Tijeri Etongu (©Starsport)
Tijeri Etongu (©Starsport)

Ispit karijere za Etongua – protiv Zvezde se ide među zvezde

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.10.22. | 10:48

Kamerunac se baš istakao u dvomeču sa Javorom, na debiju za niški Radnički, ali danas će biti na istinskoj proveri svojih kvaliteta

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

U sportu je to vazda tako bilo - dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Pred gostovanje Javoru u prethodnom kolu Mozzart Bet Superlige, prvom od dva vezana Nišlija u Ivanjici, trener Radničkog Nenad Lalatović našao se u ozbiljnom kadrovskom problemu u poslednjoj liniji tima. Standardni štoper Milan Savić imao je četiri žuta kartona, a do tada nezamenljivi desni bek Nikola Aksentijević se povredio.

Izabrane vesti

Odbrana koja je do tog momenta, u čak 15 takmičarskih utakmica ove sezone, samo na jednoj ostala nesavladana, morala je na totalni remont, a strateg Nišlija ovako je posložio kockice: Bazile Jamkam pomeren je na mesto desnog beka, koje je vrlo uspešno pokrivao i u završnici prethodne sezone, a upražnjene štoperske pozicije popunili su njegov sunarodnik Tijeri Etongu i Nikola Stajić.

I dok je bonus fudbaler, upravo Zvezdin đak, pristigao letos iz Grafičara, još protiv Napretka pokazao potencijal u centrali defanzivnog dela tima, a taj utisak podebljao partijom u prvenstvenoj pobedi nad Javorom, kojom se izborio i za mesto u timu kola, dvadesettrogodišnji Kamerunac bio je totalna nepoznanica čak i za najupućeniji deo javnosti. Svega par minuta na debiju u Surdulici bilo je premalo da bi se doneo bilo kakav zaključak, partija u prvom meču sa Javorom bila je više nego solidna, a onda je u kup utakmici potpuno izdominirao. Pratio Gigića, pa i Tanka kada je trebalo, sve do duboko u protivničkoj polovini terena, unosio preko potrebnu agresivnost, odlično se postavljao, pravovremeno startovao, pa Radnički ni drugi meč zaredom nije primio gol!

E sad, pošto se kod nas u fudbal svi razumeju, neko će reći „lako je protiv Javora, odigraj ti, bato, tako protiv Zvezde“. Daleko od toga da je bilo lako, ali, uz sve poštovanje Ivanjičanima, istina je i da će današnji meč predstavljati pravi test mogućnosti Etongua. Očekuje se sasvim drugi tip utakmice, igra na većem prostoru, neuporedivo više bočnih prodora koje treba braniti kvalitetnim postavljanjem i čitanjem situacija, naposletku i daleko prekaljeniji direktni suparnik u liku rođenog Nišlije Aleksandra Pešića. Ili će partije protiv Javora biti brzo zaboravljene, ili će mnogi koji su sa podsmehom ispratili epitet „bombe prelaznog roka“, sa kojim je na Čairu predstavljen letošnji dolazak Kamerunca, morati da se ugrizu za jezik.

Ostaje da se vidi da li će štoperski tandem ostati isti ili će se Kameruncu pridužiti od Stajića dosta iskusniji Savić. Na bekovima su sigurni Jamkam i Stojanović. Naravno da nije samo najuža odbrana zaslužna za mirnu mrežu na duplom gostovanju u Ivanjici. Velike zasluge stručni štab Radničkog pripisao je i veznom redu za, kako često vole da definišu, odličan defanzivni blok. Zanimljivo je da je obe utakmice povučeniju poziciju nego što je uobičajeno imao Aleksandar Mesarović i, ne računajući jednu grešku u finišu prvog poluvremena kup utakmice, posao odradio korektno. Tada ga je spasio golman Dragan Rosić, koji je ušao u vrhunsku fromu, protiv Zvezde takvi potezi mogli bi da budu kobni.

Čini se da je tu kapiten Pejović jedini siguran, a da u konkurenciju za mesto startera protiv šampiona ulazi još Marko Đurišić, koji ekipi daje jednu defanzivnu dimenziju više, dok su kandidati za poziciju prednjeg veznog igrača, onog iza najisturenijeg napadača - Saša Marjanović i Stefan Dimić. Tandem krilnih napadača JovanovićCvetković ustalio se na prethodnim mečevima, u prvenstvenoj pobedi nad Javorom bio je dosta učinkovitiji nego u kup duelu, kada nisu imali mnogo prostora, a tu još u obzir dolazi Sava Petrov, upravo do Ivanjice standradni starter na svim mečevima ove sezone. U špicu je mesto rezezvisano za Nikolu Štulića, jednog od trojice najboljih strelaca lige, kome će takođe, budući da nije bio starter u prva dva kola protiv Zvezde i Partizana, ovo biti najveći izazov u dosadašnjem toku šampionata. Ne treba nikog da iznenadi, znajući Lalatovićev sistem rada i način razmišljanja, da, u zavisnosti od rezultata, a baš na jednoj ovakvoj utakmici, šansu u drugom poluvremenu dobije 18-godišnji Matija Petrović, u koga se trener „zaljubio“ na prvi pogled i već ga je i javno najavio kao buduće otkrovenje.

I dok Crvena zvezda, hipotetički, može danas da izvede, a nije nerealno da se baš to i desi, sastav sa jednom do dve izmene u odnosu na onaj u prvom kolu tekućeg prvenstva, u kome je 10. jula savladala Nišlije sa 4:0, u startnoj postavi Radničkog, dijametralno suprotno, biće jedan, najviše dvojica igrača koji su počeli pomenutu utakmicu. Ostali su ili povređeni (Aksentijević i Mićibući) ili odavno više nisu u klubu!

To je najmanje izražen od brojnih aspekata koji Crvenu zvezdu čine apsolutnim favoritom u današnjem duelu 16. kola (17 časova, TV Arena premijum 1). Na prvom mestu je kvalitet, o statistici u međusobnim duelima već je bilo reči – Radnički ima samo bod u poslednjih 19 prvenstvenih okršaja, a nikada, u čitavom tom periodu, nije bio slabije pozicioniran na tabeli pred duel sa crveno-belima. Poslednji put kada Crvena zvezda nije dobila prvenstvenu utakmicu van svog stadiona, ne računajući gostovanja Partizanu, bilo je pre ravno godinu dana u Surdulici.

Ovo je onaj tip utakmice u kojoj od Nišlija gotovo niko ne očekuje podvig i u kojoj nemaju ama baš ništa da izgube, a nekad baš tada možeš najviše da dobiješ...

MOZZART BET SUPERLIGA - 16. KOLO

Subota

TSC - Čukarički 1:1 (1:0)

/Ratkov 25 - Drezgić 50/

Nedelja

14.00: (2,10) Radnički 1923 (3,30) Kolubara (3,70)

17.00: (11,0) Radnički Niš (6,25) Crvena zvezda (1,25)

19.00: (1,85) Novi Pazar (3,50) Voždovac (4,40)

19.00: (1,12) Partizan (9,00) Javor (20,0)

Ponedeljak

16.00: (1,80) Mladost Novi Sad (3,50) Radnik (4,70)

18.00: (2,10) Spartak (3,35) Mladost Lučani (3,60)

20.00: (2,90) Napredak (3,05) Vojvodina (2,60)

*kvote su podložne promenama



tagovi

Radnički NišMozzart Bet SuperligaTijeri Entogu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara