Buongiorno Italia: Inter bilduje argentinski optimizam, rađa se tandem Dibala - Lautaro

Vreme čitanja: 7min | sre. 18.05.22. | 13:26

Italijanska štampa se i dalje bavi sudbinom Sergeja Milinkovića Savića

Dolazak Paula Dibale u Apijano Đentile učinio bi slatko-gorkim gubitak titule prvaka, tim pre što Inter, zahvaljujući seriji faktora, ne mora da proda Lautara Martineza i može da se predstavi u sledećoj sezoni sa tandemom snova u ritmu tanga: Dibala-Lautaro.

Hoja dolazi bez evra obeštećenja i za kase Intera neće predstavljati veliko dodatno opterećenje pošto je planirano da zauzme mesto Aleksisa Sančeza koji košta Inter oko deset miliona evra (neto plata Čileanca je oko sedam miliona evra, ali Inter na nju plaća duplo manje poreze jer je Sančez došao iz inostranstva). Dibala će imati manju neto platu, ali će koštati više Inter zbog državnih dažbina.

Izabrane vesti

Još značajnija vest od dolaska Dibale je ostanak Lautara Martineza. Sada se može sa sigurnošću reći da Toro ostaje u Interu osim u slučaju da na adresu kluba stigne ponuda sa devet brojeva. A to je, imajući u vidu stanje na fudbalskoj pijaci, teško očekivati.

Interovo finansijsko stanje je mnogo manje loše nego što se očekivalo. Klub je uspeo značajno da podigne prihode u odnosu na prethodnu godinu, pre svega zavhaljujući zaradi od stadiona (ulaznice i merčandajzing) i prodaji top igrača (Lukaku i Hakimi). U prošloj godini Nerazuri su zatvorili sezonu u junu sa 362.400.000 evra, ove godine će ta cifra biti blizu 450 miliona.

Direktna posledica dobrog poslovanja će biti obaveza da se proda samo jedan top igrač i par fudbalera koji su već na pozajmicama ili ne spadaju u red startera u Inzagijevom timu, od Pinamontija i Satrijana do Espozita.

Prema pisanju italijanskih medija u poslednjih par dana ime Alesandra Bastonija se najčešće spominje u kontekstu „žrtovanja“ za sređivanje bilansa Nerazura. Za mladog defanzivca Inter se nada da bi mogao da inkasira sličnu cifru koju je Atalanta uspela da dobije za Romera (55 miliona sa uključenim bonusima). Inter, kao što smo rekli, ima i nekoliko igrača na pozajmicama i u podmlatku koji bi mogli da garantuju pedesetak miliona evra, neophodnih, za finansiranje dovođenja pojačanja tipa Bremer iz Torina ili Aslani iz Empolija.

Istovremeno, Nerazuri bi mogli već sledeće nedelje da blindiraju Simonea Inzagija. Treneru bi trebalo da bude ponuđen novi ugovor do 2024. godine sa opcijom za dodatnu sezonu. Produžetak ugovora bi bio praćen i povećanjem plate za 30 do 40 odsto, to jest sa četiri na pet i po miliona.

MENJAN, TOMORI I KALULU, TAJNE USPEHA MILANA

Italijani ne vole kad ih zovu „katanećari“ ili kada im spočitavaju da pobeđuju samo sa primenom taktike kontranapada kao glavnog oružja. Međutim, brojevi su neumoljivi, u Italiji je pravilo da skudeto osvaja tim koji primi najmanje golova a ne onaj koji postigne najviše. Uzlet Milana na tabeli je koincidirao sa povratkom Majka Menjana na gol, posle povrede, ali i afirmacijom tandema Tomori – Kalulu kao centralnih defanzivaca. Kalulu je bio tek treći izbor za Piolija na početku sezone. Sreća trenera Milana i francuskog defanzivca je u tome da se Kjaer teško povredio a zatim i Romanjoli. Kalulu koji je doveden da bude rezerva za bekovske pozicije, silom prilika je prekomandovan ispred Menjana i više ga niko nije pomerio.

U poslednjih deset mečeva Serije A Milan je primio samo dva gola. Jedina utakmica na kojoj je Menjan primio tri gola je bila u Kupu Italije protiv Intera u revnšu polufinala. Rosoneri su čak 17 puta u ovoj sezoni završili meč bez primljenog gola. Na poslednjih pet okršaja u prvenstvu na San Siru niko nije uspeo da savlada Menjana, a u celoj 2022. godini francuski čuvar mreže je kapitulirao samo devet puta.

Takođe, trio Menjan, Tomori i Kalulu ima najbolju prosečnu ocenu u redovima Rosonera. Majkova srednja ocena je 6,37, Tomorijeva 6,33 a Kaluluova 6,36.

Napad Milana nije bio jača strana Rosonera, ali Pioli nema nameru da menja ništa. Uostalom, Žiru je postao prvak sveta a nije postigao nijedan gol na Mundijalu iako je bio Dešanov starter. Francuski internacionalac pripada grupi centarfora koji odrađuje gomilu drugih zadataka na terenu da ih ne penalizuje mnogo što postižu manji broj golova, pogotovo kada treneri na klupi nemaju napadače kadre da tresu mreže kao na traci. Protiv Sasuola Žiru će biti starter, ali postoji realna šansa da Pioli u drugom poluvremenu, kao protiv Atalante, pruži šansu Rebiću koji je u usponu forme. Takođe, hrvatski interanacionalac omogućava Pioliju da pozicionira drugačije Leaa i učini ga opasnijim po protivničke mreže.

POGBA TRAŽI PREVIŠE NOVCA, MILINKOVIĆ ULAZI U IGRU

Pol Pogba je sentimentalan prema Juventusu samo do određene granice. Francuz je spreman da prihvati smanjenje plate ali ni izbliza koliko to traži Stara dama. Bjankoneri su ponudili 7.500.000 evra plus bonuse, dok Pogba traži 12 miliona neto. Razlika je prilično velika i pitanje je da li može da bude prevaziđena. Problemi na relaciji Pogba-Juventus bi mogli da otvore vrata za Sergeja Milinkovića Savića. Sprski as želi da ostane u Italiji i od velikih klubova samo Juventusa i eventualno Milan (ako dođe do promene vlasništva) bi mogli da potroše sumu novca koju traži Klaudio Lotito za Sergeja.

Miliinković želi da ostane u Italiji, barem tako tvrdi deo italijanske štampe, i njegova izabrana destinacija bi bio Juventus. Prepreka za realizaciju tog transfera je što Lotito traži samo keš za sprkog veznog igrača, a Juventus mora da ubaci u posao barem jednog ili dva igrača, ako želi da zadovolji apetite predsednika Lacija. U svakom slučaju više od 50 miliona i to u par rata ili sa odloženim rokom plaćanja, poput rešenja sa Lokatelijem i Sasuolom, Juve ne može da stavi na tanjir. Lotitu se ne sviđa što Juve krije svoje karte i što se nije još uvek pojavio sa ponudom već šalje signale preko posrednika.

Milinkovićev menadžer Mateja Kežman je imao nekoliko razgovora sa klubovima zainteresovanim za usluge najboljeg veznog igrača Serije A, pretpostavlje se sa barem četiri-pet. Kao najozbiljniji kandidat se pominje Mančester Junajted. Đavoli sa Old Traforda su već dva puta bili veoma blizu da angažuju Srbina, ali je svaki put Lotito zategao oko cene i posao je propao. Imajući u vidu odlazak Pogbe, Milinković izgleda kao logično rešenje za posrnulog kolosa Premijer lige.

PREMIJER ROMA

Roma u svojim redovima iveć ima petoricu igrača koji su došli u „Večni grad“ pravo iz Premijer lige, trojica su čak i rođena u Londonu (Ejbraham, Smoling i Majtland-Najls) dok su Mhitarjan i Rui Patrisio došli iz Arsenala odnosno Volverhemptona. Sa dolaskom Žozea Murinja koji je radio dugi niz godina u Premijer ligi ( Čelsi, Mančester Junajted i Totenhem) Đalorosi su još više stavili pod lupu englesku ligu kao pijacu na kojoj pronaći rešenja za kompletiranje igračkog parka. Iz Mančester Junajteda bi osim našeg Nemanje Matića mogli da stignu Erik Bejli i Diogo Dalo, a iz Aston Vile Daglas Luiz.

Rimski tim se sprema i za poslednje dve utakmice u sezoni. U petak sa Torinom u prvenstvu i sledeće srede sa Fejnordom u Tirani u finalu Lige konferencija. Sinoć su igrači Rome večerali zajedno u jednom od restorana u centru grada u organizaciji kapitena Lorenca Pelegrinija. Još jedan signal zajedništva i jačanja timskog duha i atmosfere pred dva vrlo važna sastanka od kojih zavisi budućnost kluba.

Murinjo se nalazi pred velikom dilemom. Romi su potrebna sva tri boda protiv Torina da bi obezebedila sigurno mesto u Ligi Evrope, bez obzira na ishod finala sa Fejnordom. Dobar deo ključnih igrača, pre svih, Ejbraham je stigao u finiš sezone sa ispražnjenim baterijama.

Postavlja se pitanja da li bi bilo mudro ostaviti Ejbrahama i Smolinga i eventualno još nekog od standardnih prvotimaca na klupi protiv Torina. Utisak je da kako god odluči Murinjo, jedno kajanje mu ne gine. Dobra vest za Romu je značajan pomak u formi Leonarda Spinacole. Reprezentativac Italije je u mnogo boljoj fizičkoj i igračkoj formi nego što se to moglo očekivati i nije isključeno da Spinacola dobije značajnu minutažu i protiv Torina i Fejnorda.

SPALETI POSLUŠAO DE LAURENTISA: JEDAN DAN U NAPULJU SA LJUDIMA

Lučano Spaleti je poslušao predsednika Aurelija De Laurentisa i započeo je proces „napuljizacije“. Trener Napolija je proveo jučerašnji dan u centru grada družeći se sa građanima Napulja, uz neizbežne selfije i autografe. Spaleti je obišao sva najznačajnija mesta u centru grada uključujući i mural posvećen Maradoni u Španskom kvartu. Ako je bilo sumnji oko ostanka Spaletija na klupi Napolija u sledećoj sezoni, poslednjih sedam dana ih je razvejalo. Paralelno, Spaleti i De Laurentis se viđaju gotovo na dnevnoj bazi kako bi definisali strategiu za sledeću sezonu. Prema procurelim informacijama toskanski stručnjak želi da sačuva kostur tima, odnosno Ospinu, Kulibalija i Angisu. Fabijan Ruizi i Viktor Osimene su veoma značajni igrači, ali ako stignu adekvatne ponude mogu da budu prodati obojica.

Spaletijeva logika je vrlo jednostavna, količina novca za koju bi bili pušteni Nigerijac i Španac je toliko velika da ne bi bilo teško pronaći odgovarajuće zamene za njih. Nova imena za napad Napolija, pored Skamake, naravno u slučaju da Osimen ode, su Patrik Šik i Kanađanin iz Lilia Dejvid.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Paulo DibalaLautaro MartinezSergej Milinković SavićMateja KežmanSimone InzagiMajk MenjanPjer Kalulu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara