Sedrik Bakambu (©AFP)
Sedrik Bakambu (©AFP)

Guan za 5 od 5, zicer i za SIPG

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.08.20. | 08:21

Ekipe iz Pekinga i Šangaja jedine dve neporažene ekipe u dosadašnjem toku kineske Superlige

Uzbudljiva sezona nas očekuje u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. Posle nekompletnog petog kola samo su dva tima neporažena, i to oba u Grupi B u Sučou – Peking Guan i Šangaj SIPG.

Prošlogodišnji vicešampion Kine, Guan, jedina je ekipa sa maksimalnim učinkom u prva četiri kola. Ekipa francuskog stručnjaka Bruna Ženesija danas (12.00) ne bi trebalo da ima težak posao sa novim članom elite, Đindaom koji nema pobedu u Superligi. Ima tri remija, i to uzastopna, i poraz na startu sezone od Vuhana.

Izabrane vesti

Za novog superligaša standardan je na startu sezone nekadašnji reprezentativac Srbije, bivši štoper Olimpijakosa, Jagoš Vuković. On je početkom godine stigao u Đindao. Najveće pojačanje je dolazak Francuza Romana Alesandrinija iz Los Anđeles Galaksija. Njih dvojica su zasad jedini stranci koji su se ustalilu u startnoj postavi novog superligaša.

Ekipa iz Pekinga prošle sezone je bila najveći rival šampionu Guangdžou Evegrandeu za titulu. Pojačanje obe sezone je Brazilac Fernando, plaćen zimus 9.600.000 evra moskovskom Spartaku. Alan Karvaljo je došao na pozajmicu iz šampiona Kine, a tu si i poznati igrači, Brazilac Renato Augusto, Sedrik Bakambu, napadač iz DR Kongo, bivši igrač Viljareaala, zatim Španac Žonatan Vijera i Korejanac Kim Min Jae. Ova dva tima nikada nisu igrala. Na tri od četiri utakmice Guana ove sezone dolazio je tip 3+.

Šampion Kine iz 2018. godine, Šangaj SIPG, ima najzvučnija imena. Godinama su nosioci igre Brazilci, Hulk i Oskar, a prošlog leta je iz Vest Hema stigao Srbin sa austrijskim pasošem Marko Arnautović. Na startu šampionata u prvi plan u timu portugalskog stručnjaka Vitora Pereira iskočio je Karioka, Rikardo Lopes, strelac četiri gola u prva četiri kola prvenstva. On je početkom godine pojačao SIPG iz korejskog šampiona, Đeonbuka. Hulk je igrao samo na premijeri, a posle je propustio tri utakmice zbog povrede.

Od stranaca tu je i iskusni Uzbekistanac Odil Ahmedov. Tri pobede i remi su učinak ekipe iz Šangaja, a danas (14.00) ne bi trebalo da bude problema protiv debitanta u društvu najboljih, Šijadžuanga koji je dobro počeo šampionat, ima samo jedan poraz.

U ekipi su trojica Brazilaca - Mateus, Murigi i Romulo (Brazil), Oskar Maritu iz Konga i Stipila Sunzu, reprezentativac Zambije. Trener je Iranac Afšin Gotbi. U šampionatu Kine mogu da igraju u isto vreme četvorica fudbalera sa inostranim pasošem, a u protokolu mogu da budu petorica.

U nedelju (09.00) se igra i odloženi meč četvrtog kola Grupe A. Dalijan dočekuje Guangdžou R&F. Ona tima nemaju pobedu, loše su počela šampionat. Pogotovo je to iznenađenje za ekipu španskog stručnjaka Rafaela Beniteza koja igra u svom gradu. Ni imena Mareka Hamšika i Salomona Rondona nisu garancija uspeha. Guangdžou R&F nije baš išlo ni prošle godine sa Draganom Stojkovićem Piksijem na kormilu, a Holanđanin Đovani Van Bronkhorst je očajno startovao na klupi. Ima samo bod u prethodna četiri kola.

Nekadašnji srpski reprezentativac, Duško Tošić, nije još debitovao u ovom šampionatu u dresu ekipe izu Guangžoua. Problem je realizacija. Samo gol, uz čak 11 primljenih. Nije u formi prošle sezone ubedljivo najbolji strelac kineskog šampionata, Eran Zahavi. Prošle sezone je Izraelac u 30 kola čak 29 puta zatresao mrežu, a sada samo jednom za 360 minuta.

KINA 1 – 5. KOLO

GRUPA A (DALIJAN)

Petak

Henan - Guangdžou Evergrande 1:3

/Karanga 86 - Paulinjo 42, Šihao 78, 84 /

Đijangsu - Šangaj Šenhua 0:1

/Moreno 20/

Subota

Šandong - Šenžen 2:0 (1:0)

/Pele 25, Liu Binbin 89/

Nedelja

09.00: (2,25) Dalijan (3,30) Guangdžou R&F (3,00)

GRUPA B (SUČOU)

Nedelja

12.00: (7,50) Đindao (4,50) Peking Guan (1,38)

14.00: (1,35) Šangaj SIPG (4,80) Šijadžuang (7,50)

Ponedeljak

12.00: (2,85) Vuhan (3,20) Čungćing (2,40)

14.00: (1,95) Hebei (3,45) Tjenđin Teda (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kina 1KinaPeking GuanŠangaj SIPGĐindaoOskar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara