Robert Levandovski (Reuters)
Robert Levandovski (Reuters)

Hrani Levu da ti ne vrati: Nije Ćavi kriv što Barsa promašuje najviše u Ligama petice (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.12.23. | 23:00

Katalonci poveli posle magičnog poteza Frenkija De Jonga, ali su ipak zaustavljeni na Mestalji

Nešto je trulo u ekipi Barselone. Nije doteralo cara do duvara, nije jabuka toliko pokvarena da se ne može zagristi, ali problemi postoje, a gostovanje na Mestalji učinilo ih je još evidentnijim. U duelu 17. kola Primere protiv Valensije stanje stvari na terenu ukazivalo je na to da bi Katalonci morali da slave, ali oni to, ponovo, nisu učinili - 1:1. Zašto? Zato što su još jednom bili dekoncentrisani kada je bilo najvažnije da ostanu staloženi - u završnicama akcija.

Nema tima u pet najkvalitetnijih liga Evrope koji ove sezone propušta više velikih prilika od Barselone, kako u prvim poluvremenima (23), tako i na uzorku čitavih utakmica (više od 40). Često se velikanu sa Kamp Noua ove sezone događa da duele završava sa znatno manjim brojem datih golova od onoga za koji statistika kaže da je bio očekivan (xG parametar). Tako je bilo i večeras u Valensiji.

Izabrane vesti

Ekipa je, prema Ćavijevim uputima, hranila loptama Roberta Levandovskog (naročito u prvom delu), ali 35-godišnjak i jedan od najboljih golgetera planete poslednjih desetak godina nije uzvratio pogocima. Daleko od toga da je jedini krivac za remi posle kojeg Barselona zaostaje šest bodova za liderom Đironom, a četiri za drugoplasiranim Real Madridom, uz bojazan da će taj deficit na kraju runde biti za po tri boda veći.

Objektivno, večerašnji razočaravajući remi ne sme da se spočitava Ćaviju. Kao i mnogo puta ove sezone, klupska legenda nije kriva što igrači nisu pogađali kada je zrelost akcija to nalagala. Javnost posle teškog poraza od Đirone u prošlom kolu (2:4) - kada se Barsa takođe ispromašivala - i poraza od Antverpena u rezultatski beznačajnom meču Lige šampiona, počela čak da priprema klimu za otkaz Španca zbog čega je on itekako negodovao na konferenciji pred Valensiju. Podela bodova na Mestalji svakako mu nije popravila poziciju...

Pedeset i pet minuta bilo je neophodno Barseloni da otključa vrata sjajnog Gruzijca Georgija Mamardašvilija. Nije jedan od najboljih golmana Primere mogao ništa nakon majstorskog poteza Frenkija de Jonga. Pas spoljnom mekan kao duša i 70% gola u njegovoj režiji. Ostatak zasluga podelili su asistent Rafinja i strelac Žoao Feliks. Ipak, ni za jednog od krilnih napadača Barse ne može se reći da je odigrao upečatljiv meč.

Rafinja je propustio zicer u 83. minutu za 2:1, prethodno imao još nekoliko bledih poteza u završnoj trećini rivala, a kod izjednačujućeg gola Valensije, male majstorije Uga Giljamona, upravo je njegu pobegao fudbaler Valensije. Doduše, to otvara još jedno pitanje - kako se krilni igrač našao u poziciji da brani svoj gol na kapici šesnaesterca?

Nadigrala je Barsa Valensiju, znatno više pretila Mamardašviliju, ali je već posle dva minuta mogla da povede da Injaki Penja sjajnom intervencijom nije zaustavio Romana Jaremčuka. Ali blistao je i na drugoj strani Mamardašvili, i malo pre isteka pola sata igre sprečio Levandovskog da postigne jedan od golova sezone u Primeri. Akrobatika kod Poljaka i dalje na zavidnom nivou, ali ostao je Leva bez pogotka (šutirao ka golu čak četiri puta u prvom poluvremenu) i bez sumnje produbio nezadovoljstvo navijača.

Možda je grupnu fazu završila kao prva u grupi sa Portom, Šahtjorom i Antverpenom, ali titula u Primeri koju brani joj polako ali sigurno klizi iz ruku.

PRIMERA – 17. KOLO

Petak

Osasuna - Rajo Valjekano 1:0 (0:0)

/Raul 90+5/

Subota

Selta - Granada 1:0 (1:0)

/Larsen 20/

Atletik Bilbao - Atletiko Madrid 2:0 (0:0)

/Guruzeta 51, N. Vilijams 64/

Sevilja - Hetafe 0:3 (0:2)

/Majoral pen 5, Mata 37, Grinvud pen 80/

Valensija - Barselona 1:1 (0:0)

/Giljamon 70 - Feliks 55/

Nedelja

14.00: (2,70) Almerija (3,05) Majorka (2,80)

16.15: (1,75) Sosijedad (3,70) Betis (5,50)

18.30: (1,93) Las Palmas (3,35) Kadiz (4,30)

21.00: (1,30) Real Madrid (5,90) Viljareal (9,00)

Ponedeljak

21.00: (1,55) Điriona (4,10) Alaves (6,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BarselonaValensijaRobert LevandovskiĆavi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara