Brendon Pol i Nemanja Nedović (©ABA LIGA - Budućnost / Filip Roganović)
Brendon Pol i Nemanja Nedović (©ABA LIGA - Budućnost / Filip Roganović)

Potop u Morači: Ponovljen najteži poraz Crvene zvezde ove sezone

Vreme čitanja: 6min | pon. 05.02.24. | 19:06

Budućnost odigrala za klasu bolje od vicešampiona Jadranske lige, koji je zaboravio municiju u Beogradu

Godinama su dueli Crvene zvezde i Budućnosti odlučivali šampiona Jadranske lige, poslednjih godina se ipak slika potpuno izmenila i beogradski velikan je počev od majstorice za titulu 2021. nanizao osam pobeda nad jednim od najvećih rivala. Da je tradicija tu da bi se rušila pokazalo se u večerašnjem derbiju kola odigranom na parketu Morače, gde je Budućnost u igri na manje poena - mada je do kraja značajno podigla ofanzivni nivo - nadigrala Crvenu zvezdu i nanela joj treći poraz u sezoni - 84:62 (22:18, 24:18, 13:15, 25:11).

Poraz koji ekipi Janisa Sferopulosa ne menja značajno stvari na tabeli, mada definitivno opominje jer je vicešampion ABA lige pao na poslednjem velikom ispitu pred plej-of. I to ozbiljno tresnuo o parket. Budućnost se pridružila Partizan Mozzart Betu i Cedeviti Olimpiji kao timovima koji su ove sezone dobili Zvezdu, mada su crveno-beli u sve tri utakmice bili gosti. Što opet ne menja činjenicu da je Budućnost večeras odigrala za klasu bolje i zadala Crvenoj zvezdi najteži poraz ove sezone u regionalnom takmičenju. Tačnije, izjednačen je najteži poraz iz cele sezone, pošto je milanska Olimpija u Areni slavila sa 93:71 pre nešto više od dva meseca.

Izabrane vesti

Zbog toga još i više znači svima na Malom Kalemegdanu to što imaju pol poziciju za prvo mesto na tabeli, jer uprkos još jednom porazu i ponovo na strani i dalje ređaju pobede na svom terenu. Zvezdu do kraja prve faze čekaju Zadar, Krka, Mega i Studentski Centar kod kuće, odnosno Mornar, Cibona i Split na strani, što ne bi trebalo da dovede ekipu u opasnost od gubitka čelne pozicije. Budućnost ovim trijumfom otvara front sa crno-belima i timom iz Ljubljane za drugo mesto, dok bi za nešto više ipak trebalo da se desi nesvakidašnji pad Zvezdine forme...

Ako je nešto Zvezdina konstanta tokom ovih pet meseci sezone, onda je to da ekipa ne ume da se snađe kada na parketu nema Miloša Teodosića ili jednostavno nije u svom raspoloženju. Prekaljeni srpski plejmejker odigrao je jednu od najslabijih utakmica i uprkos tome što je postigao osam poena (2/10 iz igre, 0/4 za tri), četiri je ubacio sa linije slobodnih bacanja. Još značajniji podatak za rasplet utakmice je taj da bekovi Budućnosti i generalno timska odbrana domaćina nije dozvolila vlasniku nekih od najupečatljivijih asistencija u istoriji evropske košarke da se "razmaše" i bar razigra saigrače ako već on nije u šuterskom raspoloženju.

Dugo je Teodosić bio na samo jednoj asistenciji, što je značajno uticalo na to da Zvezda ostane na samo 62 poena. Mada, tome je ozbiljno doprinelo to što je Zvezda utakmicu završila sa svega 36,5 odsto iz igre - Budućnost na gotovo 60 odsto, uz 10/23 van linije 6,75 metara -, odnosno nešto više od 51 procenta za dva (20/39) i svega tri pogođene trojke iz 24 pokušaja (12,5%)! Za ekipu koja prosečno ubacuje 11 dalekometnih hitaca i nešto više od 87 poena, ovo je drastičan pad u napadačkoj formi...

***** Jadranska liga, 19. kolo *****

BUDUĆNOST - CRVENA ZVEZDA 84:62 (22:18, 24:18, 13:15, 25:11)

Gledalaca: Oko 4.100;

Sudije: Damir Javor, Sašo Petek, Bojan Kruljac;

BUDUĆNOST: Mihailović 6, Megi 13 (3sk, 2uk, 1as), Frimen 5, Slavković 4, Makundu 4, Ferel 18 (4as), Džons 7, Tanasković 6, Rajt 9 (4as), Popović -, Pol -, Kamenjaš 12 (5sk).

CRVENA ZVEZDA: Smart 5, Lazarević 1, Teodosić 8 (4as, 2uk), Hanga -, Mitrović 16 (6sk, 3uk, 2as), Tobi -, Bolomboj 9 (4sk), Nedović 10, Giedraitis 8 (4sk), Gilespi -, Dos Santos 5.

--------------------

Zaboravili su crveno-beli očigledno "municiju" kod kuće, ali tome velike zasluge idu na račun timske odbrane Budućnosti koja je večeras bila gotovo besprekorna. Jeste domaćin imao čak i više izgubljenih lopti, čak 17 u odnosu na 13 crveno-belih, ali su igrači Andreja Žakelja daleko bolje birali pozicije za šuteve. O tome najbolje govori podatak da su Plavi imali 55, a Zvezda 63 šuta ka košu, uz čak deset pogodaka više u odnosu na beogradski sastav (33-23). Čak i to što je Budućnost imala deset promašaja sa linije slobodnih bacanja (10/20) ne kvari preterano utisak, mada daje temu za razgovor u svlačionici, pošto je i Crvena zvezda imala šest neiskorišćenih pokušaja sa crte (13/19). Kada na to dodamo i bolji odnos skokova (29-3 / 19-5), šampion Crne Gore je u svim glavnim statističkim parametrima nadigrao velikog rivala i to se jasno preslikalo na konačni ishod.

Na terenu je slika bila još jasnija. Andrej Žakelj je u najavi susreta govorio da "u ovom momentu sezone Budućnost može da bude konkurentna Zvezdi" i te tvrdnje potkrepio je rezultatom. Odličnu vest za slovenačkog stručnjaka predstavljala je oporavak Mekinlija Rajta posle nezgodnog pada u meču sa Megom, dok je prve minute u ABA ligi zabeležio i Alerik Frimen. Nije mnogo trebalo nekadašnjem šuteru Burse da pokaže dobro popunjenoj Morači šta je propustila dok se on borio sa nezgodnom povredom leđa. U svom prvom velikom izazovu pogodio je važnih pet poena u prvom poluvremenu, u trenucima kada je Budućnost gradila dvocifrenu prednost.

Bili su važni ti njegovi, kao i poeni Kenana Kamenjaša, Marvina Džonsa, Mekinlija Rajta i ostalih jer Zvezda nije imala defanzivni, a ni napadački odgovor na protivničku raznovrsnost u oba smera. Ipak, prve figure utakmice su definitivno Jogi Ferel i Flečer Megi čije su trojke u drugom poluvremenu i pogotovo četvrtoj deonici značajno uvećale prednost i definitivno ugasile poslednju nadu Crvene zvezde da može do preokreta. Obojica su ubacili po tri hica sa distance. Ferel je bio najefikasniji sa 18 poena, 13 je dodao Megi, poen manje zabeležio je Kamenjaš. Bitne minute imao je i Jan Makundu, iako je ostao na četiri poena, bio je sveprisutan u oba smera i naročito odbrani.

Igrači Janisa Sferopulosa su u Podgorici delovali ne samo nemoćno u šutu, već da je duplo kolo u Evroligi uzelo danak jer je nedostajalo energije i pre svega koncentracije. U takvim okolnostima Zvezdi je bilo jako teško da uhvati rezultatski priključak i od momenta kada je Budućnost uzela dvocifreno vođstvo prilazila je dva puta na šest poena minusa, ne bliže od toga, da bi do kraja distanca narasla i na 24 poena...

Jednu od najslabijih rola ove sezone upisao je Adam Hanga koji je posle samo pet minuta na parketu ušao u problem sa faulovima pa je ostao bez poena. Nemanja Nedović se sporadično pojavljivao u napadu i imao deset poena, ali i 5/13 iz igre i svih pet promašaja sa distance. Najveći posao odradio je Luka Mitrović. Njegov povratak u napadačku formu jedina je dobra vest koju Crvena zvezda može da dobije iz ove utakmice, u kojoj je nedostajao defanzivni doprinos i prisustvo kapitena Branka Lazića. Centar Crvene zvezde zabeležio je 16 poena uz šest skokova, dve asistencije i tri ukradene lopte za indeks 20 i to će i te kako da znači ekipi pred završnicu sezone i pre svega Mozzart Kup Radivoja Koraća koji se igra naredne sedmice u Nišu. Džoel Bolomboj je odigrao dobro poluvreme, kasnije je stao u nedostatku pravih dodavanja njegovih kreativnih saigrača, pa je zabežio devet poena uz četiri skoka. Rokas Giedraitis je imao tihu utakmicu, pošto je upisao osam poena i četiri skoka.

Zvezdu u petak čeka sledeći meč, u Beogradsku arenu stiže Žalgiris. Dovoljno vremena da ekipa konačno malo predahne i napuni baterije.

ABA LIGA - 19. KOLO

Subota

Borac Mozzart - Cedevita Olimpija 65:74

/Frenklin 15 - Matković 19/

Nedelja

FMP - Igokea 78:64

/Rebec 15 - Nakić 20/

Ponedeljak

Budućnost - Crvena zvezda 84:62

/Ferel 18 - Mitrović 16/

19.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -18,5) Split (1,85)

21.00: (1,60) Mornar (14,5) Cibona (2,55)

Utorak

17.00: (2,55) Krka (14,5) Studentski Centar (1,60)

19.00: (1,45) Zadar (15,0) Mega (3,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Mekinli RajtAlerik FrimenNemanja NedovićDžoel BolombojLuka MitrovićABA ligaKK Budućnost PodgoricaKK Crvena zvezdaFlečer MegiJogi Ferel

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara