Mohamed Salah posle gola Sitiju (©Reuters)
Mohamed Salah posle gola Sitiju (©Reuters)

Faraonova kletva stigla Mančester Siti, Salah digao Liverpul iz pepela!

Vreme čitanja: 5min | ned. 16.10.22. | 19:30

Na muci se poznaju junaci, Enfild i dalje veruje u čudo, Darvin pokazao sebičluk koji je mogao skupo da košta Redse

Možda su Liverpulove šanse da osvoji titulu u Premijer ligi nestale posle velikog pada u poslednjih mesec i po dana, te samo dva osvojena boda u tri kola do danas. Ako je Liverpul zaista ispao, bar je učinio toliko da sa sobom povuče i Mančester Siti što ostavlja Arsenal usamljen na čelu prvenstva!

Strahovali su svi na Enfildu od današnjeg gostovanja Mančester Sitija posle onoga što je Liverpul preživeo u Londonu protiv Arsenala prošlog vikenda, strahovali jer je pretilo da bi Erling Haland mogao da nastavi teror ostrvskim fudbalom i servira Liverpulu debakl kakav je Mančester junajted preživeo nedavno. Ne samo da neverovatni golgeter nije zavio grad rok'n'rola u crno, već je imao sporednu ulogu u danu kada je Siti stigla Faraonova kletva! Mohamed Salah je u jednoj briljantnoj sekvenci napravio šou i bacio Kop u trans posle izuzetne vizije Alisona Bekera i asistencije preko pola terena koja je prethodila prvoklasnom rolingu egipatskog asa pored Žoaa Kansela za gol koji je rešio derbi dva velikana - 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

Biće pakleno teško Liverpulu da stigne 14 bodova zaostatka za prvoplasiranim Arsenalom, ali Enfild veruje. Veruje u čudo, veruje u spektakularni zaokret sezone koja je dosad više podsećala na jednu od brojnih koje su Liverpulove pristalice mogle da gledaju tokom tri decenije iščekivanja famozne šampionske krune.

Mohamed Salah iskoristio je svoje supermoći da podigne Liverpul iz pepela i vrati mu boju u licu. Dok su mnogi izvan Enfilda čekali da vide novu Halandovu majstoriju, Egipćanin je bio taj koji je terorisao Sitijevu odbranu celo popodne. Na kraju je morao da bude odlučujući faktor derbija. Da uradi ono što nije dvadesetak minuta ranije, kada je pucao bez greške, ali je Ederson krajnjim naporima skinuo siguran gol i dao saigračima razlog više da krenu napred i napadnu pobedu. Mogao je da se proslavi i briljantnom asistencijom za Žotu, ali je Portugalac glavom pogodio spoljni deo mreže...

Salahov gol nije mogao da dođe u boljem momentu. Nema možda sezonu kakve je imao ranijih godina, ali je trenutak čiste inspiracije i lucidnosti učinio da se Kanselo nađe na stubu srama, a Alison bude autor jedne od najlepših asistencija ove godine. Teško će Liverpul do odlikovanja i biće uspeh ako do kraja uđe u zonu Lige šampiona, Siti posle ovog poraza mora da prebaci igru u viši stepen prenosa jer Arsenal ima četiri boda više...

Bez obzira što je viđen samo jedan gol, derbi je bio odličan. Pun naboja, intenziteta, kvalitetne igre na obe strane... Plus je na kraju Jirgen Klop isključen pošto je pobesneo na Entonija Tejlora koji u finišu utakmice nije svirao faul Bernarda Silve nad Salahom. Pocrveneo je od besa Nemac, rekao Tejloru sve i svašta, pre toga njegovom pomoćniku kraj bliže aut-linije, a onda i krenuo u tunel pre nego što mu je ovaj pokazao crveni karton, svestan da se neće provući samo sa opomenom. Ta je situacija digla temperaturu na terenu, jer su se Bernardo i Salah našli u konfliktu koji su dodatno zakomplikovali Van Dajk i Haland, prvo u želji da spreče dalju svađu, a onda su se i sami umešali... Liverpul je do kraja izdržao i uspeo da sačuva pobedu.

Klop je postavu osakaćenu povredama morao da “krpi“ na sve moguće načine. Džejms Milner je najveći deo utakmice proveo na desnom beku, još roviti Diogo Žota igrao je od starta, kao i Harvi Eliot. Ipak je Klop najveću promenu napravio u špicu napada pošto je poslao Darvina Nunjeza na klupu, a od starta gurnuo Roberta Firmina. Videlo se kasnije zašto je Nunjez počeo kao rezerva i zašto se sve glasnije priča o tome da 100.000.000 evra plaćeni Urugvajac nije spreman za Premijer ligu i ovaj nivo fudbala.

O tome nešto kasnije... Pep Gvardiola je uspeo bez problema nadoknadio izostanak trilinga Voker – Stons – Filips, ali je Siti ostao kratkih rukava... Svi su čekali da vide obračun Darvina i Halanda, od toga nisu videli ništa. Haland je za celu utakmicu imao samo dve prave situacije da matira Alisona. Prvo je u 40. minutu pucao glavom po sredini gola, ali je njegov pokušaj osujetio golman Liverpula. Baš kao što je zaustavio i projektil iz 64. minuta kada je Alison reagovao još bolje. Može se reći da je Virdžil van Dajk odradio strašan posao danas protiv čoveka kojem je ovo tek druga utakmica u prvenstvu u kojoj nije zatresao mrežu, prva od Brajtona. Kapiten Redsa direktno je sprečio da Haland pogodi metu nedugo pošto je Salah matirao Edersona, tako što je pametno ispratio centaršut sa desne strane i u poslednjem trenutku glavom skinuo Halandu zicer.

Mnogo će se pričati o detalju iz 53. minuta, kada je Tejlor poništio gol Filu Fodenu. Momak koji je nedavno potpisao novi ugovor sa Sitijem uspeo je da zatrese mrežu pošto se Haland izborio za loptu pored Alisona u jednoj tesnoj situaciji, ipak... Gol je poništen posle gledanja VAR snimka. Izgledalo je prvo da je Haland skrivio faul nad Alisonom u kontaktu sa loptom, ispostavilo se da je Tejlor gledao nešto sasvim drugo i zaista svirao faul Norvežanina, ali zbog povlačenja Fabinja za dres nekoliko trenutaka ranije... Gvardiola je u neverici odmahivao rukom, smatrajući da je njegov tim oštećen za čist gol. Ispostavilo se da bi isti verovatno dao drugi tok utakmici. Ovako, Liverpul je uzvratio udarac i dobio veliku bitku.

A, šta reći za Darvina Nunjeza. Sebičluk napadača koji se nalazi pod ogromnim pritiskom zbog igara ispod kvaliteta fudbalera plaćenog devetocifrenu sumu novca naterao ga je da upropasti najbolju akciju posle gola. Liverpul je mogao da overi pobedu i pre poslednjeg sudijskog zvižduka iz kontre u kojoj se Salah nudio sam na drugoj strani terena. Bila je to kontra tri na jedan u koju je bio uključen i Diogo Žota. Darvin je poželeo da sve sam završi iako je mogao zatvorenih očiju da uposli Salaha. Išao je, išao i doneo katastrofalnu odluku... Samo nekoliko trenutaka posle ovoga imao je još jednu bolju šansu da stvarno pogodi metu. Pokušao je sa lobom koji je izgledao krajnje smešno, tužno...

Na kraju dobra vest za Redse pored trijumfa je i pojavljivanje Trenta Aleksander Arnolda na terenu. Šuškalo se da ga neće biti bar dve sedmice, on se pojavio u 90. minutu, zaigrao i obradovao navijače. No, svi se sada najviše raduju pobedi nad velikim rivalom...

PREMIJER LIGA – 11. KOLO

Petak

Brentford - Brajton 2:0 (1:0)

/Toni 27, 64pen/

Subota

Lester - Krital Palas 0:0

Fulam - Bornmut 2:2 (1:2)

/Diop 22, Mitrović 52 penal – Solanke 2, Lerma 29/

Vulverhempton - Notingem Forest 1:0 (0:0)

/Neves 56/

Totenhem - Everton 2:0 (0:0)

/Kejn 59 penal, Hejbjerg 86/

Nedelja

Aston Vila - Čelsi 0:2 (0:1)

/Maunt 6, 65/

Sautempton - Vest Hem 1:1 (1:0)

/Pero 20 – Rajs 64/

Mančester junajted - Njukasl 0:0

Lids - Arsenal 0:1 (0:1)

/Saka 35/

Nedelja

Liverpul - Mančester Siti 1:0 (0:0)

/Salah 76/



tagovi

Erling HalandMančester SitiLiverpulMohamed SalahEdersonAlison

Obaveštavaj me

Man. Siti
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara