"Estadio de Bata, Ekvatorijalna Gvineja"
"Estadio de Bata, Ekvatorijalna Gvineja"

Umesto da su na šahu, oni imaju 115 godina i igraće na Kupu Afričkih nacija

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.01.15. | 14:43

Čak 14 fudbalera Ekvatorijalne Gvineje rođeno je pre Prvog svetskog rata... Naravno, reč je o kardinalnoj grešci

Estadio de Bata, Ekvatorijalna GvinejaPoznato je da u mnogim afričkim državama agenti i menadžeri "podmlađuju" igrače prekrajanjem datuma rođenja. To se zove fabrikovanje, a redak je slučaj gde se fudbalerima dodaju godine. I to devedeset i kusur. Savršen primer stiže iz Ekvatorijalne Gvineje koja će, prema zvaničnom spisku, na Kupu afričkih nacija imati 14 igrača od po 115 godina!

Naravno, u pitanju je greška, jer su administrativci Afričke fudbalske konfederacije pokazali nemarnost i zaboravili da se raspitaju koliko godina imaju naturalizovani fudbaleri, pa su im svima nasumično upisali 1900. godinu u rubriku predviđenu za datume rođenja.

Izabrane vesti

Na toj listi nalazi se nekoliko igrača rođenih u Španiji, Hong Kongu, Indiji, Estoniji i na Gibraltaru. I svi oni igraće za domaćina šampionata. Razumljivo, ti igrači nisu stari više od jednog veka, nego čak nemaju čak ni 20 godina. Iako su neki od njih članovi Malage i Valensije.

Čim su čelnici Fudbalske konfederacije Afrike primetili šta su njihovi zaposleni uradili, lista je skinuta sa interneta, ali to nije sprečilo predstavnike medija da je sačuvaju i objave.

Ono što ovu priču čini još zanimljivijom je činjenica da je Ekvatorijalna Gvineja prvobitno izbačena iz kvalifikacija za ovo prvenstvo upravo zato što je imala jednog igrača koji nije rođen u njoj, niti je njen državljanin. No, nekome je strašna bolest ebola i "pomogla", pa je zemlja koja se nalazi na Ekvatoru iskoristila šansu i umesto Maroka, koji je otkazao, preuzela rizik organizacije na sebe.

 

(FOTO: Action images)


tagovi

reprezentativni fudbalKup afričkih nacijafabrikovanje godinaEkvatorijalna Gvineja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara