"Kapije na VIla Parku"
"Kapije na VIla Parku"

Propala investicija ili kako je Aston Vila došla do ruba propasti?

Vreme čitanja: 2min | pet. 18.04.14. | 09:40

Na Bentu izgubljeno skoro 20 miliona evra, Kueljar, Dejvis i Vornok stigli za ukupno skor 30 miliona, a otišli za ukupno četiri miliona. Rendi Lerner zato bi mogao da proda klub, koji bi ponovo trebalo da završi u rukama Amerikanaca

Kapije na VIla ParkuTrku sa bogatima teško je izdržati, a Aston Vila polako gubi tlo pod nogama. Rendi Lerner više ne može da sam iz svog džepa finansira tim iz Birmingema, a neki loši poslovni potezi iz prethodnih godina doveli su klub na ivicu.

Baš zato se treneri Vile poslednjih sezona oslanjaju uglavnom na igrače ponikle u klupskoj akademiji poput Nejtana Bejkera, Kijarana Klarka, Marka Albrajtona, Andreasa Vajsmana i nešto starijeg i mnogo poznatijeg Gabrijela Agbonlahora, kao i na one koji nisu previše skupi. Naravno, bilo je izuzataka poput Kristijana Bentekea, koji je plaćen 8,8 miliona evra, ali s obzirom  na to koliko se ostrvljani razbacuju novcem ni to nije strašno.

Izabrane vesti

Ali, nije uvek bilo tako.

Dok je klub uspeo da masno zaradi na Stjuartu Dauningu (stigao za 13 miliona, otišao u Liverpul za 22,8), Džejmsu Milneru (došao za 15 miliona, prodat Mančester Sitiju za 22) ili Ešliju Jangu (Votfordu plaćen 13,2 miliona, Mančester junajtedu prosleđen za 18), previše je gubio na propalim investicijama.

Recimo, Daren Bent je stigao za 21,5 milion evra, a prodat je Fulamu za svega 2,4?! Vrlo slična situacija i sa Karlosom Kueljarom i Kurtisom Dejvisom (kupljeni za po 10 miliona), te Stivenom Vornokom (devet miliona). Kueljar i Vornok su otišli kao slobodni igrači bez penija obeštećenja, Dejvis je u budžet uneo svega četiri miliona.

Jasno je da je klupska kasa osiromašila, pa vlasnik kluba sada panično traži partnera koji bi ga spasio potpunog potopa. I možda ga je pronašao.

Rendi LernerUgledni Telegraf, naime, piše da je američki konzorcijum sačinjen od dva neimenovana milijardera spreman da na Vila Park donese aktn tašnu sa 200 miliona funti (nešto više od 240 miliona evra) kako bi od Lernera otkupio akcije kluba.

Međutim, samo pod uslovom da Vila ostane u Premijer ligi, a posle četiri uzastopna poraza ekipe Pola Lamberta to se teško može garantovati pošto je tim samo četiri boda iznad zone ispadanja. Nedeljni duel sa Sautemptonom mogao bi da bude presudan.

Svet fudbala, dakle, nije za Lernera koji je u Premijer ligu ušao pre osam godina kada je za Vilu platio 62,6 miliona funti (oko 76 miliona evra), ali je na pojačanja i infrastrukturu uložio još oko 250 miliona (300 miliona evra).

Čini se da na Aston Vili neće zaraditi.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rendi LernerPremijer ligaEvropaEngleskaAston VilaDaren Bent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara