©Reuters
©Reuters

Hrvatsku mazi sreća, a ima i junačinu Livakovića - odbranio tri penala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.12.22. | 18:45

Vatreni tek na penal ruletu obezbedili plasman u narednu fazu, briljantni golman zaustavio Samuraje (4:2)

Japan je na svom putu savladao dva šampiona sveta, jednog čak i eliminisao, ali je poklekao pred aktuelnim vicešampionom planete! Iako su Samuraji stekli prednost u prvom poluvremenu, gol Ivana Perišića vratio je neizvesnost koja je trajala do penala u kojima je ulogu heroja poneo golman Dominik Livaković sa tri odbranjena jedanaesterca - 4:2.

Nepisano pravilo u aktuelnom veku kada su u pitanju Hrvati i eliminacione faze velikih takmičenja potvrđeno je i danas - ukoliko prođu grupnu fazu, Vatreni o daljoj sudbini odlučuju tek posle 90 minuta. Počelo je na Evropskom prvenstvu 2008. godine porazom u četvrtfinalu od Turske na penale, tradicija je nastavljena protiv Portugalije osam godina kasnije kada je selekcija sa Pirineja u produžetku obezbedila polufinale, a dve godine kasnije, na prethodnom Mundijalu, Hrvatska je do finala stigla savladavši Dansku i Rusiju na Penale, odnosno Englesku u produžecima. Poraz od Francuske u finalu ispostavio se kao prvi duel u eliminacionoj fazi koji su naše komšije završile u sat i po borbe, a na praksu da o sudbini odlučuju posle maratona Hrvati su nastavili na Evropskom prvenstvu prošle godine kada su ispali od Španije u produžecima.

Izabrane vesti

Kada se sagleda navedeni niz, nije ni mogao da se očekuje drugačiji scenario, ponovo je tim Zlatka Dalića bio primoran da se zadrži makar 120 minuta na terenu, a kako ni dodatnih pola sata nisu razrešili pitanje pobednika odluku je doneo penal rulet i poslao među osam najboljih timova sveta upravo evropsku selekciju.

Iako posle eliminacije zvuči čak i malo paradoksalno, uspeo je Japan da namuči Vatrene i više nego Nemačku i Španiju koje je ostavio praznih šaka u duelima grupne faze, čak je Morijasuov tim golom Daizena Maede u 43. minutu ukrasio vrlo dobro prvo poluvreme, međutim značajno iskustvo koje je Hrvatska stekla kroz učešće na prethodnim velikim takmičenjima ispostavilo se kao dragoceno, te je golom Ivana Perišića evropski predstavnik u nastavku neutralisao zaostatak i doneo izjednačenje koje je ostalo na snazi do kraja produžetaka.

Penal rulet koji je usledio ispostavio se kao simultanka jednog čoveka - Dominika Livakovića. Golman Hrvatske odbranio je udarce Minamina, Mitome i Jošide, te se pogodak Asana ispostavio kao nedovoljan jer su sa druge strane precizni bili Vlašić, Brozović i Pašalić.

Iako je Hrvatska imala dve zrelije prilike od Japana tokom prvog dela utakmice, azijski predstavnik bio je tim koji je uglavnom diktirao tempo, a inicijativu je u vođstvo pretočio Daison Maeda. Pogotku fudbalera Seltika prethodile su uigrana akcija iz kornera i centaršut Doana. Ipak, u kojoj meri je dragoceno iskustvo koje poseduju lideri selekcije Hrvatske demonstrirao je Ivan Perišić u 55. minutu. Centaršut Dejana Lovrena sa desnog krila Perišić je zahvatio glavom na oko 12 metara od gola rivala i preciznim udarcem u dalji ugao pretočio u izjednačenje.

As Totenhema desetim golom za reprezentaciju na velikim takmičenjima ujedno se i osamio na listi najboljih strelaca Hrvatske nadmašivši Davora Šukera. Iako nerešeni rezultat očigledno nije zadovoljio apetite aktera, kako se bližio kraj utakmice bila je očigledna sve veća spremnost obe reprezentacije na produžetke, a dileme pre dodatnih 30 minuta mogli su da otklone Endo, Modrić i Perišić čiji su pokušaji izmamili usdahe, ali nisu bili dovoljni da promene rezultat. Na niz pomenutih pretnji nadovezao se Mitoma vrlo dobrim udarcem u 105. minutu, ali je njegov šut zaustavio Livaković. Kao da je najavio neverovatne intervencije koje su usledile...

Rampa koju je spustio hrvatski čuvar mreže zaustavila je Japan i stavila tačku na niz iznenađenja Samuraja, dok su Hrvati napravili novi korak na Mundijalu gde će u četvrtfinalu odmeriti snage sa boljim iz susreta Brazil - Južna Koreja.

JAPAN - HRVATSKA 1:1, PENALIMA 1:3

/Maeda 43 - Perišić 56/

Stadion: Al Džanub (Al Vakra)

Sudija: Ismail Elfat (Sjedinjene Američke Države)

Žuti karton: Kovačić, Barišić (Hrvatska)

Japan (3-4-3): Gonda - Tomijasu, Jošida, Taniguči - Ito, Endo, Morita, Nagatomo (od 64. Mitoma) - Doan (od 87. Minamino), Maeda (od 64. Asano), Kamada (od 75. Sakai).

Hrvatska (4-1-2-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić - Brozović - Kovačić (od 98. Vlašić), Modrić (od 98. Majer) - Kramarić (od 68. Pašalić), Petković (od 62. Budimir, od 106. Livaja), Perišić (od 106. Oršić).



tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija hrvatskefudbalska reprezentacija Japana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara