Ferguson, Ronaldo i De Hea (©Reuters)
Ferguson, Ronaldo i De Hea (©Reuters)

Junajted uveo "Ronaldo pravilo": Platni razredi kao u Bajernu, nastradaće De Hea, problematičan Rašford

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.01.23. | 12:02

Rezanje troškova na Old Trafordu...

Otišao je Kristijano Ronaldo sa Old Traforda zalupivši vrata, rastanak nije bio onakav kakvim ga je priželjkivao. Pale su teške reči, a iako je miljama daleko, Portugalac se barem kroz pravila spominje u Mančesteru. Odlučili su se u Junajtedu da izvrše revoluciju i pogledaju kako to drugi rade. Najbolje rečeno kako to minhenski Bajern radi.

Mančester junajted uvodi platne razrede, biće rezanja troškova na Teatru snova, a novotariju koju uvode - mnogi klubovi su davnih dana posegnuli za platnim razredima - nazvali su "Ronaldovo pravilo". Plate igrača na nedeljnom nivou biće ograničene na 200.000 funti, što bi u budućnosti moglo da oteža poslovanje Crvenim đavolima i veže im ruke prilikom pregovora sa igračima, ali računaju da potresa u svlačionici neće biti.

Izabrane vesti

Svi će biti ravnopravni. Ili bar približno. Smanjiće se popreki pogledi, gledanje u tuđ novčanik... Pokušavaju na Old Trafordu opet da zavedu red, da niko ne štrči i da prva zvzda ne bude neko od igrača, već - trener. Trenutno ništa ne prolazi bez amina Erika ten Haga. Dolasci, odlasci, tip treninga i rada u mlađim kategorijama. Želi Holanđanin da bude sveprisutan, da vodi glavnu reč i za sve se pita. I ne krije da mu je uzor bio ser Aleks Ferguson, te da hoće, kao u njegovo vreme, da caruje disciplina.

Nje duže vreme nema na Teatru snova...

I baš zato su u Junatedu posegli za "nepopularnim" merama. Neće se svideti svim prvotimcima, ali neki su svesni da drukčije ne može i spremni su da podnesu žrtvu. "Ronaldo pravilo" će se najviše odraziti na Davida de Heu, španski golman nedeljno prima 375.000 funti, no i pre što je doneta uredba krenuo je u pregovore oko novog ugovora. Naravno, drastično manjeg od postojećeg, jer to je jedini način da ostane na Old Trafordu i ubrzo ne traži novi klub.

Ponuda je "uzmi ili ostavi" i važi za sve, a još protekle sezone je prva žrtva bio Bruno Fernades. Srezana mu je plata kako bi konkurencija u timu bila ojačana. Sa njim su u istom platnom razredu Rafael Varan, Kazemiro i Hari Megvajer, koji je na izlaznim vratima. Na nedeljnom nivou zarađuju između 180.000 i 200.000 funti, što je gornja granica. Slični uslovi biće ponuđeni i Luku Šou, kome ugovor ističe leta 2024. godine, a najveća nepoznanica je šta će biti sa Markusom Rašfordom.

Engleski reprezentativac igra sve bolje, ekspoldirao je posle povratka sa Mundijala na kome je, takođe, igrao izvrsno. Bio je strelac za Crvene đavole u poslednjih pet utakmica - što kao starter, što kao rezervista - saigračima je servirao još dva, i mnogi su preko usta prevalili da je trenutno u top tri igrača sveta. Igra kao pod komandom Žozea Murinja, kada je navijače na Old Trafordu bacao u trans, i kada su poverovali da u njemu čuči novi Kristijano Ronaldo.

Menja ritam Markus Rašford, ima kas kao gazela, treći je po broju golova koje je dao sa klupe u istoriji kluba. ispred su samo Ole Gunar Solskjer i Čičarito Ernandez, ljudi zbog kojih je i postao poznat "Fergi tajm". Konačno Junajted ima nekoga na koga može da se osloni, a to mora da se plati.

U novu politiku se Markus Rašford ne uklapa, ugovor mu ističe za 18 meseci i produžetak će biti prioritet za sportski sektor Mančester junajteda. No, biće jako teško, jer Pari Sen Žermen je spreman da duplira ponudu, a posrnuli engleski velikan sada neće smeti da probije granicu od 200.000 funti nedeljno. Pravljenje kompromisa moglo bi da izazove požar u svlačionici, a suprotna odluka da dovede do gubitka trenutno najboljeg igrača.

Bilo kako bilo, na Teatru snova su napravili pomak. Krenuli su u promene, ostaje da se vidi kako će se one završiti. Tačnije, kakve će posledice biti i šta će doneti.



tagovi

Mančester JunajtedKristijano RonaldoDavid De HeaMarkus RašfordErik ten Hag

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara