Pet Italijana u nokaut fazi Lige šampiona (©Reuters)
Pet Italijana u nokaut fazi Lige šampiona (©Reuters)

Buongiorno Italia: Italijani i Nemci znaju to najbolje

Vreme čitanja: 6min | pet. 04.11.22. | 13:23

Gazeta je izračunala i da svaki Lukakuov minut košta Inter 46.875 evra. U fokusu i predstojeći derbiji Intera i Juventusa, odnosno Rome i Lacija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Od 16 trenera koji su obezbedili učešće u osmini finala Lige šampiona čak desetorica, gotovo dve trećine, dolaze iz dve zemlje: Italije i Nemačke, pet Italijana i pet Nemaca. Nije iznenađenje već pravilo. Italijanski i nemački fudbalski stratezi su osvojili najviše titula prvaka Evrope: 12 Italijani, 10 Nemci. Istini za volju i španski treneri su podigli deset puta pehar sa velikim ušima. Ostalih šest trener koji će predvoditi timove u nokaut fazi LŠ dolaze iz Austrije, Belgije, Fracuske, Engleske, Portugala i Španije.

Izabrane vesti

Karlo Ančeloti je rekorder po broju osvojenih Liga šampiona, četiri kao trener (plus dve kao igrač) i ove jeseni su mu se u nokaut fazi pridružili Lučano Spaleti sa Napolijem, Antonio Konte sa Totenhemom, Simone Inzagi sa Interom i Stefano Pioli sa Milanom.

Klaudio Ranijeri kaže da je tajna uspešnosti italijanskih stručnjaka u evropskim takmičenjima njihova posvećenost strategiji i taktici, ali i da je ta karakteristika nekada njihov balast.

Ančeloti je najtrofejniji trener. Oborio je sve rekorde, uključujući i onaj koji će biti nedostižan još dugo vremena, osvojio je titule prvaka u svih pet najjačih šampionata Ervope: Milan, Čelsi, PSŽ, Bajern, Real Madrid.

Karlo nije trener kao Gvardiola ili Klop koji ima kapacitet da konstruiše timove i vaja mlade fudbalere ukomonujući ih u fudbalsku simfoniju, ali je bez premca kada treba voditi timove krcate velikim igračima, pogotovo na zalasku karijere. Samo je Ančeloti bio kadar da osvaja titule prvaka sa igačima koji su duboko zagazili u četvrtu deceniju života, kao što je to bio slučaj sa Maldinijem, Inzagijem 2007. godine ili sa Modrićem i Benzemom pre par meseci.

Lučano Spaleti je imao mnogo skromniju karijeru od potencijala koji ima i onoga što je obećavao u prvoj deceniji novog veka. U Napoliju je toskanski stručnjak pronašao svoju dimenziju. Čini se kao da se kockice poklapaju da Spaleti naplati sve ono što mu su sudbina, sreća ili čiste slučajnosti, oduzele tokom poslednje dve decenije. Uz malo sreće na žrebu u pondedeljak Napoli može da otvori sebi put ka četvrt finalu a kada se stigne do te faze sve postaje moguće.

Antonio Konte je rizikovao da definitivno sam sebi zalepi etiketu trenera za nacionalne šampionate. Protiv Marseja je malo nedostajalo da mu se dogodi isti debakl koji je već proživljavao u Juventusu, Čelsiju i Interu u evropskim takmičenjima. Trener koji je osvajao prvenstva sa Juveom, Čelsijem, Interom i koji je na volšeban način doveo Totenhem do Lige šampiona bio je na korak da četrvrti put od šest pokušaja završi avanturu u LŠ u grupnoj fazi.

Srećom po Kontea, njegove srećne zvezde su se poređale na Velodromu i u osminu finala je ušao kao prvi u grupi. Poput Spaletija i Konte ima samo jednog protivnika od koga bi trebalo da se kloni u osmini finala: PSŽ.

Simone Inzagi je nadmašio svoja dva zvučna prethodnika, Spaletija i Kontea: tamo gde su oni mizerno propali, on je dva puta obezbedio Interu kartu za društvo najboljih 16 timova na Starom kontinentu. Inzagi, zasada, ima stotpostotan učinak. Istina samo tri puta je igrao Ligu šampiona, ali imajući u vidu snagu i rezultate na evropskoj sceni u poslednje vreme Lacija i Intera ne treba potceniti njegove prolaske u nokaut fazu takmičenja.

Ovoga puta Inter bi uz malo sreće mogao da napravi i korak dalje od osmine finala. Na listi klubova koje bi Inzagi želeo da izbegne po svaku cenu su samo dva imena: Real Madrid i Mančestera Siti. Svi ostali, Portugalci (Benfika i Porto) ili Englezi (Totenhem i Čelsi) su protivnici s kojima Inter ima čemu da se nada.

Stefano Pioli je iz drugog pokušaja uspeo da se kvalifikuje u osminu finala Lige šampiona. Trener Rosonera nastavlja svoj profesionalni uspon i način na koji se izvukao sa svojim momcima iz neugodne situacije u kojoj se našao posle duplog poraza od Čelsija, pokazuje da Milan sazreva u ozbiljnu ekipu na evropskom nivou.

Jedina zamerka Pioliju, ali samo delimično, može da bude vezana za nove igrače. Od novih pojačanja, osim Pobege u manjoj meri, sve ostale pridošlice su dale manji dorpinos u Ligi šampiona nego u Seriji A što je bilo izuzetno teško imajući u vidu učinak u nacionalnom prvenstvu.

Žreb u Nionu bi mogao da nam podari i dva velika italijanska derbija u kome bi se prepletali sentimenti, nostalgije, trofeji i nade: Inter – Totenhem i Milan – Real Madrid. Inzagi protiv Konte i Pioli protiv Ančelotija.

ZANIOLO PRAVI RAZLIKU U DERBIJU

Nikolo Zaniolo (©Reuters)Nikolo Zaniolo (©Reuters)

Nedelja pred rimski derbi nam je dala jednu veoma značajnu indikaciju: Nikolo Zaniolo je taj igrač koji će odlučiti u dobru i zlu gradski sudar u nedelju veče na Olimpiku.

Italjanski fudbaeler se konačno probudio, vezao dve odlične utakmice, zatresao posle dugačkog posta mrežu u Seriji A i na Olimpiku i izgleda prevazišao sve psihološke i fizičke barijere koje su ga sputavale da pokaže raskošan talenat.

Zaniolo je protiv Verone rizikovao da mu Davidovič sa pogibeljnim startom raznese koleno, a onda je Nikolo rešio meč na Bentegodiju. Zatim je UEFA u poslednjem momentu smanjila suspenziju Zaniolu na dva meča zbog crvenog kartona protiv Betisa što mu je omogućilo da bude na listi pozvanih za meč sa Ludogorecom.

U momentu kada je Paulo Dibala povređen, a Tami Ejbraham i Andrea Beloti potpuno van forme, Lorenco Pelegrini igra povređen već mesec dana, Nemanja Matić oseća teret godina i ne može da igra na visokom nivou tri utakmice nedeljno, Zaniolo postaje još važniji igrač za tim Žozea Murinja.

Na drugoj strani, Lacio neće imati na raspolaganju svoja dva najvažnija igrača: Sergeja Milnković Savića i Čira Imobilea. Istini za volju Imobile se i dalje ne predaje, ali čak i da lekari daju zeleno svetlo za njegov povratak ostaje činjenica da je kapiten Lacija već dve nedelje van stroja.

U Formelu se sve promenilo u poslednjih pet dana: dva vezana poraza (prvi put u ovoj sezoni) gurnuli su Lacio iza Rome na tabeli Serije A i iz Lige Evrope u Ligu konferencija. Moglo bi se reći da je „Marfijevo pravilo“ još jednom funkcionisalo besprekorno: sportski direktor Igli Tare je pre par nedelja definisao Ligu konferencija kao „kup gubitnika“ a sada će njegov Lacio igrati u „kupu gubitnika“.

JUVENTUS SA OZDRAVLJENIMA, INTER SA ODMORNIMA I LUKAKUOV MINUT OD 46.875 EVRA

Romelu Lukaku (©Reuters)Romelu Lukaku (©Reuters)

U Juventusu raste optimizam pred derbi sa Interom jer će Masimilijano Alegri imati na raspolaganju nekoliko startera koji su bili na listi povređenih do pre par sati.

Glejson Bremer, Anhel Di Marija i Federiko Kjeza će biti sigurno pozvani na meč sa Nerazurima dok će današnji trening dati odgovor da li i Dušan Vlahović može da izađe na megdan večitom rivalu.

Bremer će sa Danilom (preskočio meč sa PSŽ-om zbog kartona) i kapitenom Leonardom Bonučijem činiti poslednju liniju odbrane ispred Vojćeha Ščesnija. Oko Di Marije postoje nedoumice da li da igra od prvog minuta ili da bude džoker sa klupe. Ta vrsta rebusa ne važi za Kjezu. Federiko će sigurno početi meč na klupi i trebalo bi da dobije šansu u drugom poluvremenu, barem pola sata.

I Simone Inzagi može da računa na povratak jednog od ključnih igrača Marcela Brozovića. Režiser igre se oporavio i biće na klupi. Trener Nerazura nema motiv da ga baca u vatru rovitog jer je Hakan Čalhanoglu vrhunski odmenio Hrvata. Jedina stvarna dilema oko sastava milianskog kluba se odnosi na odbranu: Frančesko Ačerbi ili Stefan De Fraj.

Inače, Gazeta je danas izračunala da je svaki minut Romelua Lukakua proveden na terenu od povratka u Apijano Đentile košato klub više od 46.875 evra. Računica je prosta, bruto plata Lukakua iznosi 12.000.000 evra, do sada je već dobio trećinu, a odigrao je 256 minuta, postigao dva gola i napavio jednu asistenciju.

Ironija sudbine je i da su jedina dva fudbalera koji su bili povređeni duže vreme u prvom delu sezone bila dva najplaćenja igrača Inetra: Lukaku i Brozović.



tagovi

Karlo AnćelotiLučano SpaletiStefano PioliAntonio KonteSimone InzagiBuongiorno ItaliaNikolo ZanioloRomelu Lukaku

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara