(©Reuters)
(©Reuters)

Francuska stavila tačku na najlepšu mundijalsku bajku: Šampion sveta ide po novu titulu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.12.22. | 21:55

Trikolori preko hrabrog Maroka do finala Mundijala sa Argentinom – 2:0

Afrički san je završen. Bajka o autsajderu koji postaje šampion, kao u nekom holivudskom filmu, ipak se neće desiti na Mundijalu u Kataru, jer je sjajni, hrabri Maroko zaustavljen korak pre finala.

Aktuelni prvak sveta, Francuska, ide po novu titulu. Ide po uspeh koji niko nije ponovio od Peleovog Brazila 1962. godine. Trikolori Didijea Dešana će se u nedelju sa Argentinom boriti za novu, drugu uzastopnu titulu šampiona planete.

Izabrane vesti

Gol Tea Ernandeza već u 4. minutu rešio je sve dileme u drugom polufinalnom meču, Francuska je maltene od starta imala gol prednosti, što je bio nedostižan zadatak za Maroko – 2:0.

Dve velike, najveće zvezde Pari Sen Žermena će se sudariti u finalu Mundijala. Na jednoj strani Lionel Mesi, na drugoj Kilijan Mbape. Pariški Sveci nisu uspeli da dođu do pehara Lige šampiona, za kojim toliko žude, ali će makar imati prvaka planete. Sa koje god strane da dođe. Dva velika asa, jedan čija će zvezda polako silaziti sa scene posle Katara i drugi koji je tu da preuzme to centralno mesto svetske fudbalske scene, obračunaće se za najvredniji trofej.

Maroko nema razloga za tugu. Odigrao je perfektan Mundijal, nadmašio sva očekivanja, a skupo je prodao kožu i u polufinalu. Ovog puta nije to bila defanzivna klinika, jer je utakmicu krenuo maltene iz hendikepa, ali je afrički tim pokazao da ume i da napada, da mu ofanziva nije nepoznat teren.

Imao je Onuahi sjajan udarac u 10. minutu, pa je El Jamik pogodio stativu makazicama pred kraj prvog poluvremena, a bilo je i lepih akcija koje nisu donele tako velike prilike. Spuštenog garda je igrao Maroko, doduše bio je na to i prinuđen, tako da uzdignutih glava selektor Valid Regragi i njegovi puleni mogu visoko podignutih glava da se vrate u domovinu. Dobacili su koplje svog kontinenta tamo gde niko pre njih nije uspeo.

Francuska je nastavila tradiciju. Zvuči neverovatno, ali od pet poslednjih polufinalnih golova Trikolora, četiri su postigli defanzivci. Put ka finalu ranije su utirali Tiram (dva gola) i Umtiti, a večeras im se pridružio Teo Ernandez. Lepo se snašao levi bek plavih posle pravog karambola u šesnaestercu Maroka i doneo vođstvo prvaku sveta. Dao mu ogromnu injekciju samopouzdanja, otvorio vrata finala.

Moglo je sve da bude gotovo u 17. minutu kada je Žiru pobegao odbrani Maroka, topovski tukao i pogodio stativu. A i u 36. minutu Mbape je bio blizu, njegov udarac je zaustavljen malo ispred gol-linije.

Igru spuštenih gardova donelo je drugo poluvreme. Maroko je napadao i napadao, uspevao je prvaka sveta da sabije na njegovu polovinu, da ga ugura u šesnaesterac. Nije bilo ni sreće, ni spretnosti u napadu Lavova Atlasa, Atijat Alah je imao dve solidne prilike, Hamdala je previše komplikovao u šesnaestercu…

Kako to obično biva, kada se čini da gol visi u vazduhu, a nikako da “padne”, dogodi se na drugih strani terena. Mbape se prošetao kroz šesnaesterac Maroka u 79. minutu, lopta se još srećno odbila do Kolo Muanija, koji je samo minut ranije ušao u igru i egzekucija je bila najlakši deo posla, na praznu mrežu za tri metra – 2:0. Kraj.

Kapa dole Marokancima, nisu klonuli duhom ni posle toga, ali kada nisu uspeli da za 75 minuta stignu jedan, delovalo je nemoguće da za deset minuta stignu dva gola zaostatka. Imali su kolosalnu šansu i u 94. minutu, ispred gol-linije je zaustavljena lopta...

Rezultat to ne govori, ali Francuska je teže nego što se očekivalo stigla do finala. Pokazala je i da je opasna kao mungos u napadu, mada i da ima pukotina pozadi kroz koje bi mogao da se provuče “mali pauk” Alvarez ili veliki Mesi u nedelju.

Gužva se razišla, ostala su dva najbolja tima i čist teren na Lusailu. Nedelja, 16 časova. Svet čeka novog šampiona.


tagovi

Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija MarokaKatar2022Teo ErnandezRandal Kolo Muani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara