Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Direktan obračun LDU Kita i Independijentea u borbi za vrh Ekvadora

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.09.22. | 23:03

Aukas je trenutno vodeći, ali Blankosi i tim iz Sangolkija se nadaju čelu

Najupečatljiviji meč 11. kola druge faze ekvadorske Lige Pro na programu je noćas (01.00), kada se na stadionu Rodrigo Paz Delgato u Kitu, poznatijem kao Kasa Blanka, sastaju domaćin LDU i aktuelni finalista Kopa Sudamerikane Independijente del Valje. Obe ekipe su usred borbe da se popnu na vrh koji drži Aukas, a ovaj duel može biti od presudnog značaja, s obzirom da je do kraja druge faze takmičenja preostalo još četiri runde, dok Orijentalosi sa tri boda prednosti čvrsto drže čelnu poziciju bez ijednog poraza.

Independijente je trenutno drugi sa tri boda zaostatka za liderom, dok je Liga treća sa četiri poena manje. Između njih postoji samo bod razlike i tu leži značaj ovog okršaja. Eventualna pobeda bi Independijenteu omogućila da izbaci LDU iz dalje trke za vrh tabele i izvrši pritisak na Aukas, a sa druge strane potencijalni trijumf domaćina pomerio bi ga na tabeli za jedno mesto više, na dva boda ispred prugastih i jedan manje od lidera.

Izabrane vesti

Ipak, i pored toga što su Valjekosi protekle nedelje uspeli da obezbede svoje drugo finale u Kopa Sudamerikani, tim LDU-a na ovaj duel dolazi sa blagim oreolom favorita i nada se da će se pokazati u punom sjaju pred svojim navijačima. Međutim, rovovska bitka “poen po poen” za liderstvo u šampionatu, kako stvari trenutno stoje, potrajaće do kraja formata, i veoma je bitno savladati direktnog konkurenta za prva mesta.

01.00: (2,25) LDU Kito (3,15) Independijente del Valje (3,15)

U poslednjem kolu, Blankosi su se suočili sa Mušuk Runom u gostima i na kraju slavili rezultatom 2:1, uspevši da posle četiri uzastopna gostovanja, pri povratku kući donesu sva tri boda. Pozitivan rezultat je sastav koji prerdvodi argentinski stručnjak Luis Zubeldija, ostavio na trećoj poziciji tabele ekvadorske Pro lige, sa do sada osvojenih 18 bodova, iz pet pobeda, tri remija i dva poraza.

U poslednjih pet zvanično odigranih utakmica ove sezone zabeležene su tri pobede, jedan remi i jedan poraz. U tom nizu pobedili su Emelek, Kumbaju i već pomenutu Mušuk Runu, pored toga što su izgubili od Orensea i remizirali sa Barselonom iz Gvajakila. Igrajući kod kuće, LDU je u poslednjih 10 utakmica u svim takmičenjima zabeležio kampanju od šest pobeda, tri remija sa jednim porazom.

Na drugoj strani je tim Independijente del Valjea, koji je zauzvrat potvrdio plasman u veliko finale Kopa Sudamerikane savladavši Melgar iz Perua, dokazavši svoju superiornost nad Peruanskim protivnikom. Sredinom nedelje tim je takođe imao izvanredan učinak u pobedi od 1:0 nad Nueve de Oktubrom, ostavši u životu u Kupu Ekvadora uz važan trijumf.

Pored toga, za pohvalu je i njegov pohod na vrh tabele Pro Lige, koji je i dalje traje posle pobede nad Delfinom od 2:0, čime se trenutno nalazi na drugom mestu sa 19 osvojenih bodova, samo tri manje od Aukasa, koji predvodi šampionat. U prethodnih pet duela zabeležene su četiri pobede, bez remija i sa jednim pretrpljenim poraz, savladavši Delfin, Nueve de Oktubre i dva puta Melgar, pored poraza od Deportivo Kuenke.

U poslednjih 10 mečeva kada su izašli na teren kao gosti, tim Independijente zabeležio je kampanju od sedam pobeda, jednog remija i dva poraza. Valjekosi u ovaj okršaj dolaze sa tri uzastopne pobede na tri različita turnira, kako u Kopa Sudamerikani, tako i u Kupu Ekvadora i Ligi Pro. Ahilova peta Negriazulesa bila su dva od tri poraza koja su pretrpeli u domaćem prvenstvu kao gosti.

Činjenica da igra na svom terenu daje LDU-u određenu prednost u ovom meču, kao i činjenica da je tim odmorniji, i svu svoju energiju usmerava na bitku u nacionalnom šampionatu, dok se Del Valje takmiči i za međunarodni trofej, kao i za Kup Ekvadora.

Poslednji okršaj ovih timova, odigran je 2. maja, takođe u sklopu 11. kola, tada faze jedan na stadionu u Sangolkiju, kada je domaći sastav slavio minimalnim rezultatom. Zanimljivo je i to, da je Independijente ostvario pobede na poslednjih pet međusobnih duela, a niz nepobedivosti sa nerešenim ishodima, produžuje se na osam uzastupnih utakmica, što znači da je LDU poslednji put uspeo da savlada rivala iz predgrađa Kita, pre nešto više od četiri godine, kada je na ovom istom stadionu slavio sa 1:0.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

EKVADOR 1 - 11. KOLO

Subota

Deportivo Kuenka - Kumbaja 1:1 (1:1)

Makara - Gualaseo U TOKU

Delfin - 9. Oktobar U TOKU

Nedelja

01.00: (2,25) LDU Kito (3,15) Independijente del Valje (3,15)

20.00: (1,42) Universidad Katolika (4,10) Orense (7,50)

22.30: (1,35) Aukas (4,50) Tehniko Universitario (8,50)

Ponedeljak

01.00: (2,20) Emelek (3,20) Barselona (3,20)

Utorak

02.00: (2,45) Gvajakil Siti (3,15) Mušuk Runa (2,80)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Ekvador 1LDU KitoIndependijente del Valje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara