Brazil - Srbija: Derbi della Juventus

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.11.22. | 13:28

Srpski napad protiv brazilske odbrane

(od specijlanog dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Srbija je najviše “italijanska” reprezentacija na Mundijalu s obzirom na to da čak 11 izabranika selektora Dragana Stojkovića nastupa u klubovima Serije A, baš kao što je Juve najzastupljeniji tim Serije A u Kataru. 11 igrača Stare dame brani boje svojih reprezentacija na Mundijalu. Gotovo polovinu njih, petoricu, ćemo videti u dvoboju Brazil-Srbija.

Izabrane vesti

Na jednoj strani defanzivna linija tima Maksa Alegrija, Danilo, Bremer, Aleks Sandro, na drugoj napadački tandem Kostić-Vlahović. Brazilci su komponente odbrane koja je primila najmanje golova u Evropi, u nacionalnim prvenstvima, dok su Vlahović i Kostić i pored činjenice da je Dušan preskočio trećinu mečeva, stavili potpis na više od polovine golova Juventusa, od 24 potpis srpskih irgača nosi 13 golova (Vlahović šest golova i asistencija, Kostić pet asistencija i jedan gol).

BREMER JEDINI PONIŠTIO VLAHOVIĆA

Nije teško pretpostaviti sa kakvim će zadovoljstvom gledati dvoboj Karaoka i Orlova kormilar Juventusa Maks Alegri. Trener Stare dame će praktično moći da vidi na delu dve trećine napada Juvea protiv polovine ili čak kompletne odbrane Bjankonera. I dok je izvesno da će Maks uživati u duelu Kostića i Danila, malo je verovatno da će moći da napaja oči poslasticom dvoboja Bremera i Vlahovića pošto selektor Brazila Tite ima, dodao bih srećom, druge planove.

Inače, Juventusovi reprezentativci su počeli promenljivo planetarnu smotru fudbala. Argentinci, Paredes i Di Marija, su razočarali, Poljak Ščesni je bio solidan, Amerikanac Mekeni sasvim dobar, a Francuz Rabio gotovo maestralan. Sa velikim nestrpljenjem se iščekuje nastup Brazila i Srbije, između ostalog i zato što mnogi u Italiji smatraju da je Brazil među favoritima za osvajanje titule prvaka, a Srbija kandidat za najprijatnije iznenađenje Mundijala.

Nadajmo se da je selektoru Brazilaca Titeu promakla činjenica da nijedan defanzivac u Seriji A nije tako kompletno “poništio” Dušana Vlahovića kao Glejson Bremer, ili da ju je potcenio ili još bolje da je nije uzeo u obzir uzdajući se u iskusni tandem Markinjos-Tijago Silva.

Podsetimo, Bremer je u dresu Torina savršeno markirao srpskog centarfora na mečevima protiv Fjorentine i Juventusa. Štoper Juvea nije starter u Brazilu i to je već dobra vest za Dušana jer je poslednji defanzivac koga bi voleo da vidi protiv sebe, na debitantskom meču na Mundijalu, upravo njegov novopečeni klupski drug. Prštaće na našem levom a na brazilskom desnom boku: Kostić protiv Danila. Taj će duel posebno zabavljati Alegrija iako je italijanski stručnjak prekomandovao bivšeg igrača Mančester Sitija u ovoj sezoni u ulogu centralnog defanzivca.

KOSTIĆEVE BOMBONICE

Juve je šest uzastopnih pobeda u prvenstvu i povratak u trku za mesto u Ligi šampiona i skudeto konstruisao na brazilskom bedemu u odbrani i maštovitosti Filipa Kostića, dok je Dušan Vlahović otvorio trijumfalnu seriju pobedničkim golom protiv Torina. Posle su ga stigli problemi sa preponama zbog kojih je propustio par poslednjih utakmica u Seriji A. Alegri će s uživanjem moći da konstatuje ko je bolje koga upoznao: srpski napadaći brazilske defanzivce ili obratno. Iskustvo kaže da kada se sretnu klupski drugovi u dresu reprezentacije, po običaju, defanzivci izvlače više koristi od poznavanja protivnika od napadača, ali uvek postoje izuzeci.

Danilo je upozorio svoje drugove kako na Vlahovića tako i na Kostića. Defanzivac nije štedeo pohvale na račun svojih saigrača u Juveu. Prvog je definisao kao velikog asa u usponu sa snažnim karakterom, a drugog kao igrača čija levica servira “čokoladice” ( i cioccolatini, italijanski izraz u žargonu za savršene pasove).

Šef stručnog štaba Juventusa neće biti samo zainteresovan da gleda svoje igrače. Pod lupom Alegrija će biti Sergej Milinković-Savić i Strahinja Pavlović. Danas je procurela priča da je Juve spreman da proda Mekenija sledećeg leta, da ne produži ugovor sa Rabioom i da ne otkupi Paredesa kako bi stvorio uslove da angažuje srpskog asa. Istovremeno se navodi da je 60 miliona spremno za plaćanje transfera i pored toga što će Sergeju sledećeg leta ostati samo godinu dana ugovora sa Lacijom.

Pavlović je u vrhu liste želja Maksa Alegrija za sledeću sezonu jer će Juve morati prilično da promeni sastav svoje defanzivne linije i Strahinja je viđen kao savršeni partner Bremera bilo u liniji sa tri ili četiri defanzivca.

U ambijentu Juvea se i dalje vodi rasprava da li je bolje za interese kluba da igrači Bjankonera ostanu što duže na Mundijalu i budu njegovi protagonisti, održavajući tako formu i ritam utakmica, anulirajući efekat gotovo dvomesečne pauze u prvenstvu, ili bi bilo bolje da se što pre vrate, odmore i onda spreme za nastavak sezone.


tagovi

Katar2022Dušan VlahovićBremerAleks SandroFilip KostićSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara