""
""

Steva Majami – novi neprijatelj Saleta Jankovića i čovek koji je izgubio monopol nad Zvezdinom decom

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.03.13. | 12:32

Trener Crvene zvezde kaže da su optužbe menadžera iz Ramadanijeve agencije obične budalaštine i da ga ne interesuju takve zlonamerne insinuacije. Inače, reč je o čoveku zbog koga je Đorđe Despotović kao najtalentovaniji izdanak omladinske škole napustio Zvezdu

 

Izabrane vesti

Po ko zna koliko puta smo čuli da su menadžeri rak rana srpskog fudbala. Na svetu smo deveti po broju licenciranih menadžera, a po kvalitetu igrača verovatno nismo ni među 30. Borba za prevlast u menadžerskim krugovima je samo štetila srpskim klubovima, a to je na svojoj koži najbolje osetila Crvena zvezda čija finansijska dubioza je dobrim delom uzrokovana i uplivom svakakavih posrednika i agenata, koji su se bogatili na njenoj muci.

Dolaskom nove garniture na vlast, jasno je poručeno da Zvezda više neće dozvoliti menadžerima da je ucenjuju. Da više neće biti slučajeva da menadžeru ide veći deo procenta od transfera, nego klubu. Potpredsednik Nebojša Čović je javno zapretio da „neće više na Crvenoj zvezdi zarađivati ni Ramadani, ni Majami!“.

Pod imenom Majami je mislio na beogradskog biznismena Stevana Mikovića, alijas Stevu Majamija. Upravo ovaj crnogorski biznismen i novopečeni menadžer, koji je u poslednjih par godina došao do velikog uticaja u Zvezdi je osuo drvlje i kamenje po treneru Crvene zvezde Aleksandru Jankoviću, zato što njegov klijent Srđan Mijailović u poslednje vreme ne dobija minutažu. Rekao je da to nisu čista posla i da Mićko ne igra „zbog Saletovog menadžerisanja“.

Trener Crvene zvezde u razgovoru za MOZART Sport, kaže da mu je savest čista i da ga napadi iz menadžerskih krugova uopšte ne dotiču. Kao i da Mijailović zna iz kojih razloga ne igra i da je na njemu da to popravi.
„Mislim da je pohvala kada u zemlji Srbiji „menadžer“ kritikuje trenera. Ali, sve što mogu da kažem je da su to gluposti i ozbiljne laži. Ne pada mi na pamet da kontaktiram sa menadžerima i roditeljima igrača. I mislim da je pogubno da menadžer sa ovakvom pričom zauzima centralno mesto u medijima. Kao trener institucije zvane Crvena zvezda mislim da nemam potrebu da javno polemišem sa takvim likovima. Ja sastavljam tim za koji ja odgovaram i za rezultat koji taj tim napravi. Ne interesuje me ko je tim igračima menadžer, jer sve što imam da im kažem, ja im to kažem u svlačionici i pred saigračima. Kao da su neki krugovi iščekivali da ne pobedimo Novi Pazar, pa da krenu u jače napade. Međutim, razočarali smo ih, a izgleda posebno su razočarani time što su baš Milijaš i Milivojević postigli golove“, kaže Janković.  

Mijailović je u poslednje vreme izgubio status standardnog prvotimca u konkurenciji Milijaša, Milivojevića i Garida. A, podsetimo da je kod Prosinečkog bio nedodirljiv i da je jednom vreme bio standardan i kod Siniše Mihajlovića u reprezentaciji.
„Mijailović vrlo dobro zna na osnovu analiza šta treba da koriguje u svojoj igri i šta treba da uradi da napreduje. To sam mu rekao pred svima u svlačionici i tu nema tajni, ni foliranja. Nema zvanja menadžera i roditelja. Ja sa Mijailovićevim ocem u životu nisam pričao. Ali, isto tako neću dozvoliti da Mićko ispašta zbog jedne zlonamerne i insinuacije njegovog menadžera. Smatram da je potpuno bespotrebno odgovarati takvom čoveku. Taj čovek se oseća malo nelagodno. Jedno vreme je bio izuzetno moćan na Marakani i navikao je da svi njegovi igrači igraju i da drži mnopol nad omladinskom školom“, poručio je Janković u izjavi za MOZZART Sport.

Kako MOZZART Sport saznaje, Miković je bio jedan od najuticajnih ljudi u Crvenoj zvezdi tokom vladavine Vladana Lukića i Ivana Adžića, koji ga je i doveo u klub. Inače je vlasnik autoperionioce Majami, a kada je došao u Zvezdu, bio je gazda restorana na Marakani.

Potom je preuzeo monopol nad omladinskom školom. Tako su njegovi klijenti postali Srđan Mijailović, Uroš Spajić, braća Srnić... Onaj ko nije hteo da potšpiše za Mikovića, automatski bi bio nepoželjan na Marakani. Tako je Crvena zvezda ostala bez tada najtalentovanijeg igrača iz omladinskog tima Đorđa Despotovića koji je imao ultimatum da potpiše za Mikovića i morao je da istrpi torturu klupskih čelnika pre nego što je otišao u Spartak. Isti ultimatum je imao i Aleksandar Kovačević, koji je takođe morao da se preseli u Spatrtak.

Ali, promenom vlasti na Marakani, promenio se i Mikovićev status i smanjio se njegov uticaj. Tada je prešao u okrilje menadžerske agencije LIAN Sports u vlasništvu Falija Ramadanija, a jedan od njegovih klijenata je postao i Nikola Maksimović

Smelim izjavama po medijima je dizao cenu svojim klijentima, pa je tako tvrdio da Mančester Siti zamenu za Jaju Turea vidi upravo u Mijailoviću.  Čak je tada iz nečije kuhinje izašala i informacija da i Milan želi Mijailovića, a kao „slabije varijante“ su se pominjali Fiorentina, Anderleht i Kajzeri...

U svakom slučaju, trener Crvene zvezde je pored svih napada i kritika u poslednje vreme dobio još jednog neprijatelja. Ostaje da se vidi da li će klub stati u zaštitu trenera ili su neka obećanja o borbi protiv menadžerisanja pala u vodu već posle par meseci u foteljama...

Piše: Aleksandar Gligorić
aleksandar.gligoric@mozzartbet.com


tagovi

Aleksandar JankovicFK Crvena zvezdaFali RamadanimenadžeriRanko DespotovićSlavoljub SrnićSrbijaSrđan MijailovićStevan MikovićSuperligaUroš Spajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara