Mhitarijan i Fađoli (© Reuters)
Mhitarijan i Fađoli (© Reuters)

Buongiorno Italia: Inter favorit, prate ga Napoli i Juve, tek onda Milan

Vreme čitanja: 6min | čet. 03.08.23. | 13:08

Kako izgleda raspodela snaga dve sedmice pre početka Serije A

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Dve nedelje pre početka Serije A, bukmejkeri u Italiji su izašli sa prvim kvotama za osvajanje skudeta. Apsolutni favorit kod svih je Inter Simonea Inzagija, dok se Juve i Napoli kod mnogih nalaze u drugom redu a poneko stavlja i Milan u istu ravan sa Azurima i Bjankonerima. U svakom slučaju kada se uzme prosek kvota, Inter je prvi favorit, Juventus i Napoli dele drugo i treće mesto, Milan je četvrti a onda dolaze rimski klubovi.

Izabrane vesti

Za titulu prvaka Intera se plaća između 2,75 i 3,50, dok Napoli i Juventus donose na jedan uloženi evro od 3,50 do pet evra. Milanove kvote idu od 4,5 do 10. Kao što se može zapaziti najveće oscilacije su za Milan budući da bukmejkeri na različite načine interpretiraju masivnu kampanju pojačanja Rosonera.

Predsednik Stiven Žang i trener Simone Inzagi su jasno stavili do znanja da žele da oni budu protagonisti prišivanja druge zvezdice Intera iznad klupskog grba (u Seriji A se po jedne zvezdica zarađuju na svakih deset titula prvaka). Inzagi je pre dve godine propustio veliku priliku da osvoji skudeto, praktično je bacio u vetar već osvojeni šampionat. U prošlu sezonu je ušao kao veliki favorit, ali je tek stigao treći kompenzujući neuspehe u Seriji A finalom Lige šampiona. Ovo bi trebalo da bude klasična treća sreća za Inzagija ili potvrda da „nema dva bez tri“ i definitivni flop Inzagija na klupi Nerazura.

Napoli je izgubio najboljeg defanzivca, trenera i sportskog direktora. U Italiji vlada uverenje u određenim krugovima da pojedini igrači Napolija, poput onih iz Milana u prošloj sezoni, neće biti u stanju da ponove fantastični šampionat. Zna se da je u sportu mnogo lakše osvojiti vrh nego ga odbraniti, pogotovo u jakoj konkurenciji. Sledeće prvenstvo, ako se po jutru dan poznaje, biće veoma iznivelisano što će dodatno otežati posao Azurima. Takođe, uz svo poštovanje prema Rudiju Garsiji, Lučano Spaleti je davao različite garancije.

Juventus je tim koji je je osvojio isti broj bodova na terenu kao Inter u prethodnom šampionatu. Kostur tima je ostao na okupu i uz par pojačanja Stara dama bi mogla da se uključi u trku za skudeto između ostalog i zato što neće imati evropske obaveze. Alegri će moći da priprema na miru, tokom cele nedelje, prvenstvene mečeve, nije prednost za potcenjivanje.

Oko Milana je glavna nedoumica uklapanje i integracija novih igrača. Stefano Pioli je promenio i postavku igre iz 4-2-3-1 u 4–3-3 tako da ga očekuje veliki rad. Praktično, Pioli će imati kompletno novi vezni red sa Loftusom Čikom, Rejndersom i Musom, plus po potrebi Pulišić. Pojedini bivši asovi upozoravaju da su u Milanu potcenili problem prvog špica. Žiru ima 37 i ide ka 38. godini a alternativa mu je mladi Kolombo koji je u prošloj sezoni dao samo četiri gola na pozajmici u Lečeu. Okafor može da igra u ulozi prvog špica, ali više kao solucija za hitne i nepredvidive okolnosti nego kao trajno rešenje. Podrazumeva se da bi uloga Žirua značajno bila redimenzionirana, ako Leao počne da trese redovno mreže, a Pulišić, Čukvueze nakrcaju dvocifrene brojeve golova.

TRI S U JEDNOJ SEDMICI ZA INTER

Samardžić, Sommer (Zomer) i Skamaka u jednoj sedmici bi trebalo da zaključe prelazni rok Nerazura i kompletiraju sastav Inzagija za sledeću sezonu. Transfer Lazara Samardžića će biti ozvaničen danas. Srpski reprezentativac dolazi u Apijano Đentile na pozajmicu koja će koštati Inter 4.500.000 evra. Obavezni otkup je fiksiran na 16.000.000 evra plus dva miliona eva kroz bonuse. Istovremeno mladi Fabijan će iz Intera preći u Udinezee za 4.000.000 evra, a milanski klub će imati pravo da ga otkupi za dve godine za cifru od 12.000.000 evra. Iz kase Intera, ovog leta, će izaći samo pola miliona evra za dovođenje Samardžića.

Jan Zomer bi trebalo da dođe u Milano u subotu i da stane na gol viceprvaka Evrope dok bi pregovori oko selidbe Skamake mogli da potraju malo duže. U svakom slučaju plan je da Đanluka bude na raspolaganju Inzagiju za prvi meč protiv Monce.

LUIS ALBERTO SE POKAJAO

Luis Alberto (© Reuters)Luis Alberto (© Reuters)

Luis Alberto je još jednom platio svoju impulsivnost. Španski igrač se nije pojavio na treningu i nije odgovorio na poziv kluba za prijateljsku utakmicu sa Aston Vilom stavivši u drugi plan ispravne primedbe na nepoštovanje dogovora o obećanim premijama i sadržaju novog ugovora koji bi trebalo da mu garantuje platu od 4.000.000 evra do 2027. sa opcijom za 2028. godinu.

Luis Alberto je spreman da se izvini saigračima i treneru Mauriciju Sariju kao i upravi kluba zbog nepoštovanja obaveza. S druge strane njegovi menadžeri insistiraju da se ispoštuju postignuti dogovori i da se potpiše ugovor koji je dogovoren prethodno a ne sa promenjenim sadržajem koji je dostavljen na potpis početkom nedelje.

Solomonsko rešenje predviđa da posle izvinjenja Luis Alberta, novi ugovor bude konačno potpisan i depozitovan, posle zavisi od Lacija kada će objaviti zvaničnu informaciju o tome. Nije isklučeno da se to dogodi tek u septembru.

Posle vrlo napetih 48 sati vlada uverenje da će se sve stišati i da će Luis Alberto nastaviti da nosi dres Lacija. Predsednik Lotito je pretio da će staviti van stroja Španca i da bi mogao da završi na transfer listi dok su agenti Luisa Alberta podsetili da je njihov klijent dobio ponude iz Saudijske Arabije koji su mu garantovali tri puta veću zaradu od dogovorene u Laciju. Ipak, posle početnih burnih reakcija, kada su se glave ohladile sve upućuje na smirivanje tenzija i nastavak saradnje.

Predsednik Lotito je počeo konačno da realizuje deo datih obećanja Mauriciju Sariju. Danas će u Večni grad doći Kamada a postignut je dogovor sa Midtjilandom oko prelaska Isaksena. Kamada dolazi bez evra obeštećenja i imaće platu oko 4.000.000. Japanac će igrati u veznom redu na poziciji koju je osam godina zauzimao Sergej Milnković Savić dok je cena Isaksena, sve sa bonusima, oko 15.000.000 evra.

Lotito je podigao ponudu i za Samuela Ričija na 20.000.000 evra, plus bonusi ali njegov kolega patron Torina Urbano Kairo insistira na 25.000.000 evra plus bonusi.

MARKOS LEONARDO, NOVI KAREKA U ROMI

Nekadašnji brazilski as i član tima Rome koji je osvojio poslednjih skudeto pre 22 godine Aldair uporedio je Markosa Leonarda sa Karekom, braziliskim centarforom koji je ostao u sećanju kao dugogodišnji partner Maradone u Napoliju u prošlom veku.

Dogovor između Rome i Santosa je načelne prirode: 10.000.000 evra plus 8.000.000 kroz bonuse. Dva kluba moraju da se dogovore oko modaliteta plaćanaj budući da Roma mora da poštuje dogovor postignut sa UEFA.

Centarfor Santosa ima tek 20 godina i nikada nije igrao u Evropi tako da njegov dolazak ne znači da Roma odustaje od traženja novog, iskusnog i pouzdanog centarfora. Murinjo i dalje insistira na Morati. Prepričava se da je Žoze pozvao Alvara i da ga je zamolio da ne postiže dogovore sa drugim klubovima još par dana i da sačeka Romu koja će, vrlo brzo, izaći sa ponudom.

Ako Morata izgubi strpljenje i dogovori sa drugim klubom (priča se da je Juventus takođe voljan da angažuje Španca ako se kockice slože sa odlascima Vlahovića i Kjeze) ili Fridkinovi ostanu čvrsti pri odluci da ne izađu u susret Murinju, alternative za napad Đalorosih su Marko Arnautović, uprkos negativnom odgovoru Bolonje na prvo ispitivanje terena, Aleksis Sančez i Enzola.

 


tagovi

Buongiorno ItaliaŽeljko Pantelić

Obaveštavaj me

Inter
Lacio
Roma
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara