Džošua Zirkze (©Reuters)
Džošua Zirkze (©Reuters)

Bajern ima zamenu za Levandovskog, Holanđanin se trofejem preporučuje Nagelsmanu

Vreme čitanja: 5min | pon. 18.04.22. | 13:14

Dvadesetogodišnji napadač Džošua Zirkze predvodi Anderleht u finalu Kupa Belgije protiv Genta (ponedeljak, 15) u poteri na trofej koji Ljubičasti nisu osvojili od 2008. godine

Navijače Bajerna sa razlogom brinu sve glasnije priče o odlasku Roberta Levandovskog. Najboljeg napadača na svetu zanele su plaže Barselone, manje-više je nepoznanica samo da li će da ode na leto ili će da odradi i poslednju godinu ugovora. Kako god da odluči, Bavarci imaju spremnu njegovu zamenu u liku kapitena mlade reprezentacije Holandije Džošue Zirkzea. Da je spreman za igru na najvišem nivou, 20-godišnji napadač će probati da dokaže i sebi i strategu minhenskog kluba Julijanu Nagelsmanu osvajanjem trofeja u ponedeljak od 15 časova. Anderleht, u kojem je Zirkze na pozajmici do leta, igra finale Kupa Belgije protiv Genta.

Zirkze se školovao u mlađim kategorijama ADO Den Haga i Fajenorda, odakle ga je Bajern doveo još kao 16-godišnjaka. Brzo se našao u centru svetske pažnje, debitovao je spektakularno u Bundesligi, u tri dana je dva puta spašavao Bavarce, golovima u nadoknadi vremena protiv Frajburga i Volfsburga. Postao je tako najmlađi igrač u istoriji Bundeslige koji je postigao dva gola, sa svega 18 godina i 138 dana.

Izabrane vesti

Pored Levandovskog i Tomasa Milera nije mogao da dobije odmah prostor koji mu je potreban za razvoj, pa ga je Bajern poslao na pozajmicu. Prošlu sezonu je završio u Parmi, gde nije ni dobio pravu šansu. Sakupio je samo 108 minuta i već se pričalo o još jednom propalom talentu. Međutim, ove sezone se javio Anderleht, koji je Holanđaninu nigerijskog porekla ponudio baš ono što mu je bilo neophodno – kontinuitet i borbu za trofeje.

Anderleht je već nekoliko godina u ozbiljnoj krizi, najtrofejniji belgijski klub nije osvojio nijedno takmičenje od 2017. godine, kada je poslednji put bio šampion. Ljubičasti su u poslednje dve godine promenili filozofiju, više ne dovode igrače „na kilo“, već su pustili klupsku legendu Vensana Kompanija da radi kako god on smatra da treba. Prošla sezona je bila neuspešna, ali ove su stvari mnogo bolje.

15.00: (2,75) Gent (3,25) Anderleht (2,60)

Izboren je plej-of, gledaćemo Anderleht opet u Evropi. Titula nije realno dostižna, pošto će i posle podele bodova Union da ima sedam bodova više, a između njih je i Klub Briž. Makar će briselski velikan da bude u dobroj poziciji da igra Evropu i da se bori za grupnu fazu, u kojoj se nije našao od 2018. godine.

Dobri rezultati su u ogromnoj meri Zirkzeova zasluga. Iako je Holanđanin imao i periode loše forme, potpuno razumljivo u skladu sa njegovim godinama, uspeo je da sakupi do sada u dresu Anderlehta dabl-dabl učinak. Postigao je 17 pogodaka i zabeležio 10 asistencija, ubedljivo je najbolji strelac svog tima ove sezone.

Kada me je Bajern pustio u Anderleht, namera mi je bila da postižem golove, stičem samopouzdanje i sakupljam minute. Vensan Kompani me je napravio boljim fudbalerom. Sezona je duga, čekamo plej-of da počne, ali već sada mogu da se osvrnem na sezonu u Anderlehtu sa osmehom“, kazao je Zirkze.

U međuvremenu su navijači iz Brisela zavoleli Holanđanina, ali sada je na njemu i mnogo veći pritisak. Očekuje se da bude junak duela sa Gentom na stadionu „Kralja Boduena“, u borbi za trofej koji Anderleht nije osvojio od 2008. godine.

Prošlo je 14 godina od poslednjeg kupa koji je završio u klupskim vitrinama. Mogu da osetim svuda u Briselu da su navijači željni trofeja. Kada sam video da nam je stadion rasprodat za polufinale protiv Epena i da je naš autobus opkolila masa ljudi, shvatio sam koliko je velika glad“.

Zirkze je zvanično osvojio Kup Nemačke sa Bajernom, mada je tamo imao mnogo drugačiju ulogu.

U toj kampanji sam odigrao samo 14 minuta. Nisam ni ušao sa klupe u finalu. Da, slavio sam sa igračima, ali ako osvojimo Kup Belgije, više ću da se osećam kao da je moj trofej“, objektivan je Zirkze.

---------------------------------

SVI DOSADAŠNJI OSVAJAČI KUPA BELGIJE

11 – Klub Briž

9 – Anderleht

8 – Standard Lijež

5 – Genk

3 – Gent, Antverpen

2 – Serkl Briž, Mehelen, Beveren, Zulte, Lokeren, Lirs, Tor Voteršej, Beršot, Union Sen Žiluaz

1 - Žerminal Ekeren, Vesterlo, Liježoa, Varegem, Daring Brisel, Žerminal Beršot, Luvije, Rasing Turnao, Rasing Brisel

---------------------------------

Poslednji put je Anderleht osvojio nacionalni kup baš pobedivši Gent u finalu. Tada je bilo 3:2, posle preokreta, a junak je bio sada već penzionisani marokanski fudbaler Mbark Busufa. On je tada postigao gol i bio asistent, a kako je prethodno igrao za Gent, bio je Belgijancima idealan sagovornik pred veliko finale u Briselu.

Ne pratim mnogo. Znam da je Risudali veoma dobar u Gentu, a Zirkzi u Anderlehtu. To su dve zvezde. Sve može da se desi, nadam se dobrom finalu. Ne mogu da predvidim ništa, teško mi je da biram između ta dva kluba. U Anderlehtu sam igrao duže, iskusio više toga i on će zauvek da zauzima posebno mesto u mom srcu“, iskren je Busufa.

Gent i Anderleht su se do ove sezone sastali dva puta. U septembru su u prestonici odigrali 1:1, kada je Rafaelov iz penala spasao Ljubičaste, dok su u martu Bizoni slavili na svom terenu sa 1:0 golom Tisudalija u 81. minutu. Dakle, na oba meča su nijanse odlučile, a da se mali broj golova očekuje i večeras naslućuje se iz tradicije. Igra UG0-2 je došla na poslednjih pet takmičarskih mečeva ova dva tima, a kvota u Mozzartu na nju je 1,90.

Srpski fudbaler iz redova Genta, Darko Lemajić, uglavnom ima ulogu rezervnog špica i šansu najčešće dobija sa klupe. Sredinom marta je bio starter protiv Beršota, u pobedi sa 2:0 je postigao i gol, pa mu je to kupilo ulaske u igru sa klupe na naredna tri meča između kojih je jedan i taj sa Anderlehtom. Odigrao je tada 10 minuta, a neće biti iznenađenje ukoliko se i danas nađe na terenu, pogotovo ako rezultat ne bude povoljan po Gent.

Za oba tima je najvažnije da su za finale kompletni. Anderlehtov Serhio Gomez se povredio protiv Kortrajka, ali je bio na treningu u nedelju, baš kao i talentovani Jari Veršeren, kojeg je mučila povreda prepona. S druge strane, Gent opet na raspolaganju ima Vadisa Ođiđu Ofoea i Josefa Okumua.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

KUP BELGIJE – FINALE

Ponedeljak

15.00: (2,75) Gent (3,25) Anderleht (2,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

GentBajern MinhenAnderlehtKup BelgijeDžošua ZirkzeDarko Lemajić

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara