Fudbaleri Osasune (©AFP)
Fudbaleri Osasune (©AFP)

Jaki sa slabima i slabi sa jakima: Osasuna izbačena iz Evrope

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.06.23. | 18:55

Klub iz Pamplone optužio UEFA da nema iste kriterijume za sve klubove posle izrečene kazne zbog "nameštanja utakmica"

Prvi put posle 16 godina Osasuna je prošle sezone obezbedila učešće u Evropi, ali ga kako stvari stoje neće dočekati. UEFA je ove subote donela odluku da izbaci klub iz Pamplone iz Lige konferencije zbog kako se navodi “nameštanja utakmica“.

Dvojica inspektora UEFA Dimitrios Davakis i Dujgu Jašar, koji više od dve nedelje rade na slučaju, zatražili su ove srede još dva dana da dobro istraže situaciju pre nego što donesu presudu. I procenili da je Osasuna kriva, jer je prekršila član 4.1g:“Nije direktor ili indirektno uključen, od stupanja na snagu člana 50(3) Statuta UEFA, odnosno od 27. aprila 2007. godine, u bilo kakvoj aktivnosti koja ima za cilj da organizuje ili utiče na ishod utakmice."

Izabrane vesti

A Osasuna je bila uključena. Davno, ali je bila. Kako se navodi, izveštaj dvojice pomenutih inspektora UEFA zasnovan je na presudi španskog Vrhovnog suda o dve utakmice iz 2014. godine u čijem nameštanju je učestvovao upravni odbor Osasune, zbog čega su u krovnoj kući evropskog fudbala odlučili da španski klub izbace iz Lige konferencije.

U Pamploni su teško prihvatili ovakvu odluku, što se da zaključiti na osnovu saoštenja u kojem su najavili žalbu, ali i optužili UEFA da nema iste kriterijume za sve klubove.

"Inspektori UEFA smatraju da je presuda Vrhovnog suda kojom se osuđuje nekoliko bivših direktora Osasune dovoljan razlog da se Osasuna, devet godina posle događaja, isključi iz evropskih takmičenja. Klub se ne slaže sa kriterijumima UEFA, žaliće se Komitetu za žalbe i najavljuje da će se legalno, do krajnjih granica, boriti da odbrani svoja prava. Jaka sa slabima i slaba sa jakima, UEFA nije htela da uzme u obzir da su sami španski sudovi bukvalno proglasili da je Osasuna žrtva preusmeravanja novca koji su izvršili neki od njenih bivšig direktora iza leđa najvišeg organa upravljanja entiteta, Skupštine i kontrolnih mehanizama samog kluba. Ovom odlukom UEFA namerava da ponovo kazni Osasunu i njenu sadašnju upravu, koja je i podnela tužbu sudu, otpočinjući pravni postupak za povraćaj novca koji je nezakonito ukraden sa računa entiteta i vraćanje njenog statusa. Možda se suočavamo sa jedinim poznatim slučajem u novijoj istoriji evropskog fudbala u kojem neki klub procesuira neke od svojih bivših menadžera, koji trenutno čekaju zatvorsku kaznu. Neophodno je podsetiti i da je Osasuna te sezone ispala u Segundu i da je kasnije bila pred ispadanjem rang niže. Klub je morao da se odvoji od sve imovine da bi otplatio deo dugova, dok su novi menadžeri stavili pod hipoteku svoje domove, svoja sredstva i svoje penzione planove da bi mogli da preusmere tok entiteta", navodi se između ostalog u saopštenju španskog kluba.

I dok u Osasuni spremaju žalbu, u Bilbau čekaju ishod čitavog procesa, jer upravo će oni u Ligu konferencije umesto kluba iz Pamplone ukoliko presuda ostane na snazi.



tagovi

OsasunaLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara