Janis Sferopulos (Foto: KK Crvena zvezda)
Janis Sferopulos (Foto: KK Crvena zvezda)

Tom Ludvig je odavno zaboravljen, a šta će da uradi Sferopulos? Prvi rival idealan, Zvezda i FMP 36-0

Vreme čitanja: 5min | pon. 23.10.23. | 11:10

Počinje mandat Janisa Sferopulosa na Malom Kalemegdanu

Odlučila je Crvena zvezda posle tri vezana poraza u Evroligi da okrene novi list i umesto Duška Ivanovića na mesto šefa struke postavila bivšeg trenera Olimpijakosa i Makabija, Janisa Sferopulosa. Grk je tek drugi trener u istoriji crveno-belih koji ne dolazi sa prostora bivše Jugoslavije, posle Amerikanca Toma Ludviga (1997), a prvi još od Zmaga Sagadina (2003-2005) koji nema pasoš Srbije ili Crne Gore.

Crveno-beli se nadaju da će ovog puta rezultati biti mnogo bolji nego za Ludvigovog mandata, koji je potrajao samo 16 utakmica. Mada, bila su to turbulentna vremena u klubu i u toj sezoni Zvezda je promenila čak četvoricu trenera, od Ranka Žeravice, preko Ludviga i Vladislava Lučića, sve do Mihajla Pavićevića. I na kraju su osvojili tadašnju YUBA ligu. Kako bilo, beše to pre četvrt veka i nema mnogo doditnih tačaka sa današnjom situacijom u klubu.

Izabrane vesti

Sferopulos je u nedelju predstavljen na Malom Kalemegdanu, odmah po sletanju u Beograd, sa asistentom Vasilisom Jeragotelisom, upoznao je ekipu i zaskukao rukave. Odradio trening pred debi na klupi tima sa Malog Kalemegdana protiv FMP-a u Železniku (18.00). Bar za početak, čini se da protivnik za debi nije mogao da bude bolji, je Zvezda je protiv FMP-a nanizala već 36 uzastopnih pobeda, 15 samo u ABA ligi. I teško da će se tu danas nešto promeniti.

Zvezda ima za klasu bolji tim, a iskusni stručnjak iza sebe i dve titule u domovini i tri u Izraelu. Sada će imaćti zadatak da trgne ekipu posle izgubljenih mečeve od Žalgirisa i Monaka u završnicama i loše partije u Bolonji. I za to nema mnogo vremena, pošto već ga već u četvrtak čeka važan večiti derbi sa Partizan Mozzart Betom u Evroligi, a odmah potom i u ABA ligi. Ali prvo, FMP.

U duelu sa Panterima, koji su sezonu otvorili sa 1-2, uz oba poraza pretrpljena kod kuće, imaće priliku da se nešto bolje upozna sa mogućnostima tima koji je preuzeo od Ivanovića. Nesumnjivo kvalitetnog, ali i tima koji za prvih sedam mečeva u sezoni nije dobio jasne obrise. Svakako, veliki izazov za grčkog stručnjaka da u kratkom vremenskom roku pronađe pravi put, ali nema sumnje da se uželeo posla, što se dalo videti i po prvim izjavama po dolasku u Srbiju.

"Veoma sam počastvovan što sam trener Crvene zvezde. Za mene je veoma važno da budem deo porodice i ovom prilikom se zahvaljujem gospodinu Čoviću i menadžentu kluba što su me doveli. Uzbuđen sam što ću trenirati ovaj tim. Možemo da uspemo i ostvarimo velike stvari zajedno, menadžment, igrači i navijači koji su fantastični. Uzbuđen sam i nestrpljiv da krenu utakmice, da izgradimo tim na terenu i donesemo uspeh klubu. Znamo kako da nastavimo u toku sezone, uradićemo dosta stvari, ali idemo korak po korak. Najvažnije je da igrači shvate šta želim od njih, ali da u međuvremenu ne trpi naša igra. Sada je najvažnije da tim ostane zajedno, da se bori zajedno i da nastavi - zajedno", rekao je Sferopulos.

Ivanović je od početka takmičarske godine pokušavao da testira snage i utvrdi šta od koga može da očekuje, pronađe prave rotacije, jer tokom priprema praktično nijednog trenutka nije imao kompletnu ekipu na okupu. Na kraju su rezultati počeli da trpe, pa se uprava odlučila za promenu. Jasno je da se najviše očekuje od tandema Šabaz Nejpir - Miloš Teodosić, ali i je Zvezdi potrebno da što pre dobije ono što se očekuje od Majka Tobija. Da se što pre učvrste napadački sistemi, kako se prvo poluvreme iz Bolonje ne bi ponovilo.

Zato bi duel sa FMP-om mogao da bude dobra prilika za grčkog trenera da počne sa sprovođenjem svojih zamisli protiv tima koji ima kvalitet, ali se još nije pokazao u pravom svetlu. Da vrati samopouzdanje igračima posle turbulentnog perioda, ali i koliko je moguće zategne redove pred duele sa večitim rivalom. Po dolasku u Makabi je bio u sličnoj situaciji, preuzeo je ekipu sa 1-5 i završio prvu sezonu u Evroligi sa učinkom 14-16 (13-11), na pobedu od plej-ofa. U Zvezdi je dobio ekipu u boljoj situaciji, sezona je duža, a uveden je i plej-in, pa se s pravom u klubu nadaju da bi ekipu mogao da uvede u drugu fazu elitnog takmičenja.

S druge strane, njegov prvi protivnik, trener Pantera Nenad Stefanović, iskoristiće priliku da odmeri svoje pulene protiv evroligaškog tima. Da nastavi da podiže nivo igre na oba kraja terena, s ozbirom da se dosadašnji rezultati definitivno ne poklapaju ni sa ambicijama, ali ni sa mogućnostima tima koji ima na raspolaganju.

"Čeka nas specifična utakmica protiv ekipe koja je promenila trenera i koja će svakako pokazati određenu reakciju. Nevezano za to reč je o evorligaškom timu i suvišno je pričati o njegovi kvalitetima. Mi se utakmici radujemo, izvanredna prilika za nas da napredujemo. Dobro smo trenirali, verujem u svoju ekipu i verujem da ćemo iz kolo u kolo podizati nivo igre", istakao je Stefanović.

FMP ima nekoliko interesantnih igrača na koje će Zvezda, Sferopulos i njegovi saradnici morati da obrate posebnu pažnju, poput talentovanog francuskog beka Iga Besona sa NBA potencijalom (19,3 poena na prva tri nastupa), uvek protiv najboljih protivnika posebno motivisanog Alekse Stepanovića (14,7 poena), kao i atletski odličnog i veoma snažnog centra Nejta Votsona (13 poena).

ABA LIGA - 4. KOLO

Petak

Split - Borac Mozzart 75:61

/Perković 21 - Uskoković 15/

Budućnost - Cibona 93:85

/Ros 16 - Aranitović 16/

Subota

Krka - Zadar 75:88

/Stergar 23 - Božić 24/

Nedelja

Igokea - Cedevita Olimpija 83:72

/Tanasković 15 - Kobs 16/

Studentski centar - Mornar 94:79

/Kamenjaš 17 - Jovanović 18/

Ponedeljak

18.00 (10,00) FMP (27,00) Crvena Zvezda (1,05)

20.00 (8,50) Mega (25,00) Partizan (1,07)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK FMPFMPFMP ŽeleznikJanis SferopulosNenad Stefanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara