentskog centra i Cedevite Olimpije kada su crno-beli u oba slučaja morali da igraju odlučujuću majstoricu, a onda je i u finalu bilo potrebno pet utakmica da se sruši Crvena zvezda za istorijsku titulu crno-belih. Sada je međutim situacija za Obradovića i Partizan komplikovanija, klub iz Humske nema prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa kao što je to bio slučaj prošle sezone. Zbog šest kikseva u ligaškom delu ABA lige, crno-beli su završili na drugom mestom, iza Crvene zvezde, što znači da u eventualnom finalu protiv večitog rivala neće moći da računaju na prednost navijača u eventualnom petom meču.

Dešavalo se u prošlosti da Partizan pokori region iako nije ligaški deo završavao na prvom mestu, doduše ne u ovom formatu. Crno-beli su sedam puta do sada bili šampioni ABA lige, od toga tri puta su osvajali trofej kada nisu bili prvi posle ligaškog dela. Bilo je to 2007, 2011. i 2013. godine. Bitna razlika u tim titulama je što su se igrali Fajnal forovi, a ne plej-of, pa u suštini i nije bilo toliko bitno koji ste na tabeli, samo je bilo bitno da budete među prva četiri.

Tek kasnije se uveo plej-of format koji je pokazao da domaći teren zaista donosi bitnu prevagu u korist tima koji ga je ostvario.

Sistem plej-of je krenuo u kontinuitetu od sezone 2014/15. U tom periodu samo se dva puta dogodilo da prvoplasirani ne bude šampion na kraju. Prvi put u 2016. godini kada je Crvena zvezda bila prvak, a ligaški deo je završila kao druga, a potom 2018. godine kada je Budućnost šokirala crveno-bele. Te sezone Podgoričani su bili drugi posle ligaškog dela.

Ipak, da bi se do toga uopšte došlo, Partizan mora prvo da prevaziđe Igokeu (18.30, Arena Sport) u četvrtfinalu, a onda u polufinalu Budućnost ili Zadar, uz napomenu da Podgoričani imaju prednost 1:0 i trenutno su bliži polufinalu.

O ulogama favorita protiv kluba iz Laktaša nema potrebe previše da trošimo reči. Igokea jeste u Beogradu šokirala Partizana kada je napravila prvorazredno iznenađenje, ali mnogi od tih igrača više ne nose dres Igokee. Pre svih Stefan Mudi koji je bio najbolji igrač meča i momak koji je pogodio šut za pobedu u Areni. U Laktašima je Partizan demonstrirao silu i očekuje se da uradi isto večeras u Areni na startu plej-ofa.

"Imali smo par dana da pripremimo seriju protiv Igokee. Nama je u ovom trenutku najvažnije da razmišljamo samo o njima. Znamo kako izgleda plej-of, da je motivacija timova i igrača na drugom nivou. Moramo da podignemo maksimalno našu motivaciju protiv tima koji nas je iznenadio u prvom delu prvenstva i pobedio nas u Beogradu. Ta sama činjenica je dovoljna da pristupimo maksimalno ozbiljno. Plej-of je izuzetno zanimljivo takmičenje, jer svi dolaze s najvećom motivacijom. Nadam se da ćemo spremni početi seriju", rekao je Željko Obradović.

Uostalom, nema dileme da su igrači u Partizanu pratili ono što se dogodilo Crvenoj zvezdi koja je umalo izgubila od Studentskog centra na startu četvrtfinala.

"Oni su favoriti ne samo protiv nas. Znamo za njihov kvalitet rostera i stručnog štaba. Iako imamo kadrovskih problema i još ne znam s kakvim sastavom ćemo izaći na teren, pokušaćemo da odigramo najbolju košarku koju možemo u ovom trenutku i ako to uspemo bićemo zadovoljni", rekao je trener Igokea, Vladimir Jovanović.

Ipak, bez obzira na košarku Igokee, ako Kevin Panter i družina budu bili na nivou mečeva u prethodnom periodu, tačnije još od Albe u Berlinu, na startu ABA plej-ofa neće biti problema i Željko Obradović može mirno da krene u pohod ka drugoj titulu po povratku u Humsku.

ABA LIGA - ČETVRTFINALE

BUDUĆNOST - ZADAR

Subota:

Budućnost - Zadar 100:69

/Ferel 17 - Ramljak 14/

Drugi meč, 19. april:

19.00: Zadar – Budućnost

Treći meč*, 27. april:

Budućnost – Zadar

CRVENA ZVEZDA – STUDENTSKI CENTAR

Prvi meč, 15. april:

Crvena zvezda - Studentski Centar 83:81

/Teodosić 17 - Ivišić 14/

Drugi meč, 22. april:

18.30: Studentski centar – Crvena zvezda

Treći meč*, 26. april:

Crvena zvezda – Studentski centar

MEGA – CEDEVITA OLIMPIJA

Prvi meč, 15. april:

Mega - Cedevita Olimpija 119:98

/Đurišić 31 - Kobs, Stjuart 20/

Drugi meč, 21. april:

20.00: Cedevita Olimpija – Mega

Treći meč*, 27. april:

Mega – Cedevita Olimpija

PARTIZAN MOZZART BET – IGOKEA

Prvi meč, 17. april:

18.30: Partizan Mozzart Bet – Igokea

Drugi meč, 21. april:

18.00: Igokea – Partizan Mozzart Bet

Treći meč*, 28. april:

Partizan Mozzart Bet – Igokea

* - Ako bude potrebe.



tagovi

KK PartizanABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara