""
""

Kari je božanstvo, ali ovo je najvažniji igrač Ratnika - od odbačenog do igrača kojeg žele svi treneri

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.03.16. | 16:30

Sjajan u guranju pod košem, odličan s poludistance, siguran s linije za tri poena, neverovatnog pregleda igre, prvi u odbrani i uvek spreman da istrči kontru...

Prethodne noći nije bilo Stefa Karija, ali se Ratnicima ukazao Drejmond Grin. Ovaj 25-godišnji krilni košarkaš možda je i najzaslužniji za uspeh Golden Stejta poslednjih godina. Naravno da je Stef Kari trenutno najbolji igrači sveta, ali je Grin karika koja sve povezuje, čovek lepak, kako bi to rekli Amerikanci.

Izabrane vesti

Upravo je njegovim postavljanjem u startnu petorku Stiv Ker utabao put prema tituli i stvaranju ekipe koja igra najlepšu košarku poslednjih nekoliko godina. Grin je u prve dve sezone u Ratnicima tek nagovestio svoj talenat, a onda je lani eksplodirao.

Iza brojki od 12 koševa, osam skokova, četiri asistencije, dve ukradene lopte i jedne blokade krije se mnogo više iako su i te brojke prilično impresivne. Grin je izuzetno važna karika na obe strane parketa – u napadu ga je jako teško, tačnije gotovo nemoguće čuvati zbog svoje građe, dok je u odbrani, uz Endrjua Boguta, najvažniji igrač svoje ekipe. A najvažnije je to da je ono što je bilo predstavljeno kao njegov najozbiljniji nedostatak pretvoreno u najveći kvalitet.

Grin je imao prilično dobru karijeru na koledžu Mičigen Stejt, međutim izabran je tek kao 35. pik na draftu 2012. godine, odnosno peti pik druge runde. Dva su razloga za takav izbor – prvi je činjenica da je ostao sve četiri godine na koledžu, a poznato je da najtalentovaniji košarkaši u NCAA ligi ostaju samo onu propisanu jednu godinu. Drugi je razlog možda i važniji – on je visok samo 201 centimetar, te su skauti tvrdili kako nema nikakvu budućnost za NBA ligu.
"Nema svoju poziciju – prespor je za nisko, prenizak za visoko krilo", glasile su procene njegovog talenta koje su Ratnicima donele jednu od najvećih krađa drafta poslednjih godina.

No, nije u NBA ligi Grin odmah eksplodirao. Imao je solidnu minutažu u ruki godini s obzirom na poziciju na draftu, ali je imao tek tri koša i isto toliko skokova u proseku. Tu je uočio da je za NBA potrebno mnogo rada.
"On je sigurno košarkaš koji je najviše radio na sebi. Uvek je prvi dolazio na treninge i poslednji ostajao. Radio je mnogo da ispravi svoje nedostatke, nemoguće je pronaći nekoga u ligi s takvim radnim navikama".

Tim je rečima opisao Grina njegov bivši trener Mark Džekson, a Ker je s njim bio oduševljen od prvog dana. Dao mu je mesto u prvoj postavi, a on mu je uzvratio na pravi način. Odličnim igrama u prošloj i sjajnim u ovoj sezoni.

Ono što Kari radi ove godine je van svih razumnih objašnjenja, ali je neverovatan i Grinov učinak. Trenutno je na proseku od 14 koševa, 10 skokova i sedam asistencija! Uz to dodajte i dve ukradene lopte, te jednu blokadu i jasno je zbog čega svi protivnici imaju noćne more od njega. U jedanaest ovosezonskih utakmica upisao je tripl-dabl učinak i u tom pogledu je najbolji igrač lige. Ima dva tripl-dabla viška i od čudovišta u liku Rasela Vestbruka. Na pravi je način opravdao onih 85.000.000 dolara koje su mu Ratnici dali ovog leta za sledećih pet godina.

Sjajan u guranju pod košem, odličan s poludsitance, siguran s linije za tri poena, neverovatnog pregleda igre, prvi u odbrani i uvek spreman da istrči kontru. Teško je uopšte objasniti njegovu igru, a Grin je sigurno najzaslužniji što Ratnici u svakom trenutku mogu na parket da pošalju fantastičnu „small ball“ postavu (petorku sa niskim igračima prim. aut.). Sa svojim 201 centimetarom Grin je čak spreman da odigra i centra. 

Prethodne noći Grin je bio glavni junak svoje ekipe u teškoj pobedi protiv Atlante. Ubacio je čudesnu trojku 40 sekundi pre kraja produžetka, a sve je usledilo odmah nakon utakmice protiv Oklahome u kojoj je Grin izazvao skandal. Svi su novinari pisali kako se na poluvremenu utakmice iz svlačionice Ratnika čula bučna svađa propraćena sočnim psovkama, a najglasniji je bio upravo Grin. On je tada izjavio da ne želi da nastavi utakmicu zbog nedostatka angažmana ostatka ekipe. Nakon rasprave ipak se vratio, a kasnije se i izvinio
"Pogrešio sam, priznajem. Izvinio sam se saigračima i trenerima. To nije bio pravi način za rešavanje te situacije, a kao vođa ove ekipe ne mogu sebi da dozvolim da se tako ponašam", rekao je Grin uoči utakmice protiv Atlante.

A pravo je izvinjenje, izgleda, ostavio za teren. Ona trojka u produžetku jeste bila čudnovata, ali je potvrdila ono što znamo svi – Ratnici ove godine ne mogu da izgube. A Grin je jedan od najvećih razloga za to.

Preuzeto sa: Germanijak.hr

(FOTO: Action Images)


tagovi

Stiv KerStef KariNBA ligaDrejmond Grin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara