Račić sa trenerom Grasijom (© Reuters)
Račić sa trenerom Grasijom (© Reuters)

Kad hvali Mendijeta: Valensija nema mnogo fudbalera kao što je Uroš Račić, šutira snažno, dominira u vazduhu...

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.02.21. | 17:02

Bivši as Slepih miševa pohvalno i o Miroslavu Đukiću i o Radomiru Antiću

Prošlog leta pričalo se „piši propalo“. Sad se piše da bi Valensija mogla da se vrati u Evropu. Iza nje su dva prelazna roka u kojima nije potrošila ni cent, drma je žestoka finansijska i organizaciona kriza, mnogi su očekivali da se prelije i na rezultatsku, da bi ekipa odgovorila više nego zadovoljavajućim rezultatima i trenutno je tri boda od mesta koje vodi u UEFA takmičenja.

Jedan od vesnika pozitivnog raspoloženja na Mestalji je Uroš Račić. Šansu je dobio posle prodaja Frensisa Kokelana Viljarealu – na stadion Keramika otišao je i nešto ofanzivniji Dani Pareho – te Žofrija Kondogbije u Atletiko Madrid, pa i ne baš afirmisanog Aleksa Karbonela u Lucern. Mesto se otvorilo, Srbin zgrabio šansu posle dokazivanja na pozajmici u portugalskom Famalikau i evo ga, posle dve trećine sezone obasut pohvalama.

Izabrane vesti

Poslednju je izrekao bivši kapiten Valensije, Gaiska Mendijeta.

Sjajan je fudbaler Uroč Račić. Fizički izuzetan, više defanzivni nego ofanzivan, a Valesnija baš i nema takve igrače koji mogu da odgovore zahtevima na poziciji zadnjeg veznog. Izvanrednim udarcem sa velike udaljenosti, protiv Atleitka, pokazao je sposobnost da daje golove, videlo se i na nekim utakmica pre gostovanja u Madrdu da ima snažan šut i to koristi kad se nađe u blizini kaznenog prostora“, istakao je Mendijeta, osam godina pristan na Mestalji (1993-2001).

Ove sezone Račić je odigrao 22 utakmice (18 u La ligi, četiri u kupu), na terenu proveo 1453 minuta, postigao je i dva gola, a Špance je oduševio prilagodljivošću. Kad ga je Valensija kupila od Crvene zvezde za 2.200.000 evra ideja je bila da izraste od kreatora igre, da bi se posle kaljenja u Primeiri transformisao, a kod trenera Havija Grasije postao tipični zadnji vezni, koji osvaja lopte. Primera radi, nedavno je protiv Elčea i Bilbaa oduzeo čak po devet lopti protivniku, u minuloj rundi sa Seltom jednu manje, ranije na gostovanju Valjadolidu sedam. Radi sve što bi centralni vezista trebalo. Pritom...

Može da bude od velike koristi prilikom prekida. Visok je, snažan i dominantan u vazduhu. Doneo je Valensiji ono što nije imala na poziciji centralnog veziste. Naravno, golovi podižu samopouzdanje i igraču i ekipi, a verujem da ćemo ga do kraja seozne sve češće gledati u izdanjima kakva je pružao u bliskoj prošlosti“.

Tim Valensije sa peharom Superkupa Španije 1999. (© Reuters)Tim Valensije sa peharom Superkupa Španije 1999. (© Reuters)

Sa Slepim miševima, Mendijeta je osvojio Intertoto kup 1998, Kup kralja 1999. i Superkup Španije iste godine, ali nije uspeo da se popne na krov Evrope, iako je opšte mišljenje da je ekipa Ektora Kupera bila jedna od zavodljivijih na tlu Starog kontinenta, ali je izgubila dva vezana finala Lige šampiona. Od Reala 2000. i Parizu i 2001. u Milanu od Bajerna. U oba sličaja Gaiskin saigrač bio je Miroslav Đukić.

Lider na terenu. Ponekad previše miran. Kao poslednji čovek odbrane ulivao je sigurnost ostatku tima, smirivao nas, kad smo stajali pored njega srce nam je normalno kucalo. Bio je siguran na lopti, odgovoran, inteligentan, takvi su mu i pogledi na fudbal“, kaže Mendijeta, za koga španski novinari uveravaju da od svih saigrača u Valensiji najčešće na terenu bio baš sa Đukićem. „Što se tiče Miroslava kao trenera, primećujem da nije konstantan, možda bi sad stvari uradio drugačlije. U svakom slučaju, dok smo delili svlačionicu, bilo mi je drago što sam ga imao za saigrača, bolje što je bio u mojoj ekipi nego u protivničkoj. I da, draži mi je kao igrač nego kao trener. Zasad...“

Sarađivao je Mendijeta sa još jednim Srbinom, samo u drugačijim ulogama. U sezoni 2002/03 Lacio ga je pozajmio Barseloni, koja je angažovala Radomira Antića da bude vatrogasac.

Bio je veoma iskusan trener, mnogo je poznavao fudbal. Sjajno je bilo imati ga za šefa struke, ali nismo se dugo zadržali pošto je Barsa bila u procesu tranzicije. Bio sam jednu sezonu tamo, dok se on zadržao svega nekoliko meseci. Pamtim ga kao veoma pristupačnog i prijatnog čoveka sa kojim su svi igrači mogli da razgovaraju o bilo čemu. Bio je veoma posvećen detaljima i analizi i doneo nam je nešto novo u tom trenutku što nije bilo karakteristično za Barselonu. Sa njim smo bili dobri, ostavio je trag u našoj igri i pored kratkog mandata na klupi, igrali smo dobro posebno u Ligi šampiona sve dok nismo ispali od Juventusa u četvrtfinalu, posle produžetaka“.

Na kraju, Mendijeta je ocenio šanse Valensije da se domogne međunarodnih takmičenja.

Realno je, ali ne i lako. Tim ima ogroman potencijal što je pokazao do sada, Havi Garsija pokušava da nađe balans. Naravno, realnija je Liga Evrope nego Liga šampiona u ovom trenutku, nadam se da će uspeti, jer je to važno za klub“, dodao je nekadašnji španski reprezentativac (40 utakmica, osam golova).

PREŽIVEĆE LA LIGA I BEZ MESIJA

Mendijeta trenutno živi u Londonu, ali je sa Španijom i te kako povezan kao zvanični ambasador La Lige. Smatra da je i dalje jaka, iako je leta 2018. Kristijano Ronaldo napustio Real Madrid, a sva je prilika da će za nekoliko meseci Lionel Mesi otići iz Barselone.

Liga je dovoljno snažna da preživi bez najvećih imena svetskog fudbala. Kao organizacija želimo da imamo sve najbolje na planeti, Ronaldo je bio takav. Uživali smo u igrama Kristijana za Real Madrid dok je bio na vrhuncu karijere. Jednog dana Mesi neće biti u Ligi, međutim, srećni smo što su bili njen deo. Već dolaze mlade snage, poput Ansu Fatija, Rikija Puđa, Marak Asenisja... Nadam se da ćemo i njihovim izdanjima tek uživati“, zaključio je Gaiska Mendijeta


tagovi

Uroš RačićGaiska MendijetaMiroslav Đukić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara