Šarasova bajka sa srećnim krajem, CSKA se umalo vratio iz mrtvih!

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.05.18. | 19:08

Žalgiris pobedio u meču za treće mesto, a Armejci imali dva šuta za pobedu iako su gubili i sa 24 poena

Šarunasova bajka je dobila srećan kraj!

Žalgiris je savladao CSKA u utakmici za treće mesto na Fajnal  foru u Beogradu i tako pobedom završio takmičenje u ovoj sezoni za pamćene. Fenerbahče je u petak  bio  bolji rival, ali Jasikevičijusov puk ide nazad u Litvaniju sa skalpom protiv moćnog ruskog sastava - 79:77 (22:19, 19:16, 28:13, 10:29).

Izabrane vesti

CSKA je izgledao u pojedinim momentima  kao razbijena vojska, dok je Žalgiris nemilice trpao koš. Preuzeo je u jednom momentu inicijativu i posle toga nije bilo zaustavljanja. Kao da je Armejcima bilo potrebno da se odnekud stvori Miloš Teodosić i poveže redove. Baš im je tako nešto bilo potrebno.

Sa druge strane Žalgiris je pokazao odgovor, pokazao je koliko je nezgodna ekipa i koliko svakoga  može da pobedi. Protiv Fenera je nedostajalo iskustva, ali u ovakvoj  utakmici sa manjkom pritiska Litvanci su bukvalno procvetali. 

A CSKA je uvenuo... Barem je delovalo tako do tri i po minuta pre kraja. Međutim, CSKA je krenuo trojkama i brzom igrom da topi veliki minus i trojkom Kulagina došao na 79:76. Ruke su počele da drhte igračima Žalgirisa, lopte su im ispadale i postali su nervozni. Kulagin je zatim dao jedno od dva slobodna bacanja, Pengos je izgubio loptu, ali su im se Armejci onda revanširali na isti način. Na kraju je CSKA imao dva šuta za pobedu. Prvo je Kulaginov šut za tri poena završio na tabli, a onda je Antonov u poslednjem trenutku promašio preko celog terena. 

Vasilije Micić i Paulijus Jankunas postigli su po 15 poena. Kod CSKA su Otelo Hanter i Kulagin ubacili po 14 poena.

Oba tima su odlično počeka utakmicu pre svega šuterski, a Higins je prostrelio dve trojke zaredom i odmah u prva dva minuta stigao do šest poena. Počeo je meč slično kao protiv Real Madrida u  polufinalu. To je podiglo navijače CSKA, mada je Žalgiris imao prednost u podršci na ovoj utakmici.

U ovakvim mečevima je uvek najvažnije kako se ekipe oporave od poraza u polufinalu. U teoriji je Žalgiris trebalo da ima tu prednost  jer je stigao na turnir sa najmanjim pritiskom i moranjem rezultata, ali je CSKA pokazao od starta da je došao na duel da izađe kao pobednik. Ipak, i Žalgiris se nešto pitao.

Ako je kod ruskog sastava Higins dobro počeo, onda je u redovima Žalgirisa bio odličan Micić sa šest poena u prvih 10 minuta. Bila je to dobra rola plejmejkera  Zelene šume. Tim Šarunasa Jasikeviijusa je kasnije počeo da spušta loptu ispod koša i preuzeo vođstvo i inicijativu (22:19).

Od tog momenta Žalgiris je nošen navijanjem počeo da diktira ritam, a najbolji igrač je i dalje bio Vasa Micić. U prvom  poluvremenu je ubacio 11 poena. Prosek ove sezone mu je 7,5. Veoma je bio motivisan. Sve je to  bilo dovoljno da Žalgiris ode na poluvreme s prednošću od 41:35.

 Pomalo iznenađujući rezultat, ali je imalo da se igra još 20 minuta. U tim momentima se videla rasterećenost Šarasovog tima. I sam plasman na Fajnal for bio je velika stvar za Žalgiris. Ipak, želeli su još.

I početkom trećeg dela Žalgiris je krenuo po pobedu. Koševima Jankunasa i Tupana Žalgiris je stigao do prvog dvocifrenog vođstva na utakmici i tada su stvari postale ozbiljne po CSKA. Itudis je morao da vadi kestenje iz vatre. Ali, CSKA je izgledao poput potučene Armije u tim momentima, a prednost Litvanca je bila sve veća, a navijanje sve  glasnije.

Trojkom Ulanovasa Žalgiris je otišao na 17 poena prednosti! Kasnije i 24, pa i više. 

Žalgiris je treći tim Evrolige!


CSKA - ŽALGIRIS 77:79
/19:22, 16:19, 13:28, 29:10/

Dvorana: Štark Arena
Sudije: Danijel Jerezuelo, Elijas Koromilas, Robert Lotermozer

CSKA: De Kolo 5, Rad 7, Fridzon 5, Antonov, Rodrigez 9, Klajburn 2, Higins 12, Kulagin 14, Hrijapa 3, Kurbanov , Hajns 6, Hanter 14

ŽALGIRIS: Dejvis 2, Pengos 9, Tupan 6, Udrih 2, Jankunas 15, Masijulis, Milaknis 3, Micić 15, Vajt 4, Kavalijauskas 9, Valinskas, Ulanovas 14


tagovi

Fajnal for Beograd 2018Šarunas Jasikevičijus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara