""
""

Opet je onaj stari, gladan fudbala i veliki - Jaja Ture! Sa dva komada zalepio Mančester Siti za nesrećni Liverpul!

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.11.16. | 17:49

Jirgen Klop će imati za čime da žali. Lester u borbi za opstanak, veterani žare i pale na severu Engleske, Everton se jedva spasao poraza, Krkić promašio penal

Jaja Ture je faca dana na Ostrvu! Pep Gvardiola je vratio iskusnog vezistu u tim Mančester Sitija, a ovaj mu je doneo pobedu kojom su se Građani opet izjednačili na čelu tabele sa Liverpulom koji je skupo platio promašaje u Suatemtponu.

Izabrane vesti

Dva gola Jaje Ture su Mančester Sitiju doneli trijumg od 2:1 u gostima protiv Kristal Palasa, dok se Liverpul propisno ispromašivao na jugu Engleske i vraća se remijem bez golova posle kojeg više nije apsolutni lider Premijer lige.

Kakav je samo pogodak Pep Gvardiola napravio sa Jajom... I koliko je Ture i dalje dobar igrač kada je ovako kao danas gladan fudbala.

Prvi put posle aprila, Afrikanac je zaigrao u startnih 11 Građana i pokazao da je i dalje jedna od najjačih karika ovog tima. Vodeći gol u 39. minutu je bio majstorsko zakucavanje lopte pod prečku posle duplog pasa sa Nolitom. Siti je tako jedva načeo borbene domaćine na Selhurt Parku, ali je Palas u drugom poluvremenu svim silama krenuo ka izjednačenju.

Kada je Konor Vikam u 66. minutu lako prošao Pabla Zabaletu i savladao loše postavljenog Brava izgledalo je da će domaći tim ostati neporažen. Ali Jaja Ture je imao drugačije planove... Iskusni vezista golom u 83. minutu doneo pobedu Građanima pošto se sjajno snašao na petercu posle kornera De Brujnea i očajne intervencije odbrane Palasa. Siti je opet na deobi prvog mesta...

Liverpul je odigrao nerešeno u Sautemptonu što nije loš rezultat na tako teškom gostovanju, ali Redsi imaju za čim da žale. Pošteno su se ispromašivali i mogli su do pobede koja ne bi bila nezaslužena.

Ekipa Jirgena Klopa je bila za klasu bolji rival po katatsorfalnom vremenu i prolomu oblaka na Sent Merizu. Imali su više udaraca ka golu, više kornera, daleko veći posed lopte... Suatempton nije uputio nijedan šut u okvir gola Liverpula, ali šta to vredi kada su se Klopovi fudbaleri ispromašivali. Prvo Mane, pa Matip, potom i Roberto Firmino koji je promašio šansu utakmice i koštao Liverpul dva boda. Šanse su imali i Emre Džan, Vajnaldum, Staridž... Uzalud,  Liverpul nije postigao gol vredan pobede koju je zaslužio. 

Crne prognoze o Lesterovoj odbrani titule, mogle bi da se ostvare. Ne samo da je šampion odavno ispao iz trke za odbranu trona, već mu sledi grčevita borba za opstanak kao što su mnogi skewptici predviđali na kraju bajkovite prethodne sezone. Lisice su u jubilarnom 50. meču Klaudija Ranijerija na njihovoj klupi doživele već šesti poraz u sezoni, što je duplo više nego za celu prethodnu. Votford je na svom Viku ekspresno bacio šampiona u nokdaun - 2:1.

Kapu je u 33. sekundu meča volejom doveo Votfrod u vođstvo što je najbrži premijerlaigaški gol u klupskoj istoriji, a potom je Roberto Pereira u 12. minutu postigao evrogol za 2:0. Uspeo je Lester prepolovi prednost domaćina „na vreme“, pošto je Vardi iznudio penal, a Marez bio precizan sa bele tačke. Ali to je bilo sve sve od Lestera... Janmat je propustio sjajnu šansu za 3:1, a Lester je pao 15. poziciju sa samo dva boda iznad linije ispadanja. Šampion bi mogao stopama Notingem Foresta... 

U borbi za opstanak su proradili fenjeraši. Dva najgora tima od početka sezone su danas najavili neka bolja vremena. Sanderlend je 3:0 savladao direktnog rivala Hal Siti, dok je Svonsi umalo napravio senzaciju i bio na pragu minimalne pobede na Gudison Parku ali je ostao bez nje u 89. minutu. 

Svonsijev trener Bredli je promenio čak osmoricu igrača iz prve postave u odnosu na prethodni poraz Svonsija od Mančester Junajteda. Gilfi Sigurdson je u 40. minutu iznudio penal, a onda u svom stilu bio nepogrešiv izvođač najstrože kazne. Do kraja se Svonsi sjajno branio i nije dozvolio Evertonu prave šanse uprkos time što je posed lopte domaćeg tima iznosio čak 70 odsto. Ali nije izdržao do kraja. Šejmus Kolmen je u 89. minutu postigao čudan gol vredan boda posle slabvometa u šesnaestercu gostiju. 

Sanderlend je procvetao na krilima veterana. Kao u prošlom kolu, pobedu Crnim mačkama je opet doneo tandem Defo - Aničebe. Defo je posle pola sata igre i solo akcije pogodio za vođstvo. Bio je to njegov 150. premijerligaški gol, a postao je i najefikasniji Englez u Premijer ligi u 2016. godini. Ako za Defoa nije čudo da rešeta mreže, onda je prava senzacija kada otpisani Aničebe u dva meča zaredom pogodi metu. Tek drugi put u karijeri mu je to danas uspelo. I to u 62. minutu posle sjajne akcije celog tima. Zbog nestanka struje na Stadionu svetslosti (ironije li), meč je prekinut na nekoliko minuta, a Aničebe je stavio tačku drugim golom na meču. 

Jedno od iznenađenja dana je priredio Bornmut minimalnom pobedom u gostima nad Stoukom. Iako se to nije očekivalo s obzirom da su se Krkić, Aranutović i Šaćiri vratili u startnu postavu domaćeg tima. Pobedu Bornmutu je doneo Nejtan Ake golom glavom u prvoj utakmici kao starter ove sezone. Tragičar u redovima Stouka je Krkić koji je na poečtku drugog poluvremena iznudio penal, a onda sa bele tačke pogodio prečku posle "psiholoških igrca" golmana Federičija

PREMIJER LIGA, 12. KOLO

Subota:

Mančester Junajted – Arsenal 1:1 (0:0)
/Mata 68 - Žiru 89/

Kristal Palas - Mančester Siti 1:2 (0:1)
/Vikam 66 - Ture  39, 83/

Everton – Svonsi 1:1 (0:1)
/Kolmen 89 - Sigurdson 41 penal/

Sautempton – Liverpul 0:0

Stouk – Bornmaut 0:1 (0:1)
/Ake 26/

Sanderlend - Hal Siti 3:0 (1:0)
/Defo 34, Aničebe 62, 84/

Votford – Lester 2:1 (2:1)
/Kapu 1, Pereira 12 - Marez 15 penal/

18.30 Totenhem - Vest Hem Junajted

Nedelja:

17.00 Midlzbro - Čelsi

Ponedeljak:

21.00 VBA - Barnli

(FOTO: Action images)


tagovi

Bojan KrkićDžermejn DefoEngleskaEtijen KapuEvertonEvropaGilfi SigurdsonHal sitiJaja TureKonor VikamKristal PalasLester SitiLiverpulMančester SitiNejtan AkePremijer ligaRijad MarezRoberto FirminoRoberto PereiraSanderlendSautemptonŠejmus KolmanStoukViktor Aničebevotford

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara