Lazar Kukić (©Starsport)
Lazar Kukić (©Starsport)

Orlovi otpisani u Lalinu, ali ranjena je i Furija

Vreme čitanja: 5min | sre. 08.05.24. | 08:09

Baraž za Svetsko prvenstvo: Selektor Srbije Boris Rojević ne može da računa ni na Aleksu Tufegdžića i Luku Rogana. Roviti Uroš Kojadinović i Milan Jovanović pred prvi meč sa Španijom večeras (21.00, RTS 2) u Galiciji

Sve je po rukometnu reprezentaciju Srbije krenulo loše u 2024. godini. Posle fijaska u Minhenu i poslednjeg mesta u grupnoj fazi, žreb za baraž za Svetsko prvenstvo 2025. godine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj dao nam je najtežeg rivala, svetsku supersilu – Španiju. Doduše, i Furija je ranjena. Posle godina osvajanja medalja na velikim takmičenjima (bronza na Svetskom prvenstvo 2023. godine u Stokholmu i Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine) usledio je kiks čete Đordija Ribere na šampionatu Starog kontinenta u januaru, kada u konkurenciji Hrvatske i Austrije nije uspela da se plasira u drugu fazu.

Novi selektor Srbije Boris Rojević krenuo je u martovskoj akciji protiv Poljske u Gdanjsku u proces stvaranja nove reprezentacije kojoj je glavni cilj plasman na Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. Nema više u selekciji Petra Đorđića i Ilije Abutovića, a za ovu akciju se trofejni stručnjak Vojvodine odrekao usluga Bogdana Radivojevića, vratio je u reprezentaciju Darka Đukića, Milana Jovanovića i Đorđa Đekića. Ono što stvara probleme kormilaru Orlova su brojne povrede koje su desetkovale našu selekciju.

Izabrane vesti

Za baraž sa Špancima od ranije su van stroja kapiten Mijajlo Marsenić, levo krilo Nemanja Ilić, desno krilo Vukašin Vorkapić, bekovi Nikola Zečević i Marko Milosavljević. Od igrača sa spiska za dvomeč sa Španijom novi problemi – van stroja su desno krilo Aleksa Tufegdžić, koji je došao s povredom kolena iz mađarskog Čurga i nije mogao da trenira prethodnih dana, dok pivotmena Luku Rogana muče leđa i on je definitivno otpao. Roviti su bekovi Uroš Kojadinović (zadnja loža) i Milan Jovanović (koleno).

I pored svih problema s povredama, dugog puta prvo do Porta, pa juče četiri sata autobusom do gradića u Galiciji Lalina gde se večeras (21.00, RTS 2) igra prvi meč baraža za plasman na Svetsko prvenstvo naredne godine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj, selektor Rojević ne ide s belom zastavom.

Verujem u ovu selekciju. Krivo mi je što nismo kompletni, maleri nas teraju prethodnih nedelja. Imali smo samo dva zajednička treninga, ali pokušaćemo da pariramo Španiji. Spremili smo se koliko smo mogli, momci odlično rade, vidi se da motivisani i orni. Moramo da sprečimo njihovu tranziciju, da nas ne pretrče, da se brzo vraćamo nazad i da ne pravimo u napadu tehničke greške jer Španija to uvek koristi za polukontre i kontre. Naravno, mnogo očekujemo od odbrane i golmana“, rekao je Rojević.

Revanš je za četiri dana u Novom Sadu, svi veruju u punom SPENS-u pred 6.000-7.000 gledalaca.

Borićemo se svih 60 minuta i pružiti 100 posto svojih mogućnosti. Svesni smo svih mana i vrlina, ali od onih koji budu na terenu očekujem da se bespogovorno bore, jer oni će biti ono najbolje što Srbija trenutno ima na raspolaganju. Biće to i dobra prilika za dokazivanje onima koji do sada nisu imali značajniju ulogu u reprezentaciji, a ovaj dvomeč daće nam i mnoge odgovore za budućnost. U Poljskoj smo odradili odličnu proveru, primorani smo da se prilagodimo trenutnoj situaciji i da u jako kratkom roku izvučemo maksimum”, zaključio je selektor Srbije.

Ono što može da hrabri Rojevića je dobra forma bekova Miloša Kosa iz Zagreba i Lazara Kukića iz Dinamo Bukurešta, kao i pivotmena Vesprema Dragana Pešmalbeka. Taj trio u napadu, uz ove sezone odlične golmane Dejana Milosavljeva i Vladimira Cupare, trebalo bi da bude snaga Orlova.

Đordi Ribera je dugo na klupi Španije (od 2016. godine). Napravio je sistem. U selekciju se vraća Kauldi Odriozola koga nije bilo prošlog meseca zbog povrede, a izostali su ovog puta Đoan Kaneljas, Antonio Garsija, Adrija Figueras i Feran Sole koji su bili deo Furije u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu. Selektor Španije više veruju golmanima Vesprema i Barselone Rodrigu Koralesu i Gonzalu Perezu de Vargasu u odnosu na sjajnog čuvara mreže Magdeburga Sergeja Ernandeza, junaka prolaska šampiona Evrope na finalni turnir Lige šampiona u Lankses areni u Kelnu.

I dalje su tu veterani, defanzivni specijalisti, Viran Moros i Gedeon Gvardiola, kao i desni bek Nanta Horhe Makeda. Prve zvezde selekcije su desni bek Kjelcea Aleks Dujšebajev i golman Barselone Gonzalo Perez de Vargas. Na desnom krilu je jedan od najboljih na svetu, as Barselone, Aleis Gomes Abeljo. Nema Španija mlade snage poslednjih godina, fali sveža krv (to će u budućnosti da budu braća Cikuša), pa Ribera mora da se osloni na prekaljene igrače.

21.00: (1,12) Španija (13,0) Srbija (7,75)

Bekovi su članovi najboljih evropskih kubova. Osim levorukih Makede i Aleksa Duješbajeva, tu su igrači Vesprema i PIK Segeda Agustin Kasado i Imanol Garsijandija, uz Danijela Dujšebajeva iz Kjelcea, dok će organizator igre da bude Jan Tarafeta iz francuskog Eksa.

Utakmica je dovoljno važna jer je prva, a i igramo kod kuće. Ništa ne može da se odluči samo posle 60 minuta. Kada završimo ovaj duel razmišljaćemo kako ćemo igrati drugi u Srbiji“, rekao je selektor Ribera na konfrenciji za medije.

Mnogo španski rukometaši doživeli su krah prošle nedelje u Ligi šampiona, kao što su braća Dujšebajev iz Kjelcea, Rodrigo Korales i Agustin Kasado iz Vesprema ili Makeda i Odriozola sa Nantom Ligi Evrope.

Psihiloške komponente se uvek računaju. Moramo da odigramo dve dobre utakmice, posebno u odbrani da bismo savladali Srbiju“, istakao je iskusni strateg.

Ove dve reprezentacije su odmerile snage početkom januara u Granoljersu u pripremnom turniru pred Evropsko prvenstvo. Furija je glatko pobedila Srbiju sa 32:26. Bilo je u jednom trenutku i +10 za domaćina.

Orlovi su otpisani, ali videćemo da li mogu da budu i zapisani? Španija jeste favorit, posebno i zbog brojnih problema s povredama Orlova, ali nema predaje. Furija je u Nemačkoj pokazala brojne pukotine. Na Srbiji je da to iskoristi, ostane sa aktivnim rezultatom pred revanš za četiri dana u Novom Sadu.

------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA – PRVI MEČEVI

Sreda

16.15: (3,15) Grčka (8,00) Holandija (1,50)

16.30: (2,20) Rumunija (8,00) Češka (1,90)

20.00: (1,30) Farska Ostrva (9,00) Makedonija (4,40)

21.00: (1,12) Španija (13,0) Srbija (7,75)

21.30: (1,85) Island (hendikep -12,5) Estonija (1,85)

Četvrtak

16.00: Gruzija – Austrija

18.00: Litvanija – Mađarska

18.00: Poljska – Slovačka

18.00: Slovenija – Švajcarska

20.00: Italija – Crna Gora

20.30: Portugalija – Bosna i Hercegovina

***kvote su podložne promenama


tagovi

Boris RojevićrssRukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara