Mohamed Abdelmonem, fudbaler Al Ahlija (©Reuters)
Mohamed Abdelmonem, fudbaler Al Ahlija (©Reuters)

AFRIKA: Al Ahli traži istorijsku pobedu u Ondurmanu, Simba iznenađenje kola LŠ protiv Radže

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.02.23. | 09:06

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Liga šampiona)

Aktuelni vicešampion Afrike i najtrofejniji klub na kontinentu, Al Ahli, tek od 2. kola kreće svoje takmičenje u grupnoj fazi Lige šampiona. Prvo, protiv Kotonsporta mu je odloženo, zbog obaveza na Klupskom svetskom prvenstvu, gde je bio četvrti. Rezultat koji je Egipćane potpuno razočarao, iako su igrali dobro protiv Real Madrida i Flamenga, primili su na kraju na oba meča po četiri gola. Utiče to na samopouzdanje, čak i kada ekipa pre toga odigra više od pola sezone bez ijednog poraza u bilo kom drugom takmičenju. Videćemo mogu li to Sudanci da iskoriste na svom terenu, tim pre što kroz istoriju nikada u Ondurmanu nisu izgubili od Crvenih đavola. A samo u ovom veku je Al Ahli u Ligi šampiona četiri puta gostovao Al Hilalu, uz učinak od tri remija i jednog poraza. U prvom kolu trenutni lider sudanskog šampionata je izgubio na gostovanju Mamelodi Sandaunsu sa 1:0.

VAJPERS – HOROJA, 14.00

(Fudbal, Liga šampiona)

U poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona prvak Ugande Vajpers je priredio prvoklasno iznenađenje i posle penala eliminisao petostrukog prvaka Afrike TP Mazembe. Međutim, niko se u grupnoj fazi neće zaleteti da potceni Vajpers, a kada se odigra maksimalno ozbiljno dobijemo rezultat iz prvog kola – u Kazablanki je Radža dotukla Poskoke sa 5:0. Vajpers će svoju šansu da traži na domaćem terenu, mada Horoja iz Gvineje je objektivno favorit po kvalitetu. U prvom kolu je klasu dokazala pobedom nad tanzanijskom Simbom sa 1:0, pri čemu strelac jedinog gola Pape Ndiaje sredinom drugog poluvremena nije iskoristio jedanaesterac.

VITA KLUB – PETRO ATLETIKO, 17.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Prvo kolo Vita Klub će morati da odigra kasnije, odložen mu je susret sa Vidadom. Zato, debi u ovosezonskom elitnom takmičenju predstavnik Demokratske Republike Kongo će imati protiv Petro Atletika iz Luande. Šampion Angole se nije proslavio na premijeri, odigrao je 0:0 sa alžirskom Kabilijom. U aktuelnoj sezoni Vita Klub je ubedljivo prvi u domaćem šampionatu, sa devet bodova više od drugoplasiranog posle 11 kola. Petro Atletiko je nanizao sedam mečeva bez poraza (pet pobeda i dva remija), ali nije se odlepio previše u ligi. Ima samo tri boda više od Primeiro de Agosta posle 16 kola.

SIMBA – RADŽA KAZABLANKA, 17.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Veliko razočaranje su pretrpeli navijači jednog od najpopularnijih afričkih klubova, Simbe. U 1. kolu je vicešampion Tanzanije poražen od Horoje u Gvineji, najvećeg konkurenta u borbi za drugo mesto, sa 1:0. Sada utehu Lavovi moraju da traže u svom Dar es Salamu protiv apsolutnog favorita grupe, Radže. Adut Simbi svakako su domaći navijači, pred kojima su u nizu od devet uzastopnih pobeda u svim takmičenjima. Tokom 2022. godine Simba nije izgubila nijednom kod kuće, imala je tek jedan remi, a u Kupu konfederacije sve četiri pobede. Tamo je zaustavljena u četvrtfinalu od strane Orlando Pajratsa. Što se tiče elitne Lige šampiona, Simbin najveći uspeh je bio plasman među osam najboljih. Sa Radžom se nikada nije sastajala.

BELUIZDAD – ESPERANS TUNIS, 20.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Grupa D u ovogodišnjoj Ligi šampiona je prava „grupa smrti“. Tri tima koji spadaju među ozbiljne kandidate za tron svrstani su zajedno. Beluizdad je na premijeri u derbiju savladao Zamalek u Kairu sa 1:0, te načinio krupan korak ka plasmanu u četvrtfinale. Esperans je takođe došao do prvih bodova, minimalcem je savladao Al Mereik iz Sudana. Biće ovo šesti susret alžirskog i tuniškog velikana u poslednje dve godine, sastajali su se u Ligi šampiona i u prethodne dve sezone. U četvrtfinalu 2021. godine je Beluizdad u Alžiru slavio sa 2:0, ali je potom Esperans u Tunisu nadoknadio minus i trijumfovao posle penala. Prošle sezone su bili u istoj grupi, odigrali su 1:1 na Beluizdadovom terenu, dok je Esperans kod kuće slavio sa 2:1. Potom su u avgustu prošle godine, u sklopu priprema, odigrali i jedan prijateljski meč. Esperans je slavio sa 1:0.


tagovi

AfrikaAfrička Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara