Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Zvezdin poslednji veliki ispit pred plej-of: Najbolja Budućnost ove sezone

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.02.24. | 11:37

Crveno-beli žele da se pobedom u Morači učvrste na prvom mestu ABA lige, ali pitaju se i Podgoričani koji su u odličnoj formi

Crvena zvezda igra poslednju utakmicu u periodu koji je okarakterisan kao sudbonosan za nastavak sezone. Savladali su crveno-beli minule nedelje Partizan Mozzart Bet i napravili veliku zalihu na vrhu tabele, a onda su dobili Valensiju i izgubili od Barselone u Evroligi. Sada ih čeka okršaj sa ekipom Budućnosti, koji zahvaljujući trijumfu nad večitim rivalom dočekuju daleko mirniji i rasterećeniji (17.00).

Ekipa sa Malog Kalemegdana ima tri trijumfa više od narednog rivala, Partizana i Cedevite Olimpije, prednost u međusobnim okršajima sa svim rivalima. Podgoričane je savladala sa devet razlike u prvom delu sezone (95:86), pa bi bilo kakvim trijumfom otklonila i poslednje dileme u borbi za prvo mesto na tabeli. S druge strane, Budućnost se nada da bi eventualnim trijumfom mogla da nastavi trku za drugo mesto, jer bi je poraz značajno udaljio od tog cilja.

Izabrane vesti

Kako bilo, motiva će imati i jedni i drugi, s tim što je četa Janisa Sferopulosa ovoga puta pod manjim pritiskom, što bi grčki stručnjak mogao da iskoristi i da nastavi sa uigravanjem pojedinaca poput Džavontea Smarta, mada je jasno da neće po svaku cenu eksperimentisati. Ipak, nema sumnje da će pokušati da odmori igrače poput Džoela Bolomboja i Miloša Teodosića, koji su bili pod velikim opterećenjem u prethodnom periodu (Miloš kuburio sa povredama, igrao pod injekcijama).

Sferopulos, naravno, ne potcenjuje rivala i ističe da će njegova ekipa morati da bude na visokom nivou kako bi stigla do željenog rezultata.

"Igramo protiv rivala i ekipe koja ima svoj kvalitet i očekujemo tešku utakmicu. Jasno je da moramo da budemo psihički spremni i koncentrisani za 40 minuta košarke“, rekao je trener Crvene zvezde.

S druge strane, ekipa Andreja Žakelja se nalazi u dobroj formi, utisak je da igra najbolju košarku ove sezone, što potvrđuje i pet vezanih pobeda u ABA ligi, ali dobila je Budućnost i francuski Burg i italijanski Trento u Evrokupu, skupo prodala kožu u dueli sa nemačkom šampionom Ulmom. Teško će ipak do nokaut faze, pa će svu pažnju usmeriti na regionalno takmičenje.

"Očekujem da dočekamo meč spremni. U momentu smo u kojem možemo da pružimo otpor Crvenoj zvezdi, ako budemo fokusirani i na energetskom nivou na kojem smo bili na prošloj utakmici. Znamo protiv koga igramo, to je atraktivna i vrlo snažna ekipa, evroligaš sa odličnim indvidualcima. Na nama je da se maksimalno spremimo, ali još jednom kažem - više se bavimo sa našom igrom, pristupom i energijom. Nadam se da će to biti na nivou", naglasio je Žakelj.

Konačno su se u redovima crnogorskog sastava uigrale novajlije, sistem na kojem je insistirao Žakelj počeo je da funkcioniše. Jogi Ferel se očekivano izdvojio kao ključni igrač ovog tima što potvrđuje i statistika od 13,7 poena i 4,7 asistencija u regionalnom takmičenju. Slovenački stručnjak je insistirao i na povratku Kenana Kamenjaša, sa kojim je ostvario sjajnu saradnju u Studentskom centru, a reprezentativac Bosne i Hercegovine takođe pruža odlične partije u poslednje vreme i otkako se vratio u Budućnost beleži 12,8 poena i 8,2 skoka. U reketu takođe veoma dobro igraju i Nikola Tanasković (11,8 poena i četiri skoka), kao i mladi francuski internacionalac Joan Makundu (8,7 poena i pet skokova).

U spoljnoj liniji kod naslednika Petra Mijovića bitne role imaju i i Flečer Megi, sa kojim je takođe sarađivao u Studentskom centru (55,6 odsto za tri), kao i Vladimir Mihailović (9,1 poen), koji je bio prilično u drugom planu kod Mijovića, a tu je i iskusni Brendon Pol (10,2 poena u proseku). Prvi nastup posle duge povrede bi u plavom dresu mogao da upiše i bivši košarkaš Asvela i moskovskog CSKA, Alerik Frimen.

Crvena zvezda je jak tim, igra na visokom nivou. Očekujem da ćemo dobiti veliku energiju sa tribina, nadam se da će navijači napuniti dvoranu do vrha. Biće to utakmica visokog ritma, fizički zahtjevna protiv veoma dobrih igrača, ali i mi smo takvi i uzbuđeno dočekujemo meč,” rekao je Frimen u najavi susreta.

Zvezda i Budućnost će se sastati po 59. put u regionalnom takmičenju, a crveno-beli su dosad bili uspešniji sa 33 pobeda. U Morači ipak nemaju najbolji bilans, pa su dobili samo sedam od 27 odigranih mečeva, ali tim sa Malog Kalemegdana je i u seriji od osam vezanih pobeda nad Podgoričanima, pa su dobili i poslednja tri gostovanja u Crnoj Gori.

ABA LIGA - 19. KOLO

Subota

Borac Mozzart - Cedevita Olimpija 65:74

/Frenklin 15 - Matković 19/

Nedelja

FMP - Igokea 78:64

/Rebec 15 - Nakić 20/

Ponedeljak

17.00: (3,05) Budućnost (15,0) Crvena zvezda (1,45)

19.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -18,5) Split (1,85)

21.00: (1,60) Mornar (14,5) Cibona (2,55)

Utorak

17.00: (2,55) Krka (14,5) Studentski Centar (1,60)

19.00: (1,45) Zadar (15,0) Mega (3,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost Podgorica

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara