Novi dres Engleske
Novi dres Engleske

Englezi digli frku zbog dresa: Ovo nije naš krst, ovo je igranje sa našom zastavom

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.03.24. | 15:02

I promocija LBGT vrednosti, kažu tradicionalisti, dok u Savezu ističu – nema veze sa tim

Bliži se Evropsko prvenstvo, navijači su na iglama, a proizvođači nekad toliko slobodni da kao da ih namerno provociraju sa željom da ih gurnu preko granice zdravog razuma. Puma se tako poigrala sa osećanjima svih selekcija koje su nosile njenu opremu u Kataru – i mi se naježimo svaki put kad vidimo one bele dresove – ali sada je i Najki, inače poznat po kvalitetu i dizajnu dresova, na sebe navukao gnev Engleza.

Istina, umeo je Najki i ranije da izazove reakcije, sećamo se svi onih fluorescentnih modnih detalja zgodnih za svaku priliku sem za teren, ali ovakav odjek verovatno nisu ni tamo očekivali. Jer pored standardnih zanovetala javili su se čak i neki poslanici, među njima i Najdžel Faraž, nekada uticajni političar i jedan od najzaslužnijih za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Izabrane vesti

Problem je nastao oko krsta Svetog Đorđa, crvenog na beloj pozadini koji krasi englesku zastavu. Baš taj krst Najki je obojio, iliti kako je sama kompanija navela: razigrala. Nije dugo morala da čeka na odgovor,

Apsolutna sprdnja! Ovo nije ni u kakvoj vezi sa krstom Svetog Đorđa. Zašto bi se dođavola neko izvinjavao na svojoj ‘engleštini’ ako će da igra za Englesku na Evropskom prvenstvu. Sprdnja”, rekao je Faraž.

Poslanik reformista Li Anderson je optužio Najki za lažno moralisanje i hajde da kažemo nasilno propagiranje vrednosti kojima se tradicionalisti protive. U ovom konkretnom slučaju, a zbog tih razigranih boja, jasno je da se misli na LBTG vrednosti.

Odakle im posle svega hrabrosti da me pitaju zašto želim svoju zemlju nazad. Ovo mora odmah da prestane. Nastavi li se, idem prvim avionom za Ruandu”.

Političari naravno ne urade uvek ono što kažu – najblaže rečeno – ali fudbalski fanatici obično su tradicionalisti i, mada u Fudbalskom savezu tvrde da boje apsolutno nemaju nikakve veze sa LBGTQ+ zajednicom, nije im baš prijalo što se neko “razigravao” sa zastavom Engleske. Biznismen i nekadašnji vlasnik Kristal Palasa Sajmon Džordan, sada kolumnista desno orjentisanog Dejli Mejla, pristojno je to objasnio.

Ne razumem baš zašto se Najki razigravao sa našim identitetom. Da li je naš identitet šala ili nešto čega bi trebalo da se stidimo? Ja mislim da bi time trebalo da se ponosimo. Ne vidim da je uvredljiv. Mislim da je neophodan. I umesto da ga prisvojimo, mi ga promenimo u nekakav beznačajan krst koji nikome ne znači ništa. Nijedna druga zemlja na svetu ne bi ovo dozvolila”.

Kontroverzni Džoi Barton nije naravno bio tako rečit, a nije ni propustio priliku da prećuti…

Zašto dugine boje? Zašto niste menjali obeležja Francuske, SAD ili Holandije. Pravi navijači bi trebalo da bojkotuju ovaj dres. Sramota. Ja svojim sinovima ovo neću kupiti. Mogli su da na njega stave i duginu ili zastavu Palestine ili Ukrajine. Popravi ovo, Najki”.

Trenutno, nema najava da će dres biti promenjen. Debitovaće u prijateljskom sudaru sa Brazilom. I nosiće ga na Evropskom prvenstvu.

A drugo, i nisu baš dugine boje?


tagovi

Fudbalska asocijacija EngleskeNajki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara