Arijan Ademi i Ulrik Saltnes (©AFP)
Arijan Ademi i Ulrik Saltnes (©AFP)

Dinamo ima problem s kvalifikacijama: Ostaje li Balkan bez Lige šampiona?

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.08.22. | 13:01

Bode brani prednost 1:0 na Maksimiru u revanšu poslednjeg kola kvalifikacija

Crvena zvezda nije uspela, a večeras će da bude poznato da li će Balkan da ima predstavnika u najznačajnijem kontinentalnom takmičenju. Zagrebački Dinamo je tokom poslednjih desetak godina bio čest učesnik faze po grupama Lige šampiona, a da bi isti učinak ponovio i ove jeseni mora da nadoknadi zaostatak od jednog gola iz prve utakmice sa Bodeom (1:0).

Kada se u obzir uzmu iskustvo i rejting domaćih reklo bi se da je nastup Modrih među evropskom elitom sigurna stvar. Međutim, tako je izgledalo i prošlog leta, pa se pokazalo da je račun pravljen bez krčmara. Tada je Dinamu poslednja prepreka na putu ka grupi bio Šerif iz Tiraspolja, koji je u prvom meču slavio kao domaćin sa ubedljivih 3:0, dok je zagrebački revanš okončan bez pogodaka.

Izabrane vesti

Momci sa Maksimira morali su da se zadovolje nastupom u Ligi Evrope, u kojoj su takmičenje završili u prvoj eliminacionoj rundi, ali su ponovo, šesti put zaredom, osvojili domaću titulu i vratili se u borbu za Ligu šampiona. Tim Anta Čačića preživeo je Škupi, pošto je posle nerešenog rezultata 2:2 na svom terenu prošao u naredno kolo pobedom od 1:0 u gostima. Protiv Ludogoreca iz Razgrada Modri su lakše izašli na kraj sa pobedama 2:1 i 4:2.

I ove sezone stvari idu sjajno za Zagrepčane. Posle šest utakmica Dinamo je lider u nacionalnom prvenstvu sa 16 od mogućih 18 bodova, a generalna proba za važnu utakmicu kvalifikacija bila je uspešna. Osijek je deklasiran minulog vikenda sa 5:2. Mislav Oršić je do sada četiri puta pogađao metu i najbolji je strelac Modrih.

21.00: (1,85) Dinamo Zagreb (3,70) Bode (4,60)

S druge strane, tim iz grada Bodea sa 50.000 duša, u provinciji Nordland, bio je merilo svega u Norveškoj u poslednje dve godine. Državna titula osvajana je dva puta uzastopno. To su takođe bila premijerna dva šampionata ikada za klub. Sada bi na severu Evrope želeli da plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona stave šlag na tortu.

Norveška je jedna od retkih evropskih zemalja koje svoju sezonu prilagođavaju godišnjem ritmu. Zato je više od polovine utakmica u elitnoj seriji već odigrano. U ovom trenutku ne izgleda da će gosti moći da odbrane titulu. Posle 19 utakmica, Glimt zaostaje sedam bodova za liderom Moldeom. To bi značilo učešće u Ligi konferencije sledeće godine.

Bode je neporažen u devet utakmica u svim takmičenjima. U ligi je posle šest pobeda u nizu došlo do blagog nazadovanja prošlog vikenda. U generalnoj probi za revanš, tim trenera Kjetila Knutsena remizirao je kod kuće 2:2 protiv Ham Kama.

Pošto Norvežani nisu visoko kotirani na UEFA rang-listi, morali su da prođu sva tri prethodna kola kvalifikacija, protiv Ki Klaksvika, Linfilda i Žalgirisa. Snaga Norvežana očigledno leži u ofanzivi. Protivnički golmani su u domaćem takmičenju već 50 puta savladani. To je daleko najbolji učinak u Elitseriji. Lani je Bode igrao u grupnoj fazi Lige konferencije i potom dogurao do četvrtfinala, izbacivši na tom putu Seltik i AZ Alkmar i namučivši Romu. To je još jedan razlog zbog kojeg izabranici Anta Čačića moraju krajnje ozbiljno da uđu u ovaj duel, a s obzirom na rezultat prošlonedeljnog okršaja, moraće da napadnu od starta.

--------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 4. KOLO, REVANŠI

Utorak

Benfika – Dinamo Kijev 3:0 (3:0)

/Otamendi 27, Rafa Silva 40, Neres 42/, prvi meč 2:0

Plzenj – Karabag 2:1 (0:1)

/Kopic 58, Kliment 73 – Ozobić 38/, prvi meč 0:0

Crvena zvezda – Makabi Haifa 2:2 (2:1)

/Pešić 27, Ivanić 43 – Sandgren 45+5, Pavkov 90ag/, prvi meč 2:3

Sreda

21.00: (1,85) Dinamo Zagreb (3,70) Bode (4,60), prvi meč 0:1

21.00: (1,75) PSV (3,70) Rendžers (4,70), prvi meč 2:2

21.00: (2,25) Trabzon (3,50) Kopenhagen (3,35), prvi meč 1:2

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaDinamo ZagrebBode Glimt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara