Slavlje Gudelja (© AFP)
Slavlje Gudelja (© AFP)

Kad ga Gudelj daje to nije običan gol, samo što Sevilja ne ume da pobedi... Ne zna ni Arsenal, ostao bez Sake

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.10.23. | 23:00

Čudna utakmica u Ajndhovenu, jednako zanimljiva u Lansu gde su Francuzi naneli Tobdžijama prvi poraz u sezoni

Sevilja ne ume da pobedi u gostima u Evropi. Ni kad dvaput vodi, ni kad je sekunde dele od prekida crne serije koja traje 13 utakmica, ni kad pogodi jedan Srbin, opet ne vredi. Osvajač Lige Evrope je u Ajndhovenu bio pred premijernim slavljem na strani na međunarodnoj sceni otkako je decembra 2020. savladao Ren, činilo se da bi Nemanja Gudelj mogao da bude talisman, ali ekipa Hosea Luisa Mendilibara ima toliko defanzivnih problema na početku ove sezone da je uprkos pogotku našeg reprezentativca dvaput uspela da se vrati iz minusa i u nadoknadi stigne do boda – 2:2.

U drugoj utakmici grupe B Lans je preokretom naneo Arsenalu prvi poraz u sezoni, ali navijače Tobdžija više nego 2:1 za Francuze brine povreda Bukaja Sake, koji bi zbog nje mogao da propusti veliki derbi Premijer lige sa Mančester Sitijem, zakazan za nedelju.

Izabrane vesti

Po mnogo čemu je utakmica na Filips areni odudarala od šablona. Sevilja jeste osvajač Lige šampiona, ali na startu novog ciklusa ni izbliza ne izgleda uverljivo kao na kraju prethondog. Za razliku od Španaca, PSV je silovito počeo prvenstvo i nagovestio spremnost da se trka sa Fajenordom za titulu, zbog čega je „mirisalo“ na golove. I bilo ih je. U izobilju.

Prvi je posigao Adrija Pedrosa, posle greške Andrea Ramalja, ali ga je poništio VAR, te iako su do sredine drugog poluvremena svetlele dve nule na semaforu, osećalo se da će uslediti vatromet. Onda je po ugledu na aktiviranje bombi (spektakularni pogoci protiv Majorke i Betisa u prethonom prvenstvu i efektan na susretu sa Đirinom u ovom) aktivirao Nemanja Gudelj još jednu pirotehničku napravu i u 68. minutu Špancima doneo prednost.

Taj gol je pokazatelj kako odbrambeni fudbaleri mogu da budu korisni u napadu, centrirao je desni bek Hesus Navas, povratnik Serhio Ramos glavom spustio loptu pred drugog štopera, , a Nemanja Gudelj sjajnim volej udarcem pogodio cilj.

Tad je delovalo da gosti mogu do tri boda, ali se raspololoženje u Holandiji više puta promenilo za samo devet minuta da je opravdano zapitati se ima li povećanog brojna intervencija u bolnicama u Ajndhovenu. Najpre Luk de Jong (nekadašnji špic Sevilje) iz jedanaesterca za prvo poravnanje, onda samo što je Sevilja krenula sa centra Jusef En Nesiri je dokazao kako igra glavom, a u nadoknadi PSV da nikad ne odustaje i posle prekida pogotkom desnog beka Teza poravnao na 2:2 za prvi bod u takmičenju.

-------------------------------------------------

PSV - SEVILJA 2:2 (0:0)

/De Jong 86pen, Teze 90+5 - Gudelj 68, En Nesiri 87/

Ajndhoven

Stadion: Filips

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Žuti kartoni: Verman, Lozano, De Jong (PSV), Navas, Bade (Sevilja)

PSV (4-3-3): Benitez – Teze, Ramaljo (od 82. Bela Kočap), Boskalji (od 82. Pepi), Dest – Tilman, Shauten, Verman (od 71. Saibari) – Bakajoko (od 71. Lozano), De Jong, Lang.

SEVILJA (4-2-3-1): Niland – Navas (od 73. Huanlu), Gudelj, Ramos, Pedrosa (od 73. Akunja) – Fernando (od 66. Sou), Rakitić – Okampos (od 87. Bade), Suso (od 66. Tores), Lukebakio – En Nesiri.




Prvi poraz u sezoni pretrpeo je Arsenal. Malo ko je to mogao da očekuje posle silovitog početka Lige šampiona (4:0) protiv PSV-a i ubedljivog slavlja na gostovanju Bornmutu (4:0) u prethodnom kolu Premijer lige. Nije možda toliki problem ovih 1:2 u sudaru sa Lansom koliko činjenica da je Mikel Arteta morao posle pola sata da povuče sa terena Bukaja Saku.

Engleski reprezentativac je prethodno namestio gol Gabrijelu Žezusu, ali je igralište napustio držeći se za butni mišić, što sugeriše da bi mogao da propusti nedeljni derbi sa Mančester Sitijem. A najbolji je igrač tima, što se videlo i u Francuskoj, jer čim je krilni napadač zamenjen Tobdžije su stale.

Sakina zamena u liku Fabija Vieire skoro da je učinila goste bezopasnim. Ruku na srce, nešto je pokušavao Japanac Tomijasu, ali sa previše neubedljivih igrača (jedna od skromnijih partija Martina Edegarda) ekipa iz Londona je stala. A kad bilo ko stane naspram Lansa onda mu se crno piše.

To je najpre iskoristio Adrijen Tomason na pas Eljea Vaija, da bi novajlija iz Monpeljea izrastao u apsolutnog junaka, jer je u nastavku efektno pogodio posle ubacivanja Frankovskog. Na osnovu ovoga deluje da Vai polako počinje da se isplaćuje Lansu, jer je u prethodnom kolu postigao prvenac protiv Strazbura.

LANS – ARSENAL 2:1 (1:1)

/Tomason 25, Vai 69 - Žezus 14/

Lans

Stadion: Bolar Delelis

Sudija: Marko Gvida (Italija)

Žuti karton: Samed (Lans), Žezus (Arsenal)

LANS (3-4-2-1): Samba – Gradi, Danso, Medina – Frankovski, Mendi (od 73. Dijuf), Samed, Maćado (od 81. Agilar) – Sotoka, Tomason (od 73. Fulžini) – Vai (od 73. Said).

ARSENAL (4-3-3): Raja – Tomijasu, Saliba, Gabrijel, Zinčenko (od 70. Vajt) – Edegor (od 80. Enketija), Rajs, Haverc (od 70. Smit Rou) – Saka (od 34. Vijeira), Žezus, Trosar (od 70. Nelson).

LIGA ŠAMPIONA, GRUPA B

Drugo kolo

Lans - Arsenal 2:1 (1:1)

/Tomason 25, Vai 69 - Žezus 14/

PSV - Sevilja 2:2 (0:0)

/De Jong 86 pen, Teze 90+5 - Gudelj 68, En Nesiti 87/



tagovi

Nemanja GudeljBukajo SakaArsenalSeviljaLiga šampionaElje Vai

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara