©Reuters
©Reuters

Arsenal nastavio teror nad premijerligašima: Tobdžije bes iz Portugalije iskalile na Svrakama

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.02.24. | 22:58

Londonski klub ostvario novu ubedljivu premijerligašku pobedu (4:1), večeras žrtva na Emiratima - Njukasl

Na početku 2024. godine, u FA kupu je Arsenal eliminisan već na prvom korku od Liverpula, u Ligi šampiona je pre tri dana londonski klub poražen od Porta bez šuta u okvir gola, ali kada izađu na premijerligaški megdan u aktuelnoj godini izabranici Mikela Artete su zver koja nema milosti prema rivalu. Gladni krvi, igrači sa Emirata u prvenstvu ne spuštaju u nižu brzinu posle prvog ili drugog gola, te je u prethodnih nešto više od mesec dana praksa postala da premijerligaše sa megdana ispraćaju pune mreže, a poslednji koji je crvenih obraza otišao sa megdana Tobdžija je Njukasl, večeras potpuno potulčen i ponižen (4:1).

Rezultatima s kraja 2023. godine još jednom su počeli da se urušavaju snovi Arsenalovih navijača o šampionskoj trci. Ponovo je počeo da se na Emiratima budi osećaj strepnje da će još jednom ispasti naivni optimisti bez pokrića koji se uzalud nadaju da mogu da isprate tempo konkurenata na čelu sa Mančester Sitijem. Dodatni argument za pesimiste predstavljao je poraz od Liverpula na domaćem terenu u prvoj zvaničnoj utakmici u januaru, ali je već naredni izazov predstavljao početak impresivne serije koja je večeras dobila šestu epizodu.

Izabrane vesti

Posle pobede nad Kristal Palsaom (5:0) londonski klub je nanizao još četiri prvenstvena slavlja, a zatim je usledio poraz od Porta (0:1) u Ligi šampiona kao opomena da je trenutak opuštanja luksuz koji Tobdžije ovog proleća ne smeju sebi da prijušte. Šamar koji je Galeno lupio Arsenalu u četvrtom minutu nadoknade razbesneo je artetin tim, te je ni kriv ni dužan ceh prethodnika večeras platio Njukasl.

Tim koji na Emiratima nije postigao gol čitavu deceniju, predstavljao je samo antistres lopticu domaćina koji je nemilosrdno istom udarao od zid sa ciljem da podigne samopouzdanje posle internacionalnog spoticanja. Sa dva gola prednosti, istovremeno ne dozvolivši rivalu da uputi šut u okvir gola do odlaska na odmor, Arsenal je već u prvom poluvremenu otklonio većinu dilema i najavio novo u nizu poniženja rivala, pošto je prethodnoi deklasirao Vest Hem (6:0) i Kristal Palas (5:0). Nespretna reakcija Svena Botmana posle kornera koji je izveo Bukajo Saka donela je Tobdžijama prednost u 18. minutu, a vođstvo je šest minuta kasnije udvostručio Kaj Haverc na proigravanje Gabrijela Martinelija.

Kao i u prvom delu igre, domaćin je dominantnu igru pretočio u golove u kratkom vremenskom rasponu, pa je četiri minuta posle odlične individualne bravure i neodbranjivog udarca Sake, Jakub Kivior uvećao prednost na 4:0. Defanzivac Arsenala bio je najspretniji posle kornera koji je u 69. minutu izveo Deklan Rajs čime je dao povod stratezima oba tima da iskoriste sve preostale izmene i prištede glavne adute daljih opterećenja. Promešane karte na obe strane bolje je iskoristio Njukasl koji je u 84. minutu ublažio poraz, a strelac prvog gola Svraka na Emiratima posle čitave decenije bio je Džo Vilok.

Novom pobedom, Arsenal je stigao do sume od 58 bodova, jednog manje od Sitija, a dva u odnosu na Liverpul, čime je nastavila da tinja nada Tobdžija, dok je Njukasl sada na 15 bodova zaostatka u odnosu na Aston Vilu i četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona.

PREMIJER LIGA – 26. KOLO

Subota

Aston Vila - Notingem Forest 4:2 (3:1)

/Votkins 4, Luiz 29, 39, Bejli 61 - Niakate 45+5, Gibs-Vajt 48/

Brajton - Everton 1:1 (0:0)

/Dank 90+5 - Brantvait 73/

Kristal Palas - Barnli 3:0 (0:0)

/Ričards 68, Ajev 72, Mateta 77/

Mančester Junajted - Fulam 1:2 (0:0)

/Megvajer 89 - Besi 65, Ivobi 90+7/

Bornmut - Mančester Siti 0:1 (0:1)

/Foden 24/

Arsenal - Njukasl 4:1 (2:0)

/Botman 18ag, Haverc 24, Saka 65, Kivior 69/

Nedelja

14.30: (1,47) Vulverhempton (4,40) Šefild Junajted (6,75)

Ponedeljak

21.00: (2,55) Vest Hem (3,50) Brentford (2,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NjukaslArsenalPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara