Vaterpolisti Srbije (© Reuters)
Vaterpolisti Srbije (© Reuters)

Neki mozak je to smislio: Finale Lige šampiona istog dana kad i početak Svetskog prvenstva

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.02.22. | 12:00

Ovog leta zvanično će se igrati SP u Budimpešti

Igraće se Prvensto sveta za vaterpoliste (i) ove godine. Opšta pometnja u vrhu FINA skopčana sa restriktivnim merama u Japanu pomerila je takmičenje planirano u Fokuoki za 2023, ali će se najbolji sportisti planete u vodenim sportovima takmičiti i tokom predstojećeg leta.

Zvanično je potvrđeno da će Budimpešta biti domaćin Svetskog šampionata u plivanju, ronjenju, umetničkom plivanju i vateprolu od 18. juna od 3. jula. Odluka je doneta posle konsultacija premijera Mađarske, Viktora Orbana i predsednika FINA, Husaina Al Musalama i to samo 16 dana pošto je krovna organizacija saopštila da se prvenstvo u Fukuoki pomera za 2023, usled restriktivnih mera u borbi sa pandemijom virusa korona!?

Izabrane vesti

Japan je otpao, a Budimpešta izabrana zbog svojih organizacionih sposobnosti, jer Duna arena slovi za najmoderniji plivački objekat na svetu. Sa te strane je sve u redu, međutim...

Sve ovo znači da će tokom tri letnja meseca 2022. vaterplo kalendar biti prenatrpan. Najpre će Beograd od 16. do 18. juna biti domaćin Fajnal ejta Lige šampiona, Svetsko prvenstvo u Budimpešti počinje – pazite sad – u danu kad se igra finale za evropsku krunu u klupskoj konkurenciji, zatim će od 23. do 29. jula igrati Super finale Svetske lige, a od 27. avgusta do 10. septembra na programu je Prventvo Evrope u Splitu.

I još nešto, zbrka nastala zbog pomeranja Svetkog prvenstva u Fukuoki. Znali su da će se u kratkom vremenskom periodu održati pet turnira sa, praktično, najboljim selekcijama. U razmaku od samo dve godine igraće se dva svetska prvenstva (2022. u Budimpešti i 2023. u Dohi), dva evropska prvenstva (Split ove i 2024) i Olimpijske igre u Parizu za dve godine, neposredno posle sledećeg EP.

Kad trust mozgova nešto smisli...


tagovi

vaterpoloSP u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara