Nikola Đurišić i Alen Omić (©ABA Liga – Dragana Stjepanović)
Nikola Đurišić i Alen Omić (©ABA Liga – Dragana Stjepanović)

Rapsodija u roze! Đurišićevo veče rekorda ubilo Cedevitu u pojam, Mega se razgoropadila

Vreme čitanja: 7min | pon. 15.04.24. | 21:49

Zmajčeki pretrpeli težak poraz u Hali sportova, tim Marka Baraća zablistao punim sjajem

Kada je čuveni hrvatski stručnjak, svojevremeno košarkaš i sada sportski radnik Aco Petrović govorio o Megi u podkastu "ABA Talks", rekao je da bi "platio masno da gleda Megu iz prvog reda". Večeras se našao u novobeogradskoj Hali sportova u društvu direktora regionalnog takmičenja Milije Vojinovića, a Mega je pred njihovim i očima nekoliko stotina gledalaca demonstrirala kako izgleda raspodija u roze!

Mega je ne mega, nego turbo! Posle sedam pobeda zaredom u finišu ligaškog dela, Megine košarkaše nije 'pojela' veličina događaja, ni to što mnogi večeras igraju prve minute u ple-ofu, pa ni to što u poređenju sa Cedevitom Olimpijom imaju manjak iskustva... Ne, Mega je izašla na parket čuvene dvorane i igrala košarku kojom bi bio ponosan i Ranko Žeravica, čovek po kome Hala sportova nosi ime - 119:98 (27:23, 30:29, 37:22, 25:24).

Izabrane vesti

Ovo je veče puno Meginih rekorda! Od Nikole Đurišića koji je povukao veliki deo i ubacio četvrtinu ekipnih poena, do toga da je postavljen novi 'plafon' po broju koševa na jednoj utakmici plej-ofa. Mega je baš izgledala, kao u onom hitu, mega, mega... I bilo je mega!

Kakav način da se dođe do vođstva u četvrtfinalnoj seriji, pobeda koja diže samopouzdanje u stratosferu! Odavno neko nije tako nadigrao Cedevitu Olimpiju u Jadranskoj ligi - Pariz je deklasirao rezultatom 119:66 u Evrokupu - kao što je to Mega uradila večeras. Pobeda po gotovo svim parametrima nosi timski pečat, ali je glavni potpisnik poletne, lepršave, turbo ili, kako to sada stručnjaci vole da kažu, 'Transformers' košarke zbog brzine kojom ekipa prelazi iz faze odbrane u napad je - Nikola Đurišić!

Nikola Topić je pravio čuda u opremi Mege tokom prvog dela sezone, kapiten Uroš Plavšić je gotovo cele sezone u strašnom ritmu zbog čega je na oku brojnih klubova, ali to kako Nikola Đurišić izgleda i pre svega igra u poslednje vreme je posebna tema. Bilo je ranije komentara da ima momente kada se 'uguši', da nestane kada je bitno, ali u drugom delu takmičenja i posebno večeras poslao je jasnu poruku svima - mnogo je dobar, iako ima samo 20 godina! U današnjoj košarci, kada mnogi debituju sa 16-17 godina to je igrač sa solidnim iskustvom, a isto je kod reprezentativca Srbije eksplodiralo u proteklih nekoliko meseci!

(©ABA Liga – Dragana Stjepanović)(©ABA Liga – Dragana Stjepanović)

Za njegovu hladnokrvnost večeras nije bilo leka. To je verovatno povukao od roditelja koji su mu usadili sportski gen. Kod njega se javlja sve jača hemijska reakcija i igra koja mnogo obećava! Zablistao je Đurišić večeras, stavio ekipu na svoja leđa i poveo je do vođstva od 1-0 u seriji. Ako ovako nastavi, logičan sledeći korak je prelazak na viši nivo košarke, stanicu može verovatno da bira.

Bilo je ovo veče njegovih rekorda - čak 31 poen uz impozantnih 11/16 iz igre i 3/5 za tri. Novi rekord je i indeks 38, a dopisao je još sedam asistencija i pet skokova. Od prvog, do poslednjeg minuta svog boravka na parketu, a bio je preko 34, izgledao je kao neko kome se spremaju velike stvari!

Još i pre nego što je utakmica počela, imena rivala obećavala su brzu, atraktivnu i zabavnu košarku. Upravo to su i dobili gledaoci u Hali sportova i kraj malih ekrana. Poluvreme sa 109 poena, do kraja sa čak 217, jak intenzitet, mnogo trčanja i atraktivnih poteza na obe strane... Ali, pre svega, eksplozija Mege koja se prenela na nastavak u kojem je apsolutno izdominirala!

Bila je ovo sjajna prilika za ovu generaciju Meginih košarkaša da pokažu od čega su satkani jer, ma koliko da su dobro izgledali u ligaškom delu i naročito u poslednjih sedam utakmica, ovo je ipak ’sledeći nivo’ kada je potrebna hladnija glava, deblji živci i pre svega da se na delu pokaže akumulirani kvalitet. To su i uradili košarkaši Marka Baraća na fenomenalan način. Njihova vatra nije prestala da gori i čini se da na početku četvrtfinala sija još jače. Veliko je ovo iskustvo za maltene celu ekipu, jer osim Nikole Đurišića ostali nemaju efektne minute u plej-ofu, a mnogi od njih ni spoznaju kako je to kada se igra plej-of košarka.

Mnogo je izazova bilo pred Meginim košarkašima. Još u najavi susreta trener Barać konstatovao je da njegov tim mora da odgovori na atletsku komponentu rivala i činjenicu da je Cedevita Olimpija prva skakačka ekipa u takmičenju i da je posebno opasna iz ofanzivnog skoka. Nedostajalo je domaćinu ’centimetara’ i malo više koncentracije da bolje pariraju rivalu na skoku, pogotovo kada su dosta iskusniji Alen Omić, Jaka Blažič i Džastin Kobs vukli konce.

Veći deo poluvremena Cedevita Olimpija bila je dominantna u skoku, doduše dosta više u defanzivnom, dok iz onoga što su i imali zmajčeki u Meginom reketu nisu iskoristili da naprave veću razliku. Iz toga je Mega uspevala da crpi dodatnu energiju, jer ih tipični poeni Ljubljančana nisu gušili.

(©ABA Liga – Dragana Stjepanović)(©ABA Liga – Dragana Stjepanović)

Uroša Plavšić je utakmicu više posvetio tome da se nosi sa Alenom Omićem. Možda je bilo malo i treme kod Meginog kapitena, ipak mu je ovo prvi meč u plej-ofu, ali izostanak njegovog napadačkog učinka se nije osetio u rezultatu i igri. Imao je samo dva poena u prvom poluvremenu, ali je sve uspeo da nadoknadi velikim defanzivnim angažovanjem. Njega je večeras u izvršavanju napadačkih akcija vrlo dobro zamenio Filip Jović. Momak koji je nekih desetak centimetara od Omića nije mogao fizički da parira nekadašnjem evroligaškom centru, ali je iskoristio mladost i bogomdan talenat koji se ogleda kroz širok spektar opcija. Imao je i neke bitne skokove, ali kada je na Omićevu igru leđima odgovorio trojkom, pa upisao i neke koševe iz sekundarnih napada, osetilo se da je ovo i njegovo veče. To se potvrdilo kada je driblingom napao Džastina Kobsa i izvukao jako težak koš iz kontakta za dodatno slobodno bacanje. Nije ga pogodio i to mu je večeras jedino nedostajalo – 1/5 sa penala – ali je generalno ostavio fantastičan utisak. Odigrao je najbolju utakmicu dosadašnje karijere, srazmerno težini izazova i omogućio svom kapitenu da u nastavak susreta uđe dosta opuštenije što je odmah podiglo i njegov ofanzivni elan. Plavšić je na kraju ubacio 13 poena, te imao po pet skokova i asistencija, uz dve ukradene lopte. Sve po meri!

Uloga celog tima večeras je bila izvanredna u oba smera, ali posebne pohvale zaslužuju Andrija Jelavić i Omerdžan Iljasolu. Momak iz Zagreba odigrao je partiju da se pamti i prepričava. Igrao je, što se kaže, kao mator i nijednog trenutka se u njegovoj igri nije osetila mladost i pomenuto neiskustvo. Jelavić je jedan od onih koji su povukli najveći teret u trijumfalnoj seriji Mege, a na otvaranju plej-ofa spakovao je Cedeviti Olimpiji 20 poena uz pet skokova. Plejmejker iz Turske je igrao sjajno do povrede levog skočnog zgloba koja je došla posle slučajnog kontakta sa Jakom Blažičem. Ubacio je tri trojke bez promašaja, podelio nekoliko kvalitetnih dodavanja i bio Megin ’X faktor’, neko ko je pogurao ekipu kao ovako ubedljivoj pobedi. Ne deluje da je Iljasolu dobro, po završetku utakmice je skakutao na jednoj nozi kako bi pozdravio navijače sa ostatkom ekipe, pa ostaje da se vidi kakvo je njegovo zdravstveno stanje.

U drugom poluvremenu naročito se razigrao Stefan Miljenović koji je upisao 16 poena i šest asistencija, dok su bitne minute doneli i Ilija Milijašević posle Iljasoluove povrede, te Timotej Malovec i Petar Kovačević iz drugog plana.

Večeras je sve išlo kao po loju! Čak 64 odsto iz igre na 119 poena je krajnje impresivno, 10 trojki uz 47,6 odsto preciznosti takođe, a Mega je podelila 27 asistencija i imala 11 ukradenih, uz samo pet izgubljenih lopti, više nego upola manje od svog rivala (13).

Cedevita Olimpija ovakav udarac sigurno nije očekivala. Džastin Kobs je bio u plej-ofu modu, problem je taj što je maltene samo on bio raspoložen da se bori. Ubacio je 20 poena i podelio 10 asistencija za indeks 32. Di Džej Stjuart je takođe imao 20 poena, ali više od polovine stiglo je kada je utakmica bila rešena. Jaka Blažič imao 12, a Alen Omić 16 poena.

Mega u nedelju ima prvu meč loptu za prolaz u polufinale, gde bi potencijalni rival mogla da bude Crvena zvezda.

ABA LIGA - ČETVRTFINALE

BUDUĆNOST - ZADAR

Subota:

Budućnost - Zadar 100:69

/Ferel 17 - Ramljak 14/

Drugi meč, 19. april:

19.00: Zadar – Budućnost

Treći meč*, 27. april:

Budućnost – Zadar

CRVENA ZVEZDA – STUDENTSKI CENTAR

Prvi meč, 15. april:

Crvena zvezda - Studentski Centar 83:81

/Teodosić 17 - Ivišić 14/

Drugi meč, 22. april:

18.30: Studentski centar – Crvena zvezda

Treći meč*, 26. april:

Crvena zvezda – Studentski centar

MEGA – CEDEVITA OLIMPIJA

Prvi meč, 15. april:

Mega - Cedevita Olimpija 119:98

/Đurišić 31 - Kobs, Stjuart 20/

Drugi meč, 21. april:

20.00: Cedevita Olimpija – Mega

Treći meč*, 27. april:

Mega – Cedevita Olimpija

PARTIZAN MOZZART BET – IGOKEA

Prvi meč, 17. april:

18.30: Partizan Mozzart Bet – Igokea

Drugi meč, 21. april:

18.00: Igokea – Partizan Mozzart Bet

Treći meč*, 28. april:

Partizan Mozzart Bet – Igokea

* - Ako bude potrebe.


tagovi

plej-of ABA ligeABA ligaCedevita OlimpijaKK MegaNikola ĐurišićFilip JovićAndrija JelavićUroš PlavšićDžastin KobsAlen Omić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara