Dušan Mandić (© AFP)
Dušan Mandić (© AFP)

Srpska ofanziva na američku flotu: Strateški ciljevi - odseći Haloka i zaustaviti kontre

Vreme čitanja: 5min | uto. 21.06.22. | 10:31

Delfini večeras od 19.30 kraj Tise igraju prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Segedina)

Život Srbije bez Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića i kompanije na velikim turnirima počinje večeras u Segedinu, na bazenu koji su otvorili upravo Delfini. Sada je na Dušanu Mandiću, Savi Ranđeloviću, Nikoli Jakšiću i Strahinji Rašoviću da usade novoj generaciji u glavu pobedničke navike, u teškim trenucima upale plamen i održe ga do Margit Sigeta, a na kapitenu Branislavu Mitroviću da bude oslonac i neprobojna barijera za protivničke šutere. 

Izabrane vesti

Počev od Sjedinjenih Američkih Država (19.30, RTS 2) na novom talasu srpskog vaterpola je da pokaže da zna kako se pobeđuje, da ta navika nije isparila odlaskom asova čija su imena masnim slovima zapisana u svim značajnim vaterpolo knjigama. Za uspešan start i trijumf u prvoj bici ključ će biti neutralisanje Bena Haloka i zaustaviti kontranapade na kojima se zasniva igra tima Dejana Udovičića.

Srbija iz Grada sunca kreće u napad na sedam godina čekano svetsko zlato. Jedna generacija je u Večnom gradu bila mlada, drska i hrabra, nije znala za strah, išla je i glavom kroz zid i stigla do onoga što je zacrtala, titule svetskog šampiona. Na Margit Sigetu će nova pokušati da krene putem najtrofejnije u istoriji srpskog sporta, a da bi do vaterpolo svetilišta uopšte stigla, moraće da pronađe šifru za tri različita vaterpolo stila. 

Kraj Tise će Delfini imati vatreno krštenje. Prva, pa najbitnija utakmica u grupnoj fazi. Pobednik nosi sve, njemu se otvara put do četvrtfinala, jer Australija, a pogotovo Kazahstan nemaju kvalitet da napadnu prvo mesto i suprotstave se Srbiji. Samo Amerika može da poljulja olimpijskog šampiona i ubaci crv sumnje. 

Približili su se Amerikanci evropskom stilu vaterpola, unapređenju rezultata doprineo je priliv njihovih igrača na Stari kontinent. Shvatili su da im je jedina šansa da postanu konkurenti prelazak sa ove strane velike bare i uče od najbolji, igraju uz najbolje i kradu znanje. 

“Amerika je pokazala u poslednjih nekoliko godina da je izuzetno napredovala, veliki deo igrača iz ovoga tima je u prethodne dve i po godine igrao ili i dalje igra širom Evrope. Kroz igranje u najboljim evropskim klubovima unapredili su svoju igru, a to se odražava i na kolektiv kada se u sklopu reprezentacije pojave na velikim takmičenjima. Na Olimpijskim igrama u Tokiju su igrali jako dobro, na kraju su izgubili od Španije i ostali bez prilike da uđu u borbu za medalje. Takođe su pre tog turnira osvojili Svetsku ligu u Gruziji, povezali su nekoliko meseci u kojima su u kontinuitetu dobro igrali i sasvim sigurno nas očekuje teška utakmica, pogotovo fizički zbog stila igre koji gaje. Meč sa Amerikom je definitivno najbitniji u grupi, pobedom bismo dobili na samopouzdanju i glava bi nam bila mirna pred nastavak takmičenja”, rekao je Đorđe Lazić za Mozzart Sport. 

Met Farmer i Dilan Vudhed u Vuljagmeniju, Maks Irving u Telimar Palermu, Marko Vavić i Aleks Bouven u Partizanu, Ben Stivenson u Nici, a Ben Halok u Pro Reku. Nikome od njih nije stran evropski stil igre, svi su se svikli i nisu bili statisti u nedavno završenoj sezoni, posebno centar Pro Reka, koji spada među najbolje igrače na svetu na svojoj poziciji.

Branislav Mitrović (© AFP)Branislav Mitrović (© AFP)

Za neutralisanje Bena Haloka biće zaduženi centralni bekovi Sava Ranđelović, Radomir Drašović, pa i Nikola Jakšić, koji je ove sezone često igrao i na spoljnim pozicijama kako bi do izražaja došli izvanredna tehnika i šut. Postao je ubojiti, Srbija ima dva kvalitetna beka i kada god bude mogao - izvlačiće se. Ili spuštati kod stative kao drugi centar da bi se odigrale karakteristične akcije, koje će i te kako biti važne za razbijanje američke M zone. Igraće je često Amerikanci, čekaće grešku centralnih bekova u organizovanju napada i biti kao zapete puške da isplivaju kontru, a ona im je najjače oružje. 

“Evropske ekipe koje se opuste protiv Amerike uvek imaju problem, nipošto ih ne smete potceniti. Bitno je da utakmici pristupimo na pravi način, prva nam je najbitnija u grupnoj fazi. Pobedom ćemo izvesno dobiti dodatne dane za odmor i otići u četvrtfinale. Amerikanci imaju izuzetan kontranapad koji proizilazi iz agresivne odbrane, ako to uspemo da zaustavimo, bićemo na dobrom putu da ostvarimo trijumf. Igra im se bazira na kontrama i M zoni, jako dobro su uvežbali te delove igre i videćemo u kolikoj meri ćemo uspeti to da anuliramo. Obratićemo pažnju na Haloka, on je sjajan centar, pokazao je koliko može igrajući za Pro Reko sa kojim je osvojio Ligu šampiona”, istakao je Branislav Mitrović

Srbija ima potencijal da vlada i narednih godina, to je nesporno, ali kvalitet tek treba da dokaže i potvrdi na velikim takmičenjima. A, mnogi su se opekli posle smene generacija na to prvom koje dolazi po završetku olimpijskog ciklusa. Zbog toga su svi izabranici Dejana Savića oprezni, jer jedan pogrešan potez, trenutak nepromišljenosti i nepotrebnog zaletanja, i medalja ode niz vodu. 

“Uvek svetska prvenstva koja dolaze posle Olimpijskih igara obiluju iznenađenjima, favoriti iz prethodnog ciklusa budu opušteniji, ne budu opterećeni rezultatom. Često se desi da podbace, a autsajderi naprave rezultate koji nisu očekivani. Svako traži mesto pod Suncem, a s obzirom na to da smo jako mlada ekipa sa promenjenim ulogama i velikim motivom, trebalo bi da grizemo i izborimo se za što bolji plasman na Svetskom prvenstvu”. 

U mislima Delfina samo je Amerika i kako pobedom započeti turnir, ali svi su pre puta u Segedin bar jednom pomislili na idealan scenario. Tercet Branislav Mitrović - Sava Ranđelović - Dušan Mandić sanja reprizu kultnog finala Evropskog prvenstva sa Mađarima na Margit Sigetu, a ostali žele te prizore da dožive. Da u zemlji vaterpola rasprše snove arhineprijatelju, da nastane muk u hramu vaterpola i u pozadini se čuje samo žuborenje Dunava. 

“Igrati vaterpolo u zemlji u kojoj je vaterpolo sport broj jedan, a posebno na bazenu koji ima tradiciju kakvu ima taj na Margit Sigetu, neverovatan je osećaj. Ove publika zna da nagradi svaki potez, mnogo bolje prati i poznaje vaterpolo nego u svim drugim zemljama. I mnogo jasnije razume igru. Bazeni su puni, to naročito važi za one koje se igraju na Margit Sigetu, čak i kada su u pitanju mlađe kategorije bude pun do poslednjeg mesta. Taj bazen je starinski, ima svoje čari i stvarno je uživanje. Nadam se da ćemo stići do kraja takmičenja, a idealan scenario bio bi finale sa Mađarskom na Margit Sigetu”, zaključio je Branislav Mitrović razgovor za Mozzart Sport.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - 1. KOLO

Utorak

GRUPA D

18.00:(1,02) Australija (18,00) Kazahstan (15,00)

19.30: (9,00) SAD (13,00) Srbija (1,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluDejan SavićĐorđe LazićBranislav Mitrovićvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara