©AFP
©AFP

Crnogorci maštali osam minuta: Soboslaj za 90 sekundi režirao preokret i olakšao posao Srbiji

Vreme čitanja: 2min | ned. 19.11.23. | 16:56

Selekcija Marka Rosija trijumfom okončala kvalifikacioni ciklus - 3:1

Dupla pobeda nad Srbijom dala je za pravo Mađarima da u finišu kvalifikacionog ciklusa smanje gas. I to su izabranici Marka Rosija učinili. Upisali su remi sa Litvanijom, pa još jedan sa Bugarskom, na poluvreme protiv Crne Gore imali gol zaostatka... Rizikovale su naše komšije sa severa da slabim rezultatima u završnici bace senku na plasman na Evropsko prvenstvo. Ipak, na kraju su put Nemačke krenuli u velikom stilu pošto su u poslednjem kolu posle preokreta savladali Sokolove i sačuvali lidersku poziciju u grupi – 3:1 (0:1). 

Plasirali su se Mađari na treće uzastopno evropsko prvenstvo i sa sobom poveli - Srbiju. Mogli su da kalkulišu budući da su još uoči poslednjeg kola matematički overili vizu za Nemačku, imali luksuz da biraju da li će na žreb iz drugog ili trećeg šešira, nakrcanog kvalitetnijim reprezentacijama, ali su se poneli sportski, podigli broj obrtaja u nastavku i ubili svaku nadu Crnogorcima da mogu do neverovatnog poduhvata.

Izabrane vesti

Nadu koja je živela svega osam minuta. Toliko su Crnogorci maštali da bi mogli da preskoče Srbiju i ruku pod ruku sa Mađarima obezbede mesto među 24 najbolje selekcije Starog kontinenta. Teško je reći da bi bilo nezasluženo. Jer Sokolovi su od 36. minuta prvencem Slobodana Rubežića u dresu sa državnim grbom imali rezultat po koji su došli. A, kada je Rusev u 59. minutu utakmice u Leskovcu izjednačio rezultat zacaklile su oči ljudima u taboru Crne Gore. Bio im je potreban još "samo" jedan pogodak Bugara, pogodak koji bi ih vinuo na drugo mesto grupe.

I dočekali su ga! Selekcija Ilijana Ilijeva režirala je preokret u 69. minutu, samo što su Crnogorci već tada bili u zaostatku... Kapiten mađarske reprezentacije Dominik Soboslaj preuzeo je sredinom drugog poluvremena stvari u svoje ruke i za devedeset sekundi režirao preokret. U 67. minutu nanizao je trojicu crnogorskih fudbalera pre nego što je zakucao loptu u dalji ugao iskosa sa desne strane (prvi gol Soboslaja pogledajte OVDE), minut i po kasnije iskoristio sjajno dodavanje Adama Martina i mirnoćom u završnici namamio osmehe na lica srpskih reprezentativaca (drugi gol Soboslaja pogledajte OVDE), ali i utabao put Mađarima ka petom trijumfu u kvalifikacijama.

Trijumfu koji je u trećem minutu nadoknade overio Adam Nađi, ali koji je prethodno sa nekoliko odličnih intervencija sačuvao Denes Dibuš. Crnogorci se nisu predavali, naredio je Stevan Jovetić kapitenski juriš po izjednačujući gol, tri velike stopostotne šanse imali su gosti da do njega doći (dve Andrija Radulović, jednu Nikola Krstović), ali je čuvar mreže Ferencvaroša opravdao poverenje selektora Rosija i sprečio Sokolove da makar još malo maštaju.

KVALIFIKACIJE ZA EP - DESETO (POSLEDNJE) KOLO

Nedelja

Srbija - Bugarska 2:2 (1:0)

/Veljković 17, Babić 81 - Rusev 59, Despodov 69/

Mađarska - Crna Gora 3:1 (0:1)

/Soboslaj 67, 68, Nađi 90+3 - Rubežić 36/



tagovi

Fudbalska reprezentacija Mađarskereprezentacija Mađarskereprezentacija Crne GoreKvalifikacije za Euro 2024kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara