"Bred Pit u ulozi Bilija Bina"
"Bred Pit u ulozi Bilija Bina"

Sećate li se filma Manibol sa Bred Pitom? E pa, AZ je angažovao čoveka po kome je pisan scenario

Vreme čitanja: 2min | sre. 18.03.15. | 13:13

Bili Bin je čovek koji je gotovo bez budžeta pravio prava čuda po američkoj profesionalnoj bejzbol ligi

Bred Pit u ulozi Bilija BinaSećate li se filma "Manibol" (Moneyball) u kome Bred Pit glumi entuzijastičnog menadžera bejzbol ekipe Okland Atletiksa, u kome sa ograničenim resursima i korišćenjem znanja iz statistike i ekonomije on pravi tim sposoban za ulazak u plejof nacionalne lige? Glavni junak tog filma zove se Bili Bin. On dovodi igrače za koje se smatralo da nemaju kvalitet ni za drugu ligu, i od njih pravi ekipu koje se svako plaši, tako što koristi neke od njihovih malobrojnih kvaliteta i pretvara ih u idealan sklop umeća i iskustva.

Naravno, radi se o istinitoj priči koja je inspirisala holivudske producente.

Izabrane vesti

U sličnoj situaciji kao Atletiksi nalazi se AZ Alkmar, pošto nema mnogo novca, a ima vrlo zahtevnu publiku, razmaženu odličnom decenijom iza kluba. Upravo zato, ovaj holandski tim se odlučio za Binovo dovođenje. 

Naime, on će ostati na svojoj funkciji u Oklandu, a u timu iz Alkmara će raditi kao savetnik, gde će sa svojim timom saradnika pokušati da unese inovacije u holandski fudbal, kao i da poboljša učinak fudbalera ovog kluba korišćenjem fantastičnih statističkih analiza.

Bili Bin, glavom i bradomGeneralni direktor AZ-a Robert Enhorn je igrao bejzbol za Njujork Jenkije i Anahajm Ejndželse, pa je dobro upoznat majstorijama koje je Bin izvodio sa ograničenim sredstvima.
"AZ je bio zainteresovan 'manibol' principom i pre nego što sam ja došao. Poznajem Bilija dugo, zbog moje karijere u bejzbolu. Kada sam mu prišao zbog uloge u Holandiji, odmah je bio pun entuzijazma. On je uspevao da inovacijama smanji razliku između bogatih i siromašnih. Veoma smo uzbuđeni i radujemo se radu sa njim. Bili će nas savetovati iz Amerike, a u Alkmar će dolaziti nekoliko puta godišnje", istakao je Enhorn.

I sam Bin se oglasio povodom nove saradnje.
"Veoma sam uzbuđen zbog prilike da radim kao savetnik u AZ Alkmaru. Iako je veliki fudbalski klub sa sjajnom istorijom, suočen je sa mnogim izazovima koje smo imali i mi u Oklandu. Moja ljubav prema fudbalu i AZ-ova vizija budućnosti biće vrlo interesantan spoj", istakao je legendarni menadžer, biznismen, skaut i čovek koji je još mnogo toga.

(FOTO: Action images)


tagovi

statistikaOkland AtletiksMLBHolandijaEvropaEredivizijaekonomijaBred PitBili BinbejzbolAZ Alkmar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara