Strahinja Eraković (FK Zenit)
Strahinja Eraković (FK Zenit)

Dinamov skaut Tanasijević o Srbima u Rusiji: Eraković na 60-70 odsto, Babić pogodak, Jokan odbio Arape

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.09.23. | 13:54

Nekadašnji defanzivac Vojvodine pohvalio i rad Vladimira Ivića u Krasnodaru

Ruski fudbal odavno nije bio puniji Srba i igrača sa ovih prostora. Stranci sa Zapada uglavnom zaobliaze ruske klubove zbog sankcija što je širom otvorilo vrata igračima i trenerima sa Balkana.

Jovan Tanasijević, nekadašnji defanzivac Vojvodine i reprezentacije Crne Gore je igrao za moskovski Dinamo, po jednu sezonu proveo u Rostovu i Belgorodu da bi karijeru završio u Inđiji. Danas radi kao skaut moskovskog Dinama i specijalnost su mu igrači sa Balkana zbog čega je za ruske medije komentarisao aktuelnosti u tamošnjem fudbalu i srpske fudbalere i trenere.

Izabrane vesti

Trenutno je čudna situacija u ruskoj Premijer ligi. Zenit nije prvi na tabeli. Kako to objašnjavate?

„Ostali klubovi su ojačali, a Zenit je oslabio jer je ostao bez lidera Malkolma. Vendel i Klaudinjo ponekad deluju kao da nisu dovoljno motivisani. Očekivao sam bolji prelazni rok od Zenita. Sa druge strane, Krasnodar se kladio na fudbal koji donosi rezultat. Ivić odavno koristi tu filozofiju i zna kako da je primeni“, kaže Tanasijević.

Da li ste iznenađeni napretkom Krasnodara kod Vladimira Ivića? I činjenicom da se tako brzo prilagodio.

Ivić je Srbin, a ljudi sa Balkana se lako adaptiraju svugde. Pogotovo u Rusiji. Vladimir je dugo živeo u Grčkoj a to je zemlja sličnog mentaliteta ruskom. Njegova najveća prednost je potpuno odsustvo demokratije u timu. Naravno, ruskim igračima treba dozvoliti slobodu, ali u ograničenim količinama. Trener je taj koji treba da se pita za sve. Od Ivića se očekuje rezultat i on donosi rezultat. Da, ima dobar tim ali je bez dobrih igrača nemoguće praviti rezultate. Ivićeve zasluge su ogromne“.

Krasnodar je uvek bio poznat po angažmanima trenera koji imaju lepršav stil igre. Sada se čini da su se odlučili za rezultat.

„Uopšte ne mislim da Krasnodar igra ružno. Ivić je našao balans između atraktivnog stila i rezultata. Naučio je igrače da je pobeđivanje najvažnije i oni voli da rade sa njim“.

Vaš Dinamo je na petom mestu sa novim trenerom Marselom Ličkom koji je nasledio Slavišu Jokanovića. Gde je Jokanović sada?

„Marsel još traži pravi balans koji Krasnodar ima sa Ivićem. Potrebno mu je vremena i verujem da ćemo posle oktobarske pauze biti bolji. Očigledno je da igramo emotivnije dok smo kod Jokanovića bili kao da je uključen autopilot. Jokanović češto posećuje Novi Sad i čeka ponude. Ponekad ga vidim na utakmicama jer voli da gleda fudbal. Znam da je imao neke ponude ali da nije želeo da ide u Saudijsku Arabiju i UAE“.

Posle dugo vremena ruski klubovi su prelazni rok završili u finansijskom plusu.

„Najviše zbog sankcija. Plus što se domaći igrači bolje razvijaju nego ranije i nema toliko potrebe za kupovinama. Setite se dolaska Željka Buvača u Dinamo. Momentalno je počeo da privlači mlade talente i da promoviše fudbalere iz omladinaca u prvi tim. Sada to rade i ostali klubovi. Mnogi mladići su se dokazali i evo imate primer Sazonova koji je prešao u Torino. To je dobar trend“.

Kako vidite srpske fudbalere koji su došli u Rusiju? Za početak, Srđana Babića?

„Veoma dobar fudbaler. Vojvodinina škola. Osvojio je Svetsko prvenstvo sa omladincima Srbije iako je od mnogih bio godinu dana mlađi. Stekao je i dobro iskustvo u Španiji gde je mnogo naučio o taktici. On je igrač visoke klase koji još nije dostigao vrhunac karijere. Siguran sam da je Spartak pogodio sa njim“.

Strahinja Eraković je došao u Zenit kao jedno od najskupljih pojačanja leta.

„On je drugačiji štoper od Babića po stilu. Brži je, aktivniji, dobar u igri ’jedan na jedan’. Istovremeno je veoma mlad, a reprezentativac je. Zenit je dobio dobrog igrača. Ali mu je potrebno još vremena da se navikne. Očekujem od njega da pokaže pravo lice tek posle zimske pauze jer ipak je rusko prvenstvo jače od srpskog. Sada je Eraković na nekih 60-70 odsto mogućnosti“.

Pisalo se da ga je hteo Spartak, ali je izabrao Zenit. Zašto?

„Veza: Gasprom – generalni direktor Crvene zvezde. To je sve. Mislim da nije imao drugu opciju“.

Rubin i Baltika su takođe doveli srpske igrače.

„Da, Drezgić je mladi reprezentativac Srbije i otišao je u Kazanj. Vujačić je iskusan i borben štoper iz Partizana. Čumić je bio kapiten i lider Vojvodine. Mislim da je on dobro pojačanje. Ranđelović je već igrao za Ural i meni je interesantan. Generalno je porastao trend dovođenja srpskih igrača. Što zbog sankcija, što zbog njihove brze adaptacije, što zbog pravoslavne vere koja je njima bitna. Nadam se da će se nastaviti sa ovom praksom“.

Dinamo je napustio najveći talenat Arsen Zaharjan i prešao je u Real Sosijedad.

„Bilo je samo pitanje momenta kada će da ode. Nije samo Sosijedad bio zainteresovan već najmanje još tri ili četiri ozbiljna kluba. Ali Španci su napravili najveće napore da ga dovedu. Mislim da je napravio dobar izbor. Biće mu potrebno vremena da se navikne, ali od zime ćemo videti pravog Arsena. On je pametan dečko, ispred svog vremena. Ne brinite za njega“.

Vaš prijatelj Aleksander Keržakov je otišao da trenira Spartak iz Subotice. Kako mu je tamo?

„Nije loš. Gledao sam dve njegove utakmice i oba puta je pobedio 1:0. Klub mu je doveo dobra pojačanja i očekujem ga u zoni plej-ofa. Pre su uvek igrali sa četvoricom pozadi, sada kod njega igraju sa trojicom. Čujem da je Keržakov dosta čvrst i insitira na disciplini. Jeste, bilo je i nekih poraza ali uglavnom nezasluženih. Igra je bila dobra. Saša raste u dobrog trenera. Spartak je osrednji klub za srpske uslove i on zna da će dobiti šansu u nekom ozbiljnijem ako u Subotici napravi rezultat“. 

Član Crvene zvezde je i Jegor Prucev za koga pišu da ga snima i Roma. Da li ste čuli nešto o tome?

„Da bi nekoga ocenili, potrebno je da igra. On je irgao jako malo i sada je dobio veću šansu na pozajmici u Celju. Videćemo kako će proći u Sloveniji. U Srbiji nije dobijao šansu“.


tagovi

Jovan TanasijevićStrahinja ErakovićSrđan BabićVladimir IvićJegor PrucevAleksandar KeržakovSlaviša Jokanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara