(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Juventus ljut na Dibalu, zabrinut za Kjezu i navija za Srbiju

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.03.23. | 13:18

De Laurentis sprema novi ugovor za Spaletija, Lacio hoće da gradi novi identitet

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nema mira u Kontinasi. Pobeda nad Interom, optimizam da će se 19. aprila Juvu vratiti oduzeti bodovi, oporavak dela fudbalera od povreda i želja da se Kostić i Vlahović vrate napunjeni dodatnom energijom posle nastupa za Srbiju, zamenjeni su strahom za Federika Kjezu, ljutnjom na Dibalu i njegovog advokata, a na kraju je izašla na videlo i prepiska privatnog čata Juvntusovih rukovodilaca koja potvrđuje postojanje „potpisanog dogovora“ kluba sa Ronaldom o plati Portugalca tokom lokdauna zbog pandemije.

Izabrane vesti

Krenimo redom. Federiko Kjeza oseća i dalje bolove u kolenima i pored toga što snimci ne pokazuju nikakvo oštećenje ili anomaliju. Olakšavajuća okolnost je da Kjeza oseća jači bol u desnom kolenu koje je povredio nedavno, dok je levo koleno operisao pre godinu dana zbog kidanja ligemenata.

Italijanski napadač je zakazao pregled u austrijskoj klinici gde je operisan kako bi se podvrgnuo detaljnim pregledima i konsultovao sa lekarima koji su ga operisali. U Juventusu su veoma zabrinuti jer bi još jedan stop značio da Kjeza mora da preskoči april, mesec u kojem Juve mora da odigra devet utakmica u Seriji A, Ligi Evrope i Kupu Italije koji će odlučiti sudbinu sezone Stare dame.

Zahtevi advokata Paula Dibale prema klubu (54.000.000 evra) podigli su veliku prašinu. U Juventusu kažu da tužba još nije stigla i da će do kraja aprila Argentinac imati novac koji mu klub duguje na osnovu neisplaćenih plata iz perioda lokdauna. Što se tiče nadoknade štete za propuštenu zaradu u klubu tvrde da ne postoji nijedan validni pravni osnov po kojem bi Juve trebalo da plati odštetu.

Dibala (©Reuters)Dibala (©Reuters)

Ipak, obelodanjivanje namera Dibalinog advokata proizvelo je furiozne reakcije navijača Juventusa na društvenim mrežama. Za Dibalu je to veliki problem jer on ima preko 50.000.000 pratilaca na raznim platformama. Međutim, postoji i kolateralni benefit za Hoju: dok je sa jedne strane preko noći postao najomraženiji lik u svetu bjankonera, to ga je posledično popelo na pijedestal među navijačima Rome. Toliko da se već priča da imamo novog Zibija Bonjeka. Podsetimo, legendarni Poljak i pored toga što je bio deo najjačeg Juventusa u istoriji, prvaci sveta iz 1982. godine plus Platini i Bonjek, je i danas jedan od najomraženijih bivših asova u Torinu i među omiljenim u Rimu. Bonjek je po završenoj karijeri ostao da živi u Rimu.

Na kraju je isplivala na površinu i prepiska između rukovodilaca Juventusa, u okviru istrage Prizma, koja potvrđuje postojanje potpisanog dogovora između Ronalda i Juventusa o isplati 19.000.000 evra. Podsetimo, ako se dokaže da je Juve lažirao godišnje bilanse zahvaljujući neisitinitom predstavljanju troškova za plate fudbalera rizikuje da bude izbačen iz UEFA takmičenja i da završi u Seriji D.

INTER BI DA PRODA KOREU I KUPI ORSOLINIJA

Jedan od prvih zadataka Pjera Auzilija u sledećem prelaznom roku je da proda Hoakina Koreu, jednu od najvećih promašenih investicija Intera u poslednjih deset godina, odmah iza Žoaa Marija i Gabrijela Barboza zvanog Gabigol. Italijanski mediji pokušavaju da pomognu Nerazurima sa tekstovima i naslovima o interesovanju klubova iz Premijer lige (Vest Hem i Aston Vila) i iz Španije (Sevilja).

Izbor klubova u koje bi mogao da ode Korea je sužen jer prima, po sezoni, blizu 4.000.000 evra sa bonusima u Interu i Nerazuri moraju da ga prodaju za barem 20.000.000 evra kako bi izgbeli tzv. minusvalencu.

Auzilio i Marota su već bacili oko na zamenu za Koreu. Reč je o Rikardu Orsoliniju, napadaču Bolonje koji se preporodio pod palicom Siniše Mihajlovića, a definitivno „eksplodirao“ u ovoj godini. Orsolini je od početka godine postigao pet golova i svi su bili odlučujući, uključujući i onaj Interu na Dal‘Ari pre nekoliko nedelja.

Orsoliniju ističe ugovor u 2024. godini i pregovori o produžetku ugovora do 2026. godine su ušli u ćorsokak, jer napadač traži povećanje plate na 1.600.000 evra plus bonusi. Cifra koju Bolonja ne želi da plati, tako da je njegova prodaja sledećg leta postala realna opcija.

LACIO SVE VIŠE „ITALIANA“

Izgleda da gazda Lacija Klaudio Lotito želi da izađe u susret zahtevima Mauricija Sarija da pojača sastav Nebeskoplavih sa italijanskim fudbalerima ili strancima koji igraju toliko dugo u Seriji A da se već mogu smatrati domaćim igračima. Ideja je da se kreira identitet tima po kojem bi Lacio bio prepoznatljiv.

Sari (©Reuters)Sari (©Reuters)

Dva igrača koji odgovaraju profilu koji je opisao Sari su Roberto Galjardini i Manolo Gabijadini. Igraču Intera ističe ugovor i došao bi u Formelo bez evra obeštećenja. Galjardini bi dao veznom redu Sarija ono što on traži već duže vreme: mišiće, izdržljivost, visinu. Ujedno Galjardini je i čovek zadatka, odnosno idealan za taktike u kojima je potrebno markirati jednog igrača drugog tima.

Manolo Gabijadini ima samo jednu manu za Lacio: ugovor mu ističe u 2026. godini sa Sampdorijom. Međutim ta prepreka će biti mnogo manje visoka ako Samp završi u Seriji B. Inače, Gabijadini je jedan od retkih fudbalera koji bi mogao da bude istovremeno validna alternativa za Imobilea u ulozi prvog špica, ali i potencijal za krilnog napadač u u formaciji 4-3-3 ili drugog špica u modelu 4-3-1-2.

DE LAURENTIS SPREMA NOVI UGOVOR ZA SPALETIJA

Predsednik Napolija Aurelio De Laurentis ne gubi vreme. Prvo želi da produži ugovor Lučanu Spaletiju, a onda da se posveti sledećem prelaznom roku koji će biti vatrometan za Azure, kako na ulazu tako i na izlazu.

De Laurentis ima jednostranu opciju da produži ugovor Spaletiju do 2024. godine. Međutim, gazda kluba želi da cementira stručnjaka koji mu je doneo prvi skudeto od preuzima Napolija pre gotovo 20 godina. Karta na koju želi da igra De Laurentis je povećanje plate.

Spaleti (©Reuters)Spaleti (©Reuters)

Spaleti je prihvatio da prima gotovo duplo manje novca nego u Interu posle dvogodišnje pauze. Podsetimo, Nerazuri su plaćali pet miliona po godini toskaskog trenera, a trenutno ima 3.000.000 evra sa uključenim premijama i bonusima. Početna ponuda je četiri miliona plus bonusi i premije i to odmah od juna meseca.

MILAN SE VRAĆA NA STARO

Stefano Pioli je odlučio da se vrati na staru formacijsku postavku 4-2-3-1 posle crne serije u Seriji A (Rosoneri su osvojili samo jedan bod na poslednja tri meča u prvenstvu), i pored toga što je šampion Italije sa tročlanom odbranom u proseku primao duplo manje golova u ovoj sezoni. Sa formacijom 4-2-3-1 golmani Milana su primali 1,4 gola po utakmici, a sa modelom 3-4-2-1 prosek je bio 0,7.

I pored toga što je trojna odbrana donela stabilnost i plasman u četvrtfinale Lige šampiona, poraz u Udinama je bio toliko traumatičan za Milan da se od Piolija traži reakcija i promena brzine, tim pre što njegov tim čeka najteži protivnik u ovoj sezoni, Napoli, i to ne samo u Seriji A već i u Ligi šampiona. Sa novom-starom odbranom među startere se vraća Kalabrija u ulozi desnog beka, a tandem centralnih defanzivaca bi trebalo da čine, barem na prvom meču sa Napolijem, Tomori i Kalulu. Istini za volju sa četvoročlanom odbrambenom linijom rastu šanse iskusnog Kjaera da se vrati među standardne prvotimce.


tagovi

JuventusFederiko KjezaDušan VlahovićFilip KostićLacioInterMilanSerija ARomaNapoliLučano Spaleti

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara