Tomas Miler proslavlja pogodak (© Reuters)
Tomas Miler proslavlja pogodak (© Reuters)

Bajern ponovo silan, Tuhel na Gvardiolin poker odgovorio istom merom (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.04.23. | 20:23

Bavarci rutinirao Borusiju Dortmund u Der Klassikeru i preuzeli lidersku poziciju…

Trebalo je da bude derbi, da strasti budu uzavrele, da pršti od intenziteta i štošta bude na strani Borusije Dortmund, jer je Bajern prošao kroz turbulentan period i promenio trenera. Sve je bilo suprotno. Ni trunke neizvesnosti, postojao je jedan tim do finiša – Bajern!

Bavarci su od Der Klassikera napravili jednosmernu ulicu, ponovo su lideri i seju strah u Bundesligi. Tomas Tuhel debitovao je na klupi minhenskog kluba kako je samo poželeti mogao, za kratko vreme motivisao je igrače i rutinirao glavnog protivkandidata za salataru – 4:2 (3:0). Na poker Pepa Gvardiole u derbiju sa Liverpulom odgovorio je istom merom, definitivno su Bavarci spremni i naoštreni za svomeč sa Mančester Sitijem u Ligi šampiona kroz desetak dana.

Izabrane vesti

Od problema kod Bavaraca ni traga, ni glasa. Ponovo deluju superiorno, kao napadačka mašinerija sposobna da svima isporuči tri ili četiri komada. I to da se ne oznoji. Izvršio je Tomas Tuhel niz taktikčih promena, mnogo toga od onoga što je implementirao Julijan Nagelsman nije mu se dopadalo. Po dolasku u Minhen prvo je napravio promenu u formaciji i očigledno da ona ima pozitivnog efekta, naročito na krilne napadače.

Nema više egzibicija sa trojicom u poslednjoj liniji, vratio se Bajern na staro – četvorica u odbrani sa jasno definisanim ulogama i zadacima, te Benžamanom Pavarom kao desnim bekom. Nema mesta improvizaciji, krila više nisu uvočena u sredinu i ne igraju povučeno iza centralnog napadača, već daju dubinu.

Prijalo je Kingsliju Komanu što opet šparta uz aut-liniju, a tek Liroju Saneu… Otkako je došao u Bajern, nije se mogla videti ovakva angažovanost. Očigledno da mu je Tomas Tuhel pronašao žicu, da su na istim talasnim dužinama i zbog toga Sane puca od samopouzdanja. Jedna od retkih stvari što nije menja je Šupo Motan u srcu napda, ali je, za razliku od Julijana Nagelsmana, kada je u anstavku uveo Sadija Manea, senegalski napadač imao šta da kaže na toj poziciji.

Jednostavno, kao da je sve na prvu kliknulo kod Babaraca, šok-terapija je očigledno upalila. Naštimovan je Bajern za dvomeč sa Mančester Sitijem u Ligi šampiona, duel sa Milionerima u Bundesligi bio je samo zagrevanje.

Bavarcima je sve išlo naruku, počev od kardinalne greške Gregora Kobela. Propustio je švajcarski golman prethodne utakmice zbog povrede, vratio ga je Edin Terzić u stroj za Der Klassiker. Odluka da ga odmah stavi među stative ispostavila se pogrešnom. Promašio je loptu Kobel, nije je ispucao – završila je u mreži. Pripisan mu je autogol, ne bi bila greška ni da je Daju Upamekanu, jer je on uputio loptu ka golu. Situaciju pogledajte OVDE.

Bio je to početak Borusijinog kraja.

Ušla je voda u uši gostima, nizale su se šanse Bajerna, a Tomas Miler pokazao je kakav je umetnik. Igrač koga bi svako poželeo, ponajviše zbog inteligencije. Svaki potez I kontakt sa loptom odmereni, uvek smisleni. A, golova na izvoz. U Bundesligi je danas 25. put dao dva ili više na jednoj utakmici…

Kod prvog je namirisao gde će Matijs de Liht proslediti loptu, bio na drugoj stativi i ćušnuo loptu u mrežu. Gol pogledajte OVDE. Drugi opet na njuh. Bajernov presing je urodio plodom, Kobel je kratko odbio loptu posle udarca, a odbrana nije ispratila Tomasa Milera. Postojao je samo jedan način kako se moglo završiti. Gol pogledajte OVDE.

Otpatke je kupio i sprovodio na pravo mesto, a kakav je majstor pokazao kod četvrtog gola. Neverovatan osećaj za igru, neverovatan osećaj za prostor. Sve vidi. Liroj Sane je odbranu podelio na dva dela, Miler loptu propustio kroz noge, a Kingsli Koman matirao Kobela. Akciju iz udžbenika pogledajte OVDE.

Još dva gola poništena su Bajernu u završnici, onaj Šupo Motanov kada je loptu primirio grudima i polumakazicama digao stadion na noge bio je za TV špice. Ali, poništen je zbog ofsjada. Još sijaset šansi, dekoncemntracija u finišu i blago opuštanje. Borusija Dormund je prepolovila zaostatak, stigla je do časnog poraza pogocima Emrea Džana iz penala i Donjela Malena.

Utisak naročito nije promenila. Bajern je bio silan.

BUNDESLIGA – 26. KOLO

Petak

Ajntraht Frankfurt - Bohum 1:1 (1:1)

/Kolo Muani 22pen - Asano 13/

Subota

Frajburg - Herta 1:1 (0:0)

/Grifo 52 - Ngankam 77/

RB Lajpcig - Majnc 0:3 (0:1)

/Ingvartsen 9, Ažork 57, Kor 67/

Šalke - Bajer Leverkuzen 0:3 (0:0)

/Frimpong 50, Virc 61, Azmun 90+2/

Union Berlin - Štutgart 3:0 (0:0)

/Beker 51, Berens 65, Haraguči 68ag/

Volfzburg - Augzburg 2:2 (0:2)

/Valdšmit 83, Nmeča 90+6 - Arnold 2ag, Beriša 32/

Bajern - Borusija Dortmund 4:2 (3:0)

/Kobel 13ag, Miler 18, 23, Koman 51 - Džan 72pen, Malen 90/

Nedelja

15.30: (2,35) Keln (3,45) Borusija Menhengladbah (2,95)

17.30: (2,40) Verder (3,45) Hofenhajm (2,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Edin TerzićTomas TuhelBorusija DortmundBundesligaTomas MilerLeroj SaneKingsli KomanGregor KobelDonjel MalenEmre Džan

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara