Antonio Konte (Reuters)
Antonio Konte (Reuters)

Buongiorno Italia: Posle Trapatonija, Lipija i Alegrija, Konte četvrta podgrejana supa Juvea?

Vreme čitanja: 7min | pet. 28.10.22. | 13:06

Napoli kao Bajern i Siti a košta tri, četiri puta manje

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Advokat Đani Anjeli je igrače i trenere povratnike apostrofirao kao „podgrejane supe“ stavljajući do znanja da oni nisu nikada dobro rešenje. Đovani Trapatoni, Marčelo Lipi i pogotovo Maks Alegri su bili mnogo ubedljiviji i bolji u svojim prvim avanturama sa Juventusom nego u repriznim. Kako stvari stoje, barem tako tvrdi Gazeta delo Sport, Antonio Konte bi sledećeg leta mogao da postane četvrti trener u poslednjih 30 godina koji se vraća na klupu Juvea kao spasilac.

Izabrane vesti

Ključni momenat, u rekonstrukciji koju predstavlja danas milanski dnevnik, je susret Andree Anjelija i Antonija Kontea, pre par meseci, na kojem su razjasnili sve međusobne sporove i uspostavili ponovo dobre i korektne odnose.

Sve do danas se govorilo da su šanse da se Antonio Konte vrati u Juventus samo u domenu teorije imajući u vidu odnos između familije Anjeli-Elkan i trofejnog stručnjaka. Način na koji je Konte otišao iz Juvea u leto 2014. godine i sve što se događalo posle je potvrđivalo tu tezu.

Pavel Nedved i Fabio Paratiči su sve utanačili za povratak Kontea na klupu Juvea, pre tri i po godine, ali je Anjeli sve stopirao i ceo transfer je pao u vodu. Konte je čekao do poslednjeg momenta a onda se dogovorio sa Interom. Nije tajna da je Antoniov ego ogroman i doživeo je kao nizak udarac ćutanje Juvea i pored njegovog eksplicitnog stava da bi se vratio u Kontinasu.

Varnice između Anjelija i Kontea na mečevima Juvea i Intera su bile proizvod pomenute epizode iz proleća 2019. godine. Od tada nekoliko zajedničkih prijatelja je pokušalo da ih pomiri, ali bez uspeha, dve strane su bile nepomirljive, sve do pre par meseci kada je došlo do susreta tet-a-tet i sve je došlo na svoje mesto.

Odugovlačenje Kontea da potpiše produžetak ugovora sa Totenhemom i pored faraonske ponude se dovodi u direktnu vez sa namerom da se vrati u Juventusi i završi posao koji je iznenada prekinuo čuvenom rečenicom da se ne ide u restoran gde ručak košta 100 evra sa deset evra u džepu.

Očigledno je da Konte smatra da on ima još uvek šta da pruži Juventusu, pitanje je samo da li Bjankoneri vide u njemu rešenje za izlazak iz krize koja traje već treću godinu zaredom.

Kao i 2011. godine kada je Konte zvao Anjelija da ga uzme za trenera ubeđujući ga da može da otvori novi pobednički ciklus tako bi i sada mogao da bude rešenje za okretanja lista u Juveu koje se sprema sledećeg leta.

RIMLJANI SE MUČILI PROTIV SKROMNIH SKANDINAVACA

Roma i Lacio su izašli kao pobednici iz mečeva sa Helsinkijem odnosno Midtjilandom, ali su se namučili mnogo više nego što se očekivalo i sledećeg četvrtka, tri dana pre rimskog derbija imaće impertiv pobede da bi prošli u sledeću fazu Lige Evrope (Roma) ili osvojili prvo mesto u grupi (Lacio).

Sergej Milinković-Savić je obogatio svoj učinak u ovoj sezoni sa još jednim golom i sada je na kvoti pet golova i sedam asistencija. Ako bude nastavio u ovom trendu mogao bi da završi sezonu sa blizu 20 golova i preko 20 asistencija. Protiv Danaca je Sergej igrao kapitenski od prvog minuta do kraja i uz Zakanjija i Pedra je bio najbolji u redovima Lacija. Srpski as je dobio ocenu od 7 do 7,5.

Posle meča na podsećanje italijanskih kolega da u Evropi samo De Brujne ima bolje brojeve od njega među igračima veznog reda (deset asistencija i tri gola a Sergej sedam asistencija i pet golova) Milinković je pokazao da je čvrsto sa nogama na zemlji: „De Brujne je apsolutno broj jedan. Ja moram da nastavim da treniram i da budem još bolji“.

Proba sa Kančelijerijem u ulozi centarfora nije prošla dobro kao ni sa Hilom u zadnjoj liniji, dok je tinejdžer Romero pokazao da bi Sari trebalo češće da mu pruža šansu. Kančelijeri ne može da igra u ulozi centarfora i to se videlo veoma jasno. Čim ga je Sari prebacio na krilo, bivši fudbaler Verone je prodisao i pokazao da ima štofa za Lacio.

Trio Pedro – Felipe Anderson – Zakanji je još jednom pokazao da je toliko dobro ukokmponovan da se odsustvo Čira Imobilea uopšte ne oseća. Pedro je postigao odlučujući gol, Felipe je asistirao za gol Milinkovića a Zakanji je dao loptu za Pedrov pogodak.

Mala enigma i potenciljalno trnovit slučaj bi mogao da bude Luis Alberto. Drugu utakmicu zaredom Španac ne samo da nije bio među starterima već nije ni ušao u igru.

Roma je stigla uz mnogo muke i malo sreće do pobede u Finskoj na sintetičkom terenu. Ruku na srce Murinjo je u pravu kada kaže da se je igranje na veštačkoj podlozi drugi sport.

Interesantno je da su kao i u Laciju mlade snage podbacile a senatori su na kraju spasili obraz Đalorosima. Volpato se našao na opšte iznenađenje u početnom sastavu, ali nije opravdao poverenje. Dobra vest za Murinja je da se Ejbraham probudio: Englez nije samo postigao gol nego je generalno bio najbolji igrač na terenu kreirajući šanse, otvarajući prostor i učestvujući sve vreme u igri Đalorosih.

Protiv Verone, Murinjo će imati na raspolaganju Zaniola a očekuje se i da Beloti dobije šansu pošto je presedeo ceo meč na klupi u Helsinkiju. Murinjo je počeo da raspoređuje snage svojih fudbalera jer ih u sledeće dve nedelje čeka pet utakmica, među kojima i derbi sa Lacijom.

Ohrabrujući signali stižu od Čelika i Matića koji bi trebalo da budu na spisku putnika za meč sa Veronom.

LUKA PRORADIO I PORED NENAŠTIMOVANIH NIŠANSKIH SPRAVA

„Luka is back“, pojavili su se naslovi i komentari na engleskom povodom dva gola Luke Jovića koji su Fjorentini omogućili da pobedi Bašakšehir i da osigura plasman u sledeću fazu Lige konferencija.

Srpski centarfor je uglavnom ocenjen sa sedmicom zbog toga što je pored dva postignuta gola, u stilu pravog centarfora – oportuniste u kaznenom prostoru, promašio barem tri izgledne šanse.

Za Ljubičaste je od fundamentalnog značaja da Jović nastavi da rešeta mreže regularno jer bez Lukinih golova teško je poverovati da će Fjorentina uspeti da se trgne u Seriji A i približi se zoni koja vodi u evropska kup takmičenja. Interesantno je da svi mediji podsećaju da je Luka na poslednjih šest mečeva postigao pet golova i da je i dalje polemičan kad proslavlja postignute golove pokazujući da su ga kritike baš pogodile.

Aleksa Terzić nije postigao gol, ali je uz Jovića i Kuamea bio najbolji igrač u redovima tima Vinčenca Italjana. Poboljšanje forme srpkog beka je očigledno i trener Fjorentine je na slatkim mukama da izabere između Terzića i iskusnog Biragija.

Nikola Milenković je posle greške na startu meča (zahvaljući kapitenu Fjorentine Aleksić nije završio u ofsajdu), odgirao meč na visokom nivou i na kraju zaslužio prelaznu šesticu uprkos početnom kiksu.

INTER ŠIRI JEDRA

Nerazuri su izašli iz tunela u kojem su se zaglavili na prelazu između septembra u oktobar i sada su uhvatili zalet. Dobre vesti stižu jedna drugu. Romelu Lukaku se vratio i Simone Inzagi sada ima napadački trio na raspolaganju s kojim malo ko može da se pohvali. Belgijanac će biti postepeno integrisan u prvi tim. Protiv Sampdorije i Bajerna bi trebalo da dobije šansu u drugom poluvremenu a protiv Juventusa je plan da igra od prvog minuta.

Veoma ohrabrujući signali stižu i od Marcela Brozovića. Hrvatski reprezentativac će se vratiti na teren protiv Bajerna i kao Lukaku i on će biti u konkurenciji za startnu postavu protiv Juventusa.

Juče je stiglo i ohrabrenje da bi pregovori sa Milanom Škrinjarom mogli da se zaključe vrlo brzo, već sledeće nedelje, i to sa potpisom produžetka ugovora koji ističe sledećeg juna. Inter je stavio na sto 6.500.000 evra po sezoni, maksimalno što može da ponudi poštujući klupski plafon za plate (Lukaku je slučaj sui generis). Škrinjarovi menadžeri nisu odbili ponudu, naprotiv pokazali su spremnost da pregovaraju i pored toga što PSŽ nudi devet miliona. Ključ bi mogao da bude dugi ugovor, na pet godina, koji bi praktično vezao Slovaka do kraja karijere za Inter. Tome u prilog ide činjenica da su sa stola skinuta rešenja poput kratkih ugovora ili raskidnih klauzula. Inter očekuje da zatvori celu priču već sledeće nedelje.

NAPOLI KAO BAJERN I SITI A KOŠTA TRI – ČETIRI PUTA MANJE

Lučano Spaleti je uspeo da konstruiše tim Napolija koji postiže golove i rezultate kao Bajern iz Minhena i Mančester Siti a ispred je moćnog Real Madrida i bogatog PSŽ- a. Ništa ne bi bilo neobično da tim iz Napolija ne fakturiše tri puta manje od Bajerna i Mančester Sitija (oko 230 miliona prema 700 miliona evra) i ima plate igrač koje su takođe tri puta manje: malo više od 70 miliona prema cirka 225 miliona evra.

Statistika pokazuje da je Napoli u prvenstvu i Ligi šampiona postigao 46 golova, kao PSŽ, a samo su Mančester Siti i Bajern ispred sa 47 odnosno 48 golova. Iza njih su na petom mestu Real Madrid sa 38 golova i Liverpul sa 37 golova.

Spaleti je uspeo da preokrene paradigmu o italijanskim klubovima. Azuri su sve suprtono od onoga što predstavlajuju u kolektivnoj imaginaciji italijanskih klubova: Napoli igra brzi, dinamični fudbal, sa jednim ili dva dodira lopte, drži ritam tokom celog meča i trese mreže na neumoljiv način, bez obzira ko predvodi napad Osimen, Raspadori ili Simeone.

Takođe ne treba zaboraviti doprinos Koreanca Kima. Nije pretereno reći da ono što je doneo Kvarachelija zamenjujući Insinjea na levom boku to je Kim obezbedio odbrani Napolija menjajući totema Kulibalija. Bivši igrač Fenerbahčea nije samo zid u odbrani Napolija i neka vrsta „kerbera“ sa Rahmanijem ali i Žuanom Žesusom i Estigorom, već i veoma pouzdani režiser iz poslednje linije. U Seriji A samo Škrinjar ima više uspešnih pasova od Kima: 650 prema 620. Takođe, posle Mereta i Di Lorenca, Kim je odigrao najviše minuta u dresu Napolija, od maksimalnih 1440 minuta, Koreanac je proveo na terenu 1.350 minuta.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno ItaliaSergej Milinković SavićLuka JovićAntonio Konte

Obaveštavaj me

Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara