""
""

MEČ ZA 30 MILIONA EVRA: Haubica Bejl “tera” Profesora iz Arsenala (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.03.13. | 13:38

Totenhem i Arsenal u dvoboju na „Vajt Hart Lejnu“ direktno biju bitku za mesto koje vodi u Ligu šampiona i donosi punu kasu

Meč za čast, prestiž, bodove i jedno 10, 20, ma svih 30 i kusur miliona evra, koliki je ulog pozicije koja naredne sezone vodi u Ligu šampiona! Engleska prestonica ima desetak manjih ili većih derbija, ali samo je jedan pravi, derbi severnog Londona koji je na programu ove nedelje od 17.00 časova (TV Sportklub) na travnatom tepihu „Vajt Hart Lejna“: Totenhem – Arsenal.

Izabrane vesti

U centru pažnje biće fenomenalni vezista Totenhema Geret Bejl i kritikovani menadžer Arsenala, Arsen Venger koji bi u slučaju da ostane “kratak” za plasman u Ligu šampiona mogao čak i da dobije otkaz na klupi Tobdžija. Sve veći broj pristalica Arsenala je nezadovoljno popularnim Profesorom, a ako u klub još dođu novi arapski vlasnici, onda je sve moguće…

Na 11 kola do kraja šampionata Totenhem se nalazi na četvrtoj poziciji sa 51 bodom, Arsenal je peti sa 47 i upravo ova dva tima, uz trećeg gradskog rivala Čelsija (52), odlučivaće u foto-finišu o trećoj poziciji koja donosi direktnu vizu za evropsku elitu, odnosno četvrtu koja garantuje mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Zato je svaki međusobni susret vredan ne tri, nego šest bodova.
“Pre pet ili 10 godina bili smo svetlosnim miljama daleko od Arsenala. Poslednjih sezona smo smanjili zaostatak, a sada smo ih stigli i prestigli. Realno, bolji smo tim od komšija. Ako pobedimo Tobdžije završićemo pola posla. Ovo je za nas meč sezone!”, samouvereno tvrdi sjajni Geret Bejl, po mnogima trenutno jedan od najboljih igrača Premijer lige i glavna uzdanica navijača Totenhema.

Na poslednja četiri premijerligaška okršaja, Totenhem je osvojio deset od mogućih 12 bodova, postigao sedam golova, a čak šest tih golova su bili delo Gereta Bejla.

Zbog toga i ne čudi je napravljena parodija na račun Totenhemove zavisnosti od Bejlovog učinka.

“On je svetska klasa od igrača, poptu Ronalda ili Mesija. Trentuno igra na nivou kao njih dvojica”, rekao je Bejlov trener Andre Biljaš Boaš.

Popularni Pevci su poslednjih meseci u sjajnoj formi. Na prethodnih 11 mečeva ubeležili su sedam pobeda uz četiri remija, u 2013. godini imaju skor 4-2-0, vezali su tri prvenstvena trijumfa, a poslednji neuspeh u Premijer ligi datira još od 9. decembra 2012. i čudesnog meča sa Evertonom, kada su u zaustavno vreme ušli sa vođstvom 1:0. 
“Trebalo nam je malo vremena da sve stvari dođu na svoje mesto, ali rezultati nisu izostali. Imali smo kiks u FA kupu, tako da sve snage sada usmeravamo na Premijeršip i Ligu Evrope”, poručuje menadžer Totenhema.

Interesantno je da je portugalski stručnjak dva puta odmeravao snage sa Arsenom Vengerom i oba puta se proveo kao „bos po trnju“. Na klupi Čelsija je poražen sa 3:5, dok je u debiju sa Totenhemom ponovo popio „petardu“ – 2:5. Ipak, to bi mogla da bude slaba uteha francuskom treneru koji se nalazi na meti nezadovoljnih navijača posle osam godina bez trofeja, pa bi ovaj duel na „Vajt Hart Lejnu“ mogao da bude i njegov poslednji londonski derbi.
“Igrači moraju da se bore za Vengera, jer je mnoge od nas upravo on i „izmislio“. Mnoge šanse smo propustili, u prvenstvu kiksa ne sme da bude, moramo da stignemo do mesta koje vodi u Ligu šampiona”, stao je u odbranu menadžera brzonogi Teo Volkot.

Rivalstvo Totenhema i Arsenala, klubova koje deli tek nešto više od šest kilometara, započelo je davne 1887. godine kada su prvi put odmerili snage u prijateljskom susretu, 1909. usledio je njihov prvi prvenstveni meč, a kroz istoriju su do sada odigrali 173 utakmice.

Arsenal je pobedio 73 puta, Totenhem u 53 navrata, uz 47 remija i gol-razliku 276:235.  U 2012. godini odigrali su dva meča i oba je Arsenal dobio identičnim rezultatom od 5:2, a na poslednjih osam susreta viđena su minimalno po tri gola.

Pred nedeljni derbi i jedan i drugi menadžer imaju manjih kadrovskih problema - Viljaš Boaš ne može da računa na Sandra, Toma Hadlstona i Klinta Dempsija, dok se Džermejn Defo oporavio od povrede i počeće meč sa klupe. U Arsenalu su van stroja Gibs i Sanja, a oporavio se Dijabi.

TOTENHEM – ARSENAL (17.00. TV Sport Klub)
Stadion: Vajt Hart Lejn. Kapacitet: 36.310. Sudija: Mark Klatenburg.

TOTENHEM (4-2-3-1): Loris – Voker, Doson, Kolker, Vertongen – Parker, Dembele – Bejl, Holtbi, Lenon – Adebajor.

ARSENAL (4-2-3-1): Ščensni –Dženkinson, Vermalen, Koščijelni (Mertezaker), Monreal - Arteta, Remzi – Kazorla, Vilšir, Volkot - Žiru.

Piše: Veljko Beara

(Foto: Action images)


tagovi

Andre Viljaš BoašArsen VengerArsenalEngleskaEvropaGeret BejlPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara